Criminalisering van het GGO-debat

(tags: )

Dinsdag begon het proces tegen het Field Liberation Movement, de actievoerders die vorig jaar in Wetteren een wetenschappelijk experiment met genetisch gewijzigde aardappelen deels vernietigden. De actievoerders, met ex-KUL-wetenschapster Barbara Van Dijck als spreekbuis, doen in de pers hun beklag over het feit dat door "de criminalisering van hun actie" het debat over GGO's in de kiem gesmoord wordt. Zij vinden steun in een open brief in De Morgen (9 mei 2012, p21) van een honderdtal ondertekenaars.

Dit is zowaar een omkering van de feiten. Als het debat over de GGO's in deze al gesmoord wordt en zich verlegt naar de criminele feiten gepleegd door de actievoerders, dan ligt de oorzaak hiervan niet bij de vervolgende wetenschappelijke instellingen en agenten, maar bij de actievoerders zelf. Het is door hun keuze voor vernieling (men rooide hier niet zomaar een plantje) en weerspannigheid, door hun keuze voor de aanval op en het verwonden van politieagenten, dat zij vandaag voor de rechter staan en het debat hierover gevoerd wordt in plaats van over de maatschappelijke voor- en nadelen van GGO's. Democratische actie moet ten allen tijde kunnen, het debat moet aangezwengeld worden, maar dan op een vreedzame manier. Men haalt geen gelijk door andermans eigendom te vernielen. De eigen overtuiging van een beperkte groep betreffende de schadelijkheid van een installatie vergoelijkt in geen geval eenzijdige vernietiging van een democratisch goedgekeurd wetenschappelijk experiment of pogingen daartoe.

[Ondertussen hielden de actievoerders gisteren een "vreedzame wandeling" door het Wetenschapspark in Zwijnaarde. Mijn vraag over de veiligheid in deze aan minister Milquet is gisteren helaas niet meer behandeld geraakt.]

4 reacties

Michel Vuijlsteke's picture

Hear, hear. Groot gelijk.

Steven's picture

Peter,
kun je wat specifiëren wat je precies bedoelt met "hun keuze voor de aanval op en het verwonden van politieagenten". Het proefveld vorig jaar was werkelijk omzwermd met pers, dus daar zouden toch wat foto's of beelden van moeten zijn, niet? Graag wat info. Dankjewel.

Peter Dedecker's picture

Dat is ook wat de pers schreef: de aanvallers hadden touwen met musketons die ze vastklikten aan de hekkens waarna ze die op de politieagenten trokken. Bijzonder driest als je 't mij vraagt.

Steven's picture

Dus, als ik het goed begrijp, zijn de verwondingen veroorzaakt door het neerhalen van enkele hekkens, die, al dan niet moedwillig, op de politieagenten werden getrokken? Zijn daar getuigenissen van? Of beelden?

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be