Opgepast voor TONO International

(tags: )

Vorige week kreeg ik een telefoontje: TONO International brengt ondergoed op de markt en zou, om wat reclame te maken, me een gratis boxershort (voor de sportieve man, ze waren dus aan het juiste adres) willen toesturen die in de winkel 16 € kost, en waarvoor ik enkel de verzendingskosten van 2,90 € moet betalen. Goh, ja, laat maar komen, dacht ik zo. Er zou enkel nog een brief komen ter bevestiging.

Gisteren kreeg ik echter een brief in de bus:

Bedankt voor uw bestelling
(...)
Uw welkomstaanbieding bevat een boxer met sportieve look, in uw maat voor 0 € + 2,90 € verzendingskosten
(...)
Dan ontvangt u regelmatig, zonder tegenbericht van uw kant, om de 3 maanden (...) 2 boxer-shorts aan een zeer voordelige prijs van 15,90 €

Jamaarja, azo niet hé. Als ik ondergoed nodig heb, dan kies ik dat wel zelf in de winkel. Dat stinkt naar boekenclubtoestanden. Best maar direct annuleren.

Even googlen leert me echter dat ze er daar niet al te propere praktijken op nahouden, de economische inspectie er al mee beziggeweest is en ze ook in Nederland gekend zijn. Voor de zekerheid dus het gesprek (met Skype) opgenomen. De dame aan de overkant wist me nog te zeggen dat ik ten allen tijde kan opzeggen, dat het geen boekenclubdinges is, maar toch, ik heb liever het zekere voor het onzekere en de boel is geannuleerd geraakt.

Zijn er hier mensen lid van boekenclubs of dergelijke organisaties?

274 reacties

yab's picture

Nope, ik ben niet gek. ;-)

JEs's picture
Herman's picture

Ze kunnen jou met geen enkel argument verplichten om ook maar iets te betalen, zelfs niet die verzendingskosten.

Heb jij immers een document ondertekend dat je dit wil ontvangen? Als je een aanmaning of zo zou krijgen, gewoon doorsturen naar Testaankoop.

Ooit kreeg ik telefoon van de Disney boekenclub. Ze vroegen of ze me een gratis boekenpakket mochten opsturen. Tuurlijk mocht dat, maar ik zou er niet voor betalen. Ik wees hen aan de telefoon ook op de wet op de handelspraktijken. Daar schrokken ze van. Ik kreeg het pakket uiteindelijk wel, maar heb er nooit een rotte frank voor betaald.

Kortom: al hetgeen ze jou toesturen zonder dat je daar schriftelijk de toestemming voor hebt gegeven, mag je houden zonder te betalen.

Peter Dedecker's picture

@Herman: ja, juridisch gezien ben je vrij goed beschermd bij televerkoop en kunnen ze je weinig maken. Ik heb ook een zekere notie van de wet op de handelspraktijken dankzij een keuzevakje (ondernemingsrecht) maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.

Atheist's picture

Allez, gratis levenslang onderbroeken.
Wat moet ik doen opdat zij mij ongevraagd opbellen om ongevraagd dingen op te sturen?

Kan ik ergens mij ongevraagd inschrijven?

w.

Peter Dedecker's picture

@Atheist: hier

Manlome's picture

Ik haat van die boeekenclubs! 'k Herinner het mij nog, 'k was één en al stress, net van de trein gestapt, op weg naar mijn examen. Staat daar zo'n onnozele ECI-'er. 'k Verstond maar half waar hij het over had ('k was mentaal mijn stamtijden an't herhalen waarschijnlijk), maar voor ik het wist was ik 2 jaar lid. Nuja, al bij al valt het nog mee, aangezien ik sowieso af en toe een boek koop, maar toch liever de FNAC of zo :)

De Gentse Zwijger's picture

Ik heb die ook al aan de telefoon gehad geloof ik. En nee: ik koop geen ondergoed over de telefoon. NIets anders ook, nog nooit!

