Consumentenbescherming ook nodig voor privacy

(tags: )

Als consument zijn we een echt product geworden, waar voor bedrijven een bepaalde waarde aan, vast hangt. Wie we zijn, wat we doen, hoe doen we het, wanneer doen we het, het is allemaal waardevolle informatie. Informatie die bedrijven vroeger niet zomaar tot hun beschikking hadden. Vandaag echter delen we ons hebben en houden via sociale media. We doen dit vanuit een sociaal oogpunt, maar bedrijven zien hier natuurlijk waardevolle informatie om ons individueel te bereiken via gepersonaliseerde marketing. Om hier optimaal van te kunnen profiteren voerde Facebook recent nieuwe verregaande gebruiksvoorwaarden in. In het daaropvolgende debat met staatsecretaris Tommelein werd duidelijk dat we met de regering niet bij de pakken mogen blijven zitten en op verschillende niveaus onze privacy moeten verdedigen.

Tijdens de vorige legislatuur is op dat vlak namelijk veel tijd verloren. Vanuit de Privacycommissie kwam er geen enkel initiatief en ook voor toenmalig minister van consumentenzaken Vande Lanotte was het onderwerp geen prioriteit. Wat mij steevast het meest verwonderde is de passiviteit van onze consumentenorganisaties over dit thema. In Duitsland was het daarentegen op basis van een klacht van Duitse consumentenorganisaties dat de gerechtelijke molen aan het draaien ging die Facebook ertoe deed besluiten om de nieuwe gebruiksvoorwaarden (inclusief de verregaande elementen op vlak van privacy) in heel de Europese Unie ingang te laten vinden, niet in te voeren in Duitsland. Enige alertheid van onze consumentorganisaties zou niet misstaan hebben, aangezien de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook zeker niet vlekkeloos in onze wetgeving passen.

Maar ook vanuit de nationale administratie mogen we onze verantwoordelijkheid niet van ons af schuiven. Ik ben dan ook zeer tevreden dat de huidige minister van consumentenzaken Kris Peeters, naar aanleiding van mijn parlementaire vraag hierover, het initiatief zal nemen om de FOD Economie contact te laten opnemen met Facebook over de gebruiksvoorwaarden. Als we nu nog verder tot een degelijke samenwerking kunnen komen tussen de Economische Inspectie, de FOD Economie en de privacycommissie, dan staat onze privacy als consument toch al niet meer in de uitverkoop.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be