Arco: achterkamertjespolitiek gaat verder

(tags: )


logo Arcopar
© Arcopar

Donderdag jongstleden ging de Algemene Vergadering van Arcopar door. Deze ACW-onderneming is in vereffening, waarbij de factuur voor de vereffening dankzij de staatswaarborg schaamteloos naar de belastingbetaler doorgeschoven wordt. Het weerhoudt het ACW er niet van om alles zo veel mogelijk af te schermen en systematisch tegen haar eigen coöperanten in te stemmen. Maar ook de traditionele partijen in de regering Di Rupo I zijn er niet vies van om het ACW te helpen met het zoveel mogelijk onttrekken van deze vereffening aan pottenkijkers: de belastingbetalers die willen weten wat er met hun geld gebeurt.

Van de 800.000 Arco-coöperanten, mensen die hun geld dreigen kwijt te zijn, kwamen er slechts 100 opdagen op de Algemene Vergadering. Er was dan ook niet toevallig een zeer gebrekkige oproeping aan vooraf gegaan. Strikt genomen is het niet verplicht de pers toe te laten. Het gaat hier echter om een dergelijk groot aantal coöperanten (een groot deel van de bevolking tout court) die zich uiteraard niet allemaal zomaar vrijmaken op een donderdagnamiddag, en het gaat om de betrokkenheid van de belastingbetaler die de eindfactuur voor vereffening en schadeloosstelling van de coöperanten moet ophoesten, dat transparantie een evidentie zelve zou moeten zijn, te beginnen via het toelaten van de pers.

De vraag van de gewone coöperanten om de pers toe te laten, werd echter hooghartig geweigerd, net als de vraag tot het aanstellen van echt onafhankelijke vereffenaars. Bij de stemming werd door de ACW-delegaties, die in deze de meerderheid uitmaakten op de AV, systematisch tegen de voorstellen van de gewone coöperanten gestemd. Eigenbelang eerst, is het motto bij het ACW: tegen de gewone kleine man in. Blijkbaar is er één en ander dat moet verborgen blijven.

En daar helpt de regering ook een handje bij. Een onderzoekscommissie naar het hele Dexia-debacle en de rol van het ACW hierin (de enige organisatie die via de winstbewijzen miljoenen kreeg terwijl de aandeelhouders hun geld kwijt zijn en de belastingbetaler moet dokken), werd reeds geweigerd door de meerderheid. Het opvragen van de contracten tussen Dexia en het ACW werd geweigerd, net als hoorzittingen met hoofdrolspelers. En last but not least: terwijl voor Open VLD een onderzoekscommissie niet nodig is omdat, alweer volgens Open VLD, de overheid toezicht moet houden op de vereffening, stemt diezelfde Open VLD net als de andere meerderheidspartijen afgelopen donderdag tegen de spoedbehandeling van mijn wetsvoorstel dat net dit toezicht mogelijk maakt. Van transparantie kan en mag dus geen sprake zijn.


Francine Swiggers
© belgaimage

 

Dit komt natuurlijk bovenop al wat we de voorbije maanden mochten vaststellen: hoe het ACW via haar Arco-constructie eenvoudige spaarders “misleidde op nooit geziene schaal” door hen een risicovol aandeel te verkopen als een veilig spaarproduct. Hoe het tegelijk via de winstbewijzen een constructie opzette om vooral de winsten naar zichzelf af te leiden via een fiscaal extreem geoptimaliseerde vennootschap. "Het ACW heeft haar achterban uitgebuit voor cash", noemt Jos Leys dat. We hebben mogen zien hoe Arco zelf de wetten voor de waarborgregeling schreef, in mindere mate gericht op het beschermen van haar coöperanten, maar vooral gericht op het beschermen van de eigen vakbondskassen, van de eigen ACW-zuil en op het ontlopen van de eigen verantwoordelijkheid van de bestuurders. Nu moeten we ook nog toekijken hoe de ACW-bestuurders die Arco de voorbije jaren leidden, die de onverantwoorde risico's genomen hebben met het spaargeld van 800.000 achteloze eenvoudige mensen, zonder extra controle de vereffening leiden van zowel Arcofin (dat de aandelen in Dexia bezat) als Arcopar, dat op zijn beurt de grootste aandeelhouder was van Arcofin en dus aanspraak dient te maken op middelen van die laatste en nog geen klein belangenconflict betekent voor de vereffenaars. Een normale vereffenaar dient ook de verantwoordelijkheden van de bestuurders te onderzoeken, waarbij je natuurlijk de uitkomst in dit geval al kan raden.

Maar neen, toezicht, transparantie, of een onafhankelijke vereffening zijn niet nodig. Men doet verder alsof er niets gebeurd is, in de achterkamertjes. Men gaat verder tegen het belang van de gedupeerden en de belastingbetaler in. En de klassieke partijen, die staan erbij en kijken ernaar.

2 reacties

Anoniem's picture

Dit hele verhaal zou best naar boven komen tegen februari-maart 2014.

ACV-lid's picture

Tijd dat de vakbond ACV nog eens duidelijk afstand neemt van de leerling tovenaars en speculanten in het ACW. Beleggers kan je ze idd niet noemen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be