Dampoort binnenkort iets veiliger? Of net niet?

(tags: )

Afgelopen dinsdag voerde de Fietsersbond opnieuw actie aan de Dampoort voor snelle veiligheidsingrepen door de Land Van Waaslaan te herleiden naar één rijstrook. Nadat vorig jaar een (jonge) fietser overleed werd al een eerste dergelijke actie gehouden, maar na een jaar zonder verandering werd het tijd voor een tweede actie. Met de verkiezingen in aantocht werden er meteen beloftes gedaan voor een snelle verbetering. Het is nog maar de vraag of dat effectief het geval zal zijn, maar vooral of de beloofde aanpassing daadwerkelijk veiliger zal zijn. Vooral dat laatste durf ik te betwijfelen.

De situatie nu

luchtfoto achterkant Dