4e plaats Kamer Oost-Vlaanderen

(tags: )

Een dik jaar geleden kondigde ik aan dat ik voor de eerste keer zou deelnemen aan de verkiezingen. Vanop de 7e opvolgersplaats haalde ik een mooie score, waarvoor ik mijn achterban nog altijd enorm dankbaar ben.

Uiteraard moest hier een vervolg aan komen. Weliswaar vroeger dan verwacht, maar toch: ook nu ding ik weer naar de gunsten van de kiezer vanop de N-VA lijst in Oost-Vlaanderen. Deze keer gaat het echter om een meer prominente plaats: de 4e. Jawel, een strijdplaats. Zotjes, ja, dat weet ik. Een zware campagne staat mij te wachten, want jawel, strijd, dat zal ik leveren!

Morgen wordt de Oost-Vlaamse kop van de N-VA lijst aan de pers voorgesteld, om 11u45 in het Kapittelhuis. Ik zal er ook bij zijn, maar hieronder licht ik graag al een tipje van de sluier op wat mijzelf betreft.

Staatshervorming

Prioriteit voor N-VA en mezelf is natuurlijk een einde te maken aan de impasse waarin ons land verkeert. Eigenlijk reeds een jarenlang aanwezige impasse, die recent tot een hoogtepunt gekomen is. Probleem van dit alles is natuurlijk het blokkeringsfederalisme: in een federalisme met 2 grote gemeenschappen, waarbij elk een veto-recht heeft, leiden verschillende visies maar al te vaak tot een blokkade. In het beste geval wordt er geen beleid gevoerd, in het slechtste een beleid dat rechtstreeks indruist tegen de belangen van de grootste taalgroep, de Vlamingen. Ik denk maar aan het asiel- en migratiebeleid. Na de verkiezingen wil N-VA, conform de afspraken van het ter ziele gegane Vlaams kartel en de strategie Herman Van Rompuy, niet toetreden tot een regering als niet minstens de essentiële punten van een grondige staatshervorming goedgekeurd zijn. Wij gaan voor een staatsmodel waar verschillende visies in noord en zuid leiden tot een eigen beleid op maat, zonder de ander te blokkeren, terwijl gemeenschappelijke visies leiden tot gemeenschappelijk beleid. Dit gecombineerd met financiële responsabilisering: elk moet de vruchten kunnen plukken van het eigen beleid. Dit hoeft solidariteit uiteraard niet in de weg te staan. Net als CD&V en VLD gaat N-VA voor confederalisme, al is een sterke N-VA de enige garantie dat daar ook daadwerkelijk iets van komt. Dat leren we uit het verleden.

Jongerenthema's - socio-economie

Als benjamin in de top-5 van onze lijst, leg ik me tevens toe op de zaken die jongeren het nauwst aan het hart liggen. Zo bijvoorbeeld pensioenen, het jongerenthema bij uitstek. Jong en hip klinkt dat niet, maar als federaal minister Michel Daerden verklaart dat we tot 2015 geen probleem hebben om de pensioenen te betalen, dan is dat voor jongeren allesbehalve een geruststelling en een reden om uit uw krammen te schieten verdorie! De hoogste belastingen gecombineerd met de laagste uitkeringen, waarbij zelfs die lage uitkeringen geen zekerheid meer zijn voor jongeren: een ware schandvlek voor België. Met mensen op hun 50e een uitkering te geven om vooral niet langer te gaan werken of solliciteren, gaan we er alleszins niet geraken. Dat geld investeren we beter in jonge startende ondernemers en KMO's. Investeren in jobcreatie in plaats van desactivatie! Vele handen maken de lasten lichter!

Vereenvoudigen

Als ingenieur ben ik ongetwijfeld een vreemde eend in de bijt, in een parlement dat voor het merendeel uit juristen of mensen met een socio-culturele achtergrond bestaat. Laat dat net een sterkte zijn! Het ingenieursmotto bij uitstek is KISS: keep it simple, stupid. Wie geraakt vandaag nog wijs uit zijn/haar belastingformulier? Wie weet, ondanks het jaarlijks opgestuurde uittrekseltje, hoeveel pensioenrechten hij/zij opgebouwd heeft? Wat met al die zaken zoals maaltijdcheques en ecocheques die een deel van het loon uitmaken, maar waarbij we doen alsof ze geen loon zijn? Rationaliseren en vereenvoudigen, daar ga ik voor!