Ik ben ooit lid geweest van een boekenclub voor het welkomstpakket. Je moet opletten, want je bent verplicht om de zoveel tijd een boek te kopen. Ook in de gaten houden dat je op tijd opzegt (drie maand op voorhand of zoiets)

Peter Dedecker's picture

Ik koop normaal ook niets via de telefoon (allé, toch niet als zij mij opbellen) maar een gratis boxershort, why not? Ik dacht eerder dat het een promo-actie was voor bloggers, zoals dit hier en gelijkaardige initiatieven.

Van die boekenclubs moet ik niet weten, inderdaad om de reden dat je om de zoveel tijd iets moet kopen uit een catalogus: ik kies zelf wanneer en waar ik iets koop.

Thijs Baeyens's picture

Peter, heb jij desbetreffende brief nog? Zoja, kan je die eens doorsturen naar mij...ik ga namelijk het geval Tono International gebruiken voor een project dat handelswetten vertegenwoordigd.

Bedankt!

Peter Dedecker's picture

Thijs, sorry, maar die brief heb ik niet meer. Vergeet ook niet dat ze mij eerst gebeld hadden hé.

jochen's picture

ik heb ook dezelfde brief gekregen. Gewoon bellen naar het nummer en de boel annuleren? of kunnen er complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld dure telefoonkosten of onbereikbaarheid?

Gert's picture

Vanmorgen ook de brief in de bus gekregen. Toen ik het adres bovenaan zag *Route des Dragons 9 CH 1033 Cheseaux Lausanne* wist ik al genoeg. Ik heb meten gegoogled en bij het eerste trefwoord had ik al prijs;) ik ga het zeker niet betalen, aangezien er ook in de brief staat: Mocht deze aanbieding u niet bevallen, bent u natuurlijk vrij dit te weigeren. Er is geen aankoopverplichting. Simpel dus. Er is gewoon iets niet pluis ben die Tono. Dat ze hun zeeman-boxers maar houden.

Dimi's picture

Heb ook vandaag een brief gehad. En ik wist ook meteen dat er iets niet pluis was.
Ik heb dus maar direct gebeld en ze reageerden uiterst verbaasd toen ik vertelde dat mijn zogezegde bestelling een vergissing was.
Hun antwoord was dat ze het onmiddelijk gingen cancelen. Ben benieuwd of ik niet toch ondergoed krijg opgestuurd.

farley eisden's picture

ik heb ook tono boxershorts maar kan ze niet of nooit bereiken vind het vreemb want ik wil de onderbroeken niet meer graag neem contact op met mij als iemand ze kan bereiken op telefoon nummer0622638873

JR Beverlo's picture

Wij hebben vandaag contact gehad op het nummer 03/608 24 09 van ma tot vr 9u tot 21u en za 10u tot 16u
maar je moet blijven aandringen ze proberen u telkens af te schepen!!!
er staat ook nog een 0800 nr voor na 10 dagen te reageren maar daar heb ik nog niet opgebeld het nummer is 0800 77 809

succes ermee

Anoniem's picture

Ik heb ook een brief gekregen. Heb even op google gezocht en zo kwam ik op het volgende email adres
hijzerman@editionsatlas.ch. Ik heb ze net gemailt dus wacht nog ff af of ze reageren.

Op het brief die ik heb ontvangen staat er een heel andere nummer op: 0297-282373 en ze zijn bereikbaar van 09:00 tot 11:45 en van 13:00 tot 17:00 uur.

lavachequilit's picture

Wat ik gelezen heb op de verzendingsnota is: geen verdere koopverplichting. Ook is er een vermelding van een website.

Via klantentoegang is het zeer eenvoudig het volgend pakje te weigeren.

La vache qui lit leest eerst de verzendingsnota alvorens een firma te veroordelen van vuile onderbroeken.

jimmy's picture

Ik heb vandaag ook deze brief gekregen. En natuurlijk wil ik de boxershorts niet. ( gratis is voor mij iets anders dan wat Tono denkt ). Ik heb nu al een paar keer gebeld om hun te bereiken maar ik krijg telkens de zelfde bandopname te horen.

weet iemand wat het volgende is dat ik kan doen , of gewoon negeren die handel ?
of kunnen ze mij verplichten te betalen voor iets dat ik niet wil?

bedankt voor jullie tijd

groetjes

lavachequilit's picture

Wat ik gelezen heb in de brief: Wij danken u voor het telefoongesprek ...

