Bedankt!

(tags: )

uitslag provincieraadsverkiezingenZondag 14 oktober boekte N-VA de grootste verkiezingsoverwinning die een partij ooit maakte sinds WO II. Op provinciaal niveau werd N-VA met 28,5% met afstand de grootste partij, wat resulteert in maar liefst 104 provincieraadsleden op een totaal van 351 provincieraadsleden. Ook in Oost-Vlaanderen werden we met 26,1% de grootste partij. Waar we in 2006 slechts 1,2% van de gemeenteraadsleden leverden, werden we met 22,9% de 2e grootste partij met bijna 1700 gemeenteraadsleden. In maar liefst 47 Vlaamse steden en gemeenten haalde de N-VA het meeste aantal stemmen. We nemen onze verantwoordelijkheid op en besturen mee in meer dan 100 gemeenten; in meer dan 40 ervan komt een N-VA-burgemeester aan het roer. Kort samengevat: Vlaanderen kleurt geel! Hiervoor is meer dan een welgemeende dankjewel op z'n plaats.

uitslag gemeenteraadsverkiezingen

Maar ook in Gent mogen we trots zijn op het resultaat. In Gent staan socialisten en liberalen traditioneel erg sterk, en is er bijgevolg al sinds een kwarteeuw een paars bestuur aan de macht. Toch slaagden we erin om in onze stad de 2e grootste te worden, groter dan de traditioneel sterke VLD. Een meer dan behoorlijke prestatie dus. Maar uiteraard konden we niet op tegen de ijzersterke score van het rood-groene kartel, waarvoor welgemeende felicitaties aan burgemeester Daniel Termont met zijn record aan voorkeurstemmen. Ook proficiat aan Groen, dat binnen dit kartel 11 zetels binnenhaalde tov 6 in 2006: het resultaat van jarenlang sterk oppositiewerk, ook al zitten we inhoudelijk in Gent weinig op dezelfde lijn. Terzijde: Groen gaat over het algemeen vrij goed vooruit, net als PVDA+ (voor mij de verrassing dit jaar) die in Antwerpen met 4 zetels zelfs even groot wordt als Groen en dubbel zo groot als Open VLD.

uitslag en zetelverdeling gemeenteraadsverkiezingen Gent 2012
Resultaat en zetelverdeling in Gent

Zelf haalde ik 723 voorkeurstemmen wat niet genoeg is voor een zetel. Ik kan niet ontkennen hier niet onverdeeld gelukkig mee te zijn, ging echt wel voor die zetel, maar hey: anderen waren beter. Wellicht was het iets te vroeg om op eigen kracht vanop de voorlaatste plaats een zetel te proberen binnenhalen, na amper 2j in het parlement actief te zijn. Die voorlaatste plaats, kaderend in een strategie met 2 parlementsleden vooraan en 2 parlementsleden achteraan, was een gezamenlijke keuze die achteraf gezien fout bleek te zijn voor mij. Wellicht geloven wij, politici in ons wereldje, te veel in de zichtbaarheid van die lijstduwersplaats, laat staan de 2e lijstduwersplaats, in tegenstelling tot de kiezer die in de eerste plaats bovenaan kijkt. Ik kreeg dan ook veel vragen of ik het vanop die plaats echt meende om een zetel te willen binnenhalen en mijn mandaat op te nemen, wat uiteraard het geval was. Collega's op dezelfde plaats op andere lijsten vertelden mij net hetzelfde, of namen initiatief om de boodschap duidelijk over te brengen. Maar soit, gedane zaken nemen geen keer, en ik heb het volste vertrouwen in onze versterkte ploeg die nu met 9 mensen constructieve oppositie zal voeren in de gemeenteraad en wens hen hierin veel succes.

Zelf zal ik me nog meer toeleggen op mijn werk in het federaal parlement, waar ik na 2j toch wel kan zeggen niet gesmost te hebben met uw vertrouwen, in tegendeel. En uiteraard blijf ik actief in ons Gents afdelingsbestuur om via deze weg onze prachtige stad nog mooier en aangenamer te maken.

Maar vooral wens ik al onze kiezers te danken voor het vertrouwen, alle medewerkers en vrijwilligers voor hun inzet en al onze kandidaten voor het engagement en de durf hun nek uit te steken. Ook de kandidaten van de andere partijen verdienen respect voor dit engagement en deze bereidheid hun nek uit te steken om, vanuit hun invalshoek en met hun visie, onze stad voor iedereen beter te maken. Want dat is toch politiek, en hoort politiek te zijn? Vanuit onbaatzuchtig engagement de wereld trachten te verbeteren, te beginnnen met de eigen stad. En dat verdient respect!

1 reactie

Carla Verstraete's picture

Hey Peter, het feit dat je voor een stuk toch ontgoocheld bent in je persoonlijke score, kan alleen maar een bewijs zijn voor je betrokkenheid met Gent.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be