Milieu en mobiliteit

En uiteraard heb ik ook een bijzonder sterke interesse in milieu en mobiliteit. Daarover is al heel veel op deze site te vinden. Dat zijn voornamelijk Vlaamse thema's, maar er zit ook nog heel veel op het federale niveau. Zo is een groene fiscaliteit voor mij meer dan een prioriteit!

Laat de campagne maar beginnen, ik heb er zin in!

32 reacties

ivan's picture

Wow, Peter. Ik wens je alle succes!
Hopsa naar de kamer, ik ben er zeker van dat je het daar uitstekend zou doen.

Sigrid's picture

Stemmen voor jou kan ik niet doen. :-(
Maar bij deze heel veel succes!!!

Matthijs's picture

Yu Peter,

Alvast proficiat met deze mooie plaats en als toekomstig ingenieur (ik studeer binnenkort af) steun ik u visie en ben ook van de mening dat de politiek in het algemeen wel wat ingenieurs kan gebruiken.
Als voorzitter van Jong N-VA Waas kan ik u al melden dat wij met onze ploeg u zeker steunen en dat ik een mailtje verwacht van u om af te spreken hoe we u kunnen helpen om campagne te voeren in het Waasland.

Groeten en veel succes.

Michel Vuijlsteke's picture

Het zat er al een tijd aan te komen, en meer dan verdiend -- alle succes gewenst!

ilse's picture

ge weet dat é peter, dat ik niet voor u ga kunnen stemmen... MAAR: ik denk dat ge dat heel goed gaat doen. Ik lees altijd met veel interesse uw meningen en heb bewondering voor hoe goed ge dingen kunt uitspitten en be-argumenteren. Succes!

Wim De Waegenaere's picture

Veel succes Peter !

Het zal je lukken, een doorzetter als jij gaat dit halen !

mvg
Wim

yab's picture

Proficiat.

Karel Uyttersprot's picture

Ha, den Peter, ... en wie staat er nog op de lijst ? :)
Ook veel succes gewenst. We hebben het nodig. Het zijn cruciale verkiezingen. We moeten allemaal ons beste beentje voorzetten.

Peter Dedecker's picture

Hehe, het 2e witte konijn van de Oost-Vlaamse lijst is ook al bekend :-)

Succes en tot morgen! Samen geven we er een ferme lap op!

Dank aan allen voor de positieve reacties trouwens!

Tom's picture

Voor een stuk idem als Ilse, maar dat is geen nieuws ;-)

Mooie plaats, zal inderdaad een strijdplaats zijn. Succes is u gegund!

Chris Demeyere's picture

Proficiat! Een mooie plaats.

David's picture

Proficiat, mijn stem heb je alvast, opnieuw.

Matthieu's picture

Veel succes!
Mocht ik in Oost-Vlaanderen wonen kon je op mijn stem rekenen, nu zal je het moeten doen met mijn steun. ;-)

kurt naert-segaert's picture

Peter, Geef er een lap op... op schoolvrije dagen, woensdagnamiddag en weekends kan ik wel tijd vrij maken voor je!

Miranda's picture

Dikke proficiat met zo een mooie plaats. Je moet erbij zijn ! Het is belangrijk voor Vlaanderen.

Nu goed kiezen !

Miranda Van Eetvelde

Dieter De Waele's picture

Super, proficiat! Als je hulp nodig hebt in de campagne, laat zeker niet na om me te laten weten! Desnoods neem ik nog verlof op om mee te helpen.
Succes aan alle mensen op de lijst!!!

De Gentse Zwijger's picture

We zitten niet helemaal op dezelfde politieke lijn, zoals je weet.
Toch ben ik ervan overtuigd dat Peter een hele aanwinst in positieve zin zou betekenen voor de N-VA Kamerfractie!
Go for it!

tine's picture

Proficiat! en veel succes gewenst!