Het bedenkrecht (bij je telefonische bestelling) bedraagt hier 10 dagen. Je mondeling akkoord kan je herroepen.
Het teruggaverecht bedraagt ... onderbroeken zijn een uitzondering bij deze wetgeving.

La vache qui lit leest eerst een brief alvorens te vooroordelen.

OPGEPAST VOOR ....
Even googlen leert me echter dat
er een verschil is tussen informatie en desinformatie.

Peter Dedecker's picture

@lavachequilit: ja, ik weet ook dat je (normaal gezien) perfect dat eerste pakketje kan laten komen en daarna kan opzeggen, heb ook enige notie van de WHPC, maar ik heb gewoon geen vertrouwen in dergelijke bedrijven die met zo'n soort abonnement werken en neem liever het zekere voor het onzekere. Zeker als je ziet je na die bedenktijd ineens naar een ander nummer moet bellen. Zie ook de informatie die ik er verder over terugvond. Enige voorzichtigheid is dus zeker geboden: je kan perfect stoppen na het gratis pakket, maar wees voorbereid. Opgepast dus voor dergelijke telefoontjes.

lavachequilit's picture

Opgepast voor dergelijke telefoontjes, ook een verbruikersmagazine gebruikt dezelfde verkoopstechniek! Waarom oppassen voor wat wettelijk kan en mag. De verkoop op afstand heeft regelgeving, moeten we dan niet oppassen voor de makers van de regels?

Wettelijk kan het dus: een callcenter maakt de klant, daarna kom je bij de verkopende firma terecht (dit verklaart de wijziging van telefoonnummer). Onderbroeken verkopen is inderdaad 'het gat in de markt' want het teruggaverecht is hier niet van toepassing.

Peter Dedecker's picture

Je mag ook 90 rijden buiten de bebouwde kom, maar soms let je daar ook beter op voor wat wettelijk mag ;-)

lavachequilit's picture

Op 'Afrit Vlaanderen' mag je waarschijnlijk maar 90, maar wettelijk kan je ook - zonder oppassen - Oprit Vlaanderen verkiezen!

Anoniem's picture

Heb dit te laat gelezen! En had dus toegezegd met de test van boxershort!

Wat doe ik het best nu?

Alvast bedankt

lavachequilit's picture

Deze week staan de onderbroeken in reclame bij de '3 zwitsers'. Partij-hoppen is in tegenwoordig, dus XXXX opzeggen per mail (klantenservice@....) en eens een ander gevoel proberen doe je nu het best!

Bedanken moet je de starter van dit draadje. 'Oppassen voor partijhoppen' was misschien een betere titel!

Ken's picture

Blijkbaar heb ik mij ook laten vangen door Tono.

Maar volgens mij kunnen ze mij toch nie verplichten om deze dingen te betalen (zelfs niet het eerste "gratis" pakket) aangezien ik nooit heb moeten tekenen voor ontvangst dus bij mijn weten heb ik nooit iets ontvangen. Klopt deze redenering ?

Peter Dedecker's picture

Ze kunnen je idd niet verplichten.

lavachequilit's picture

Ken, je laten vangen door gratis kan elkeen overkomen. Naast gratis is er een ook een verzendingskost die niet gratis is, verzending en terugzending zijn niet ten laste van de verkoper (die goed weet wat primo een telefonische bestelling is en secondo de wetgeveng betreffende het teruggaverecht van een geopend pakje met onderbroek).

Of je nu tekent voor ontvangst of niet is een onbelangrijk element, belangrijk voor de rechtbank is de eerlijkheid of de leugen het pakje en telefoontje al dan niet ontvangen te hebben. Pakjes en telefoongesprekken zijn traceerbaar en een leugen om je vrij te pleiten bij een rechtbank is geen goede raad.

De goede raad is per mail of aangetekend alles op te zeggen en nooit geloven dat gratis voor niks is.

Intussen is dit the place to be als je problemen hebt met de gratis onderbroek die te verkiezen is boven de gratis verkiezingsreclame (die wij betalen en ook niet kunnen retourneren om ons geld terug te krijgen).

Anoniem's picture

Ok heb sinds de ontvangst van m'n brief het volgende gedaan:

1) Online annulatie welkomspakket
2) Mails verstuurd --> Waarop GEEN ENKELE reactie
3) Telefoontje naar nr gedaan in brief -- gaven me dan een 0800 nummer
4) Naar die 0800 nummer gebeld en die Mevrouw zei me dat als ik dat dat verwelkomingspakket door mij zelf werd geannuleerd (wat ook juist was) en dat ik daardoor ook geen verdere bestellingen zal ontvangen van hen.

Lijkt dit dan zo in orde? Of zouden ze het toch nog durven versturen? Die Mevrouw zei dat alles automatisch nt meer door ging? Zou dit kloppen?

grtz

Bart

Peter Dedecker's picture

Dat zal wellicht wel kloppen.

lavachequilit's picture

Altemet - misschien - mogelijk - soms - wellicht - licht - waarschijnlijk - vermoedelijk - enz. is noch ja noch neen. 'Onzekerheid' en 'oppassen' zijn geen goed gevoel, dit draadje wordt vervolgd!.

Peter Dedecker's picture

@lavachequilit: ik heb dan ook geen glazen bol hé :-D

lavachequilit's picture

'De glazen bol' is doorzichtig: Bart Dedecker wordt de belgische Pim Fortuin, weliswaar in het jaar dat er geen onderscheid meer is tussen Turken en Marokkanen.

Dit zal weliswaar kloppen. En naast de gratis onderbroek is er ook de gratis sok en gratis lingerie. Ik heb hier nog geen vrouw horen klagen!

Gunther's picture

Hey,

Vandaag dus ook zo'n geweldige brieg gehad.
'Bedankt voor uw bestelling...' terwijl ik helemaal niks besteld had!
Dan maar even bellen. Ik kreeg een heel onbeleefde dame aan de lijn die me meldde dat ik had ingestemd met hun voorstel en dat er reeds een zending onderweg was...
Straf hoor. Dit soort praktijken kan ik echt niet appreciëren!

Groeten,
Gunther.

lavachequilit's picture

Gunther, ik heb hier nog geen vrouw horen klagen!

En bovendien lachen de dames van de ongewenste onderbroek de ganse dag. Goedele zou blozen bij alle excuses aangewend om de gratis onderbroek af te keuren. Straffe madammen zijn het inderdaad.

Een gratis onderbroek, niet de praktijken maar het gevoel moet je appreciëren.

lavachequilit's picture

Opgepast voor ...

te grats onderbroeken en te kleine partijen is een onwijsheid en betutteling die de burger niet verdient. Toch is dit oppasdraadje ooit gestart om discussie (populisme) uit te lokken. Zelfs grote partijen hebben een dipje populisme nodig net voor verkiezingsdag en laten dan studentikoos even de onderbroek zakken.

Opgepast voor partijen en hun marketing is echter de enige waarheid als een koe.Dit is het stemadvies voor zondag van La Vache Qui Lit.

Blade's picture

Jawadde het weekend begint weer goed. Normaal beantwoord ik de telefoon zelfs niet als er sterretjes op de display verschijnen, maar ditmaal toch gedaan en in de Tono onderbroekenval getrapt (*bonkt met hoofd op bureau*).

Ik hoop echt dat die online annulatie werkt, want ik heb echt geen zin in dat gedoe van telefoneren. Is er hier iemand die met 100% zekerheid kan bevestigen dat je online van Tono afraakt?

Groet van een gedesillusioneerde consument.

lavachequilit's picture

Dana en Tono ...

International, daar geraak je nooit van af tenzij Wilders met blonde lokken vals zing op het komende Eurosongfestival. Als vals onwaar betekent zal dit zeker geen probleem zijn.

Vandaag scoren weliswaar met kleine meerderheid zij die aan de macht waren, de Belg heeft weer eens de oude koeien uit de sloot gehaald. Het kalf is verdronken, alle praatjes en blaadjes mogen nu in de verkiezingsput. Tot zover de verkiezingsuitslag, Een glazen bol of poll t'is allemaal niet nodig.

Anoniem's picture

Heb het ook online geannuleerd ....; dat verwelkomingspakket .

Voor de zekerheid eens gebeld (2 keer andere nr moeten bellen) en die mevrouw zei dat wanneer die verwelkomingspakket werd geannuleerd; er geen verder zendingen zullen komen.

Laten we hopen ...

lavachequilit's picture

Ditis nepotentis negrote!

mijn latijnse uitspraak voor de starter van dit draadje.
La Vache ... qui rit.

ANONIEM's picture

heb nooit een brief of telefoontje gekregen ,wel een pakket.
Ik heb dit terug gestuurd met een brief dat ik nooit iets besteld heb en dus ook niets meer wens te ontvangen.Vandaag opnieuw een pakket ontvangen.
Ik houd het gewoon bij en wacht wel af.

Somviel's picture

Mag ik eens vragen hoe jullie online geannuleerd hebben?
heb mij van't 1ste niets aan getrokken, maar nu krijg ik opeens al 2 onderbroeken in de bus...

Peter Dedecker's picture

Somviel, ik heb nooit online geannuleerd, enkel gebeld naar het nummer. Hou gewoon die onderbroeken en annuleer, ze kunnen je weinig maken.

Blade's picture

Heb vandaag de bevestigingsbrief in de bus gekregen. Daarin staat een URL (http://www.webcancel.com) waarop je je bestelling kunt annuleren met een code die ook in de brief staat. Nadien wordt ook je postcode gevraagd en verschijnen al je gegevens op het scherm. Onderaan kan je dan op "annuleer bestelling" klikken, waarna de melding "bestelling geannuleerd" verschijnt.

Dus dat ziet er op het eerste zicht allemaal goed uit, normaal zal ik nu wel van Tono verlost zijn zeker ;-)

La Vache's picture

Dit is ne pot en tis ne grote ...
was voor de starter van dit draadje!

En wat Tono betreft, nooit eerder heeft iemand mij drie onderbroeken cado gedaan. Verlos ons dus niet van Tono maar van dit draadje, want elke Vlaming met een onderbroekprobleem is binnenkort NVA-er.

carpal's picture

Hey guys,

My dutch is not very good, but as far a I understand from all your comments, I have the same problem.
Are this people from TONO real?. Should I go to the police?, are we being victims of something?.
Please answer in english if someone has got out of this thing already or can give me any advice...
I got the letter just today...

Anoniem's picture

ja heb mij ook laten vangen ,vandaag ook de brief gekregen maar naar mij zenden ze om te 2 maanden een pakket ,dus zal ook maar vlug annuleren zeker ???bedankt om te verwittigen grtjs

Anoniem's picture

nog een tweede brief ook ontvangen blijkbaar hetzelfde maar voor vrouwen het ene is tono het andere miriale amaai zal ze vlug beide annuleren hoor bangelijk zeg !!!

Anoniem's picture

ik heb ook zo een telefoontje gekregen en heb ja gezegd later een bevestigingsbrief gekregen en het onderbroek via de post opgestuurd gekregen. Er zat een brief bij dat je kon annuleren voor de volgende keren. Ik heb gebeld en kreeg een computerstem aan de lijn die mij vanalles vroeg om dingen in te tikken en daarna krijg ik te horen dat mijn annulatie genoteerd was. Vandaag krijg ik weer een brief dat mijn volgende bestelling op komst is. Ik heb niets meer besteld. Heb geprobeerd te annuleren op de site maar geraak daar nog niet eens binnen.
Wat moet ik nu doen?

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

Kom op Tegen Kanker

logo Loop naar de Maan

Steun Kom op Tegen Kanker en laat me naar de maan lopen!

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Blik op mijn agenda

Je vindt me ook terug op

Facebook logo

Twitter logo

YouTube logo

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be
0486/152320

Disclaimer

Dit is de website van Peter Dedecker. Alle teksten mogen, tenzij anders vermeld, overgenomen worden mits bronvermelding. Een link wordt altijd geapprecieerd. Dit alles is mijn persoonlijke opinie. Organisaties waar ik lid van (geweest) ben of voor (ge)werk(t heb) kunnen in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor wat ik hier schrijf. Zie de volledige disclaimer.