Bart De Wever scoort op de RTBf

(tags: )

Répondez @ la questionGisteren ging op de RTBf een nieuw programma van start: Répondez @ la question werd simultaan uitgezonden op de TV, radio en het internet. De gast krijgt een spervuur van vragen te beantwoorden afkomstig van 3 panelleden, een moderator, maar ook kijkers, luisteraars en surfers. De eerste gast zou meteen voor spervuur zorgen: N-VA voorzitter en voor veel Franstaligen volksvijand nr 1 Bart De Wever. Het programma was er ook naar: het leek wel op een volkstribunaal dat elk moment de strop zou kunnen bovenhalen.

Maar zo ver is het gelukkig niet gekomen. Als ik hier en daar wat reacties lees, en dan vooral die bij de RTBf, dan lijkt één ding mij duidelijk: Bart heeft echt ferm gescoord aan de overkant van de taalgrens. Op een rustige en kalme manier, ondanks de onbeschoftheid van sommige vraagstellers, netjes op alle vragen geantwoord in heel voortreffelijk Frans. Niet dat men daar nu zijn ideeën volgt, maar men heeft er duidelijk een ander beeld gekregen, niet dat van de neo-nazi, niet dat van een stuk vergif of ongedierte dat men op een schip middenin de oceaan zou moeten laten zinken, laat staan een fasho. Respect voor de persoon De Wever, dat is het minste dat hij op die manier bereikt heeft daar. En wellicht ook voor een stuk een ander en beter beeld van Vlaanderen, geen racistisch VB-volk.

Wat ik vooral fantastisch vind aan de gehele uitzending: Bart geeft er net dezelfde antwoorden als dewelke hij op de Vlaamse TV zou geven. Klaar en duidelijk. Geen onderwerp gaat hij uit de weg, alles krijgt een rustige en degelijke uitleg, in een taal waarvoor hij vorig jaar nog extra lessen volgde. Echt, ferm sterk.

En vooral: ik hoor het hem allemaal zo graag uitleggen. Ondanks de smerige streek van Van der Kelen (die overigens maar vieze gezichten trekt als hij iets zegt) mooi uit de doeken doen hoe hij het land ziet evolueren: geen grote verhalen, maar een België dat door broodnodige regionalisaties maar vooral ook door overhevelingen naar de Europese Unie nog wel eventjes door kan gaan maar uiteindelijk oplost als een bruistablet. Geen revolutie maar een evolutie. Hoewel de huidige blokkeringen van de Franstaligen alleen maar meer en meer aantonen dat de boel hier niet meer werkt en niet meer met klassieke onderhandelde staatshervormingen op te lossen valt en er bij een aanhouding van dergelijk klimaat alleen nog revolutionaire scenario's mogelijk worden. Maar vooral ook zijn antwoorden op vragen over een Forza Flandria (met VB en/of LDD), de monarchie, de klassieke foto met Le Pen, de zogezegde weigering van N-VA tot onderhandelen, banden met negationisten,... zijn net dezelfde als hij in Vlaanderen zou geven, klaar en duidelijk en vooral to the point. Echt, respect. Op dergelijk verzoek ingaan, voor dergelijk mediatribunaal in het hol van de leeuw, daar moet je ballen voor hebben. En een sterke en degelijk onderbouwde overtuiging. I love it! Wereldklasse. Heb ik al gezegd dat ik een fan ben?

Geïnteresseerden kunnen de uitzending integraal hier bekijken. Zeker een aanrader.

PS: ook weer typisch RTBf dat ze zich hier van hun beste kant laten zien met het organiseren van dergelijke kruistocht tegen De Wever en Vlaanderen in het algemeen. La face cachée de la RTBf est découvert.

5 reacties

Michel Vuijlsteke's picture

De gezigt verborg van het RTBf?
Romanes eunt domus?

Peter Dedecker's picture

Whoops, ja, mijn Frans is lang niet zo goed als het zijne. Aangepast, bedankt.

Peter Dedecker's picture

Lang leve Monty Python trouwens ;-)

himself's picture

"La face cachée de la RTBf est découvert"

Oui et non.
L'émission a pêché par son manque d'objectivité (parti pris) des journalistes et borderline au niveau déontologique.

Il est un avis répendu côté francophone que Bart est un fasciste (ce qui est faux, selon moi) - il est vrai que les indépendantistes et nationalistes flamands ont été historiquement fort liés aux fascistes.

Cette confusion est d'autant plus grave, que l'opinion oublie les vrais fascistes du VB, qui sont un vrai danger démocratique et une vraie et importante réalité de la politique flamande.

Peter Dedecker's picture

il est vrai que les indépendantistes et nationalistes flamands ont été historiquement fort liés aux fascistes

Oui, c'est vrai, mais c'est vraiment passé, surtout dans les autres partis que VB, les indépendantistes démocratiques et humain. La majorité des indépendantistes n'ont rien a faire avec cette histoire dommage. (Et n'oubliez pas qu'aussi certains des Wallons ont les liés aux fascistes, par exemple Léon Degrelle)

VB, qui sont un vrai danger démocratique et une vraie et importante réalité de la politique flamande

Le VB est une réalité, et importante quand vous regardez les chiffres, mais un grand nul en pratique. Il y a plusieurs de personnes qui désapprouvent le VB qu'il y a personnes qui l'acceptent.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

Kom op Tegen Kanker

logo Loop naar de Maan

Steun Kom op Tegen Kanker en laat me naar de maan lopen!

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Blik op mijn agenda

Je vindt me ook terug op

Facebook logo

Twitter logo

YouTube logo

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be
0486/152320

Disclaimer

Dit is de website van Peter Dedecker. Alle teksten mogen, tenzij anders vermeld, overgenomen worden mits bronvermelding. Een link wordt altijd geapprecieerd. Dit alles is mijn persoonlijke opinie. Organisaties waar ik lid van (geweest) ben of voor (ge)werk(t heb) kunnen in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor wat ik hier schrijf. Zie de volledige disclaimer.