Koen Van Schoor's picture

Van harte gefeliciteerd met je plaats!
Je zou me misschien nog aan het twijfelen doen krijgen... :-)

Geeft er een fameuze patat op!

Peter Dedecker's picture

Heel erg bedankt voor jullie reacties allemaal! Doet enorm veel deugd en geeft nog veel meer goesting om er een ferme lap op te geven!

Koen, als je twijfels of vragen hebt: altijd welkom!

Jan's picture

Tof dat je in een 'jeugdige taal' nog eens beschrijft waar N-VA voor staat en gaat !

Alvast veel succes !

Groetjes, Jan

Thomas Van Oppens's picture

Dag peter

Proficiat met je strijdplaats! Ik ben van een andere partij, maar eigenlijk hoop ik stiekem dat je hem haalt. Want ik heb altijd genoten van onze gefundeerde discussies. En ik denk dat het parlement ook wel zo'n discussies kan gebruiken :-) . Voor zover ik je ken, kom jij over als iemand met inzicht en rede, die de goede beslissingen zal nemen voor iedereen.

Succes!
Thomas.

de dwaze held's picture

Veel succes met de verkiezingen!

Olivier's picture

Beste Peter,

Ondanks ik niet voor jouw gestemd heb, wil ik je toch het allerbeste toewensen vandaag!
Ik denk dat je wel een aardig resultaat zult behalen.
Het zou een goede zaak zijn dat er eens een nieuwe wind door het senaat en de kamer blaast.
Nieuwe/jonge mensen brengen soms andere visies wat we misschien vandaag wel kunnen gebruiken .. want ik denk dat we anders toch moeilijk of nooit uit deze 'Belgische' conflicten geraken.

Ik ben benieuwd.

Een collega op het werk's picture

Peter, van harte proficiat met het schitterende resultaat van de N-VA! Ik hoop dat ge je zitje haalt!

ivan's picture

Op mijn tv-scherm zag ik u daar nog wat onwennig staan glunderen, op een podium in de Handelsbeurs, maar ik hoop van harte dat één van die vele schone zetels er één voor u is -- proficiat met de eclatante overwinning!

tine's picture

Als ik voorlopige voorkeursstemmen bekijk, ziet het ernaar uit dat je een zitje bemachtigd hebt. Een dikke proficiat.

Steven Noels's picture

Hey Peter,

je bent klaarblijkelijk op de winnende trein gesprongen: proficiat en goed gedaan. Ik hoop van harte dat je krijgt waar je recht op hebt: een terecht verdiende zetel!

Steven.

Peter Dedecker's picture

Heel erg bedankt allemaal! Ondertussen liggen de resultaten vrijwel vast, en die zetel is voor mij! Woehoew!

@Ivan: yup, onwennig was het zeker, op dat moment kan je nauwelijks vatten wat er gebeurt: een bomvolle zaal op z'n kop, (opnieuw) binnenkomen en uzelf live op de VRT zien, een schreeuwende massa, amai zeg, dat zal nog lang onwennig aanvoelen :-)

Matthieu's picture

Proficiat met je zetel Peter!
Ik ben ervan overtuigd dat je dat heel goed gaat doen en hoop dat je een belangrijke rol kan spelen in het parlement om jouw thema's aan bod te laten komen.

Bart's picture

En Peter, al wat bekomen van het resultaat?

Meer dan 9.000 voorkeurstemmen... da's een hele puike prestatie zeg en om het met je eigen woorden te zeggen: "zotjes"... !!! Veel succes met je mandaat. Maak er iets goeds van! Veel mensen rekenen op jou!

Was de aanwezig om de "stoomcursus" eerder deze week?

Groeten aan Lien!

Bart

Peter Dedecker's picture

Dankje, ik zal mijn best doen!

Donderdag was niet zozeer een stoomcursus, maar eerder een eerste kennismaking met veel nieuwe mensen en (de werking van) het parlement. Maar er komen nog veel cursussen!

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be