Belspo zet wetenschappers onder druk om eigen post te redden

(tags: )


Belspo - Belgian Science Policy Office
© Belspo

Het is een klassieker in de politiek en overheid: een nieuwe wet of organisatie oprichten is altijd makkelijker dan er een af te schaffen. Bovendien vechten de bekleders van overbodige functies (zoals bvb bij de provinciebesturen) keihard voor het voortbestaan van hun functie. Bij het IUAP-secretariaat van de federale wetenschapsadministratie Belspo maakt men het wel heel erg bont. Deze mail werd er rondgestuurd:

Van: FEYS Véronique [Veronique.FEYS@belspo.be]
Verzonden: maandag 29 september 2014 **:**
Aan: *****
Onderwerp: LAATSTE DAG om de IUAP-petitie te ondertekenen.
 
Geachte Professor *****,
 
Tenzij ik mij vergis, is uw naam niet opgenomen in de lijst van de personen die de petitie "Red de IUAP's" ondertekend hebben.
De petitie zal morgen op 30 september overhandigd worden aan de 2 formateurs van de federale regering.
 
U kan dus de petitie nog tot morgenvoormiddag ondertekenen :
 
http://www.iuaptaskforcepai.be/IUAPtaskforcePAI_nl.stm
 
Met vriendelijke groeten,
 
Veronique Feys
Federaal Wetenschapsbeleid
Politique scientifique fédérale

Dit lijkt wel zeer sterk op druk vanuit de financierende instantie op de wetenschappers die financiering ontvangen of nog hopen te ontvangen. Helaas niet de enige manier van druk uitoefenen waarvan ik melding kreeg. Diens brood men eet, diens woord men spreekt?

De IUAP's of Interuniversitaire Attractiepolen zijn een financieringsinstrument van het federaal wetenschapsbeleid (Belspo) om specifiek projecten voor samenwerking tussen Vlaamse en Franstalige universiteiten te ondersteunen. Door de 6e Staatshervorming van de regering Di Rupo worden deze overgeheveld naar de deelstaten die al langer bevoegd zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Vlaanderen heeft meteen beslist om dit oubollige en omslachtige instrument af te schaffen en de middelen toe te voegen aan het budget voor onderzoek en ontwikkeling. De financiering voor onderzoek vermindert dus niet, er wordt in tegendeel nog een pak meer in geïnvesteerd, maar er wordt wel bespaard op de administratie, overhead en de verschillende koterijen. Samenwerking wordt uiteraard nog gestimuleerd. Zo wil het Vlaamse FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek) graag een samenwerkingsprogramma opstarten met de Waalse collega's, zoals er nu al bestaan met instanties in andere landen. Daarvoor zijn geen aparte federale koterijen nodig.

Maar dat is niet naar de zin van diegenen die de administratieve koterijen bevolken natuurlijk...

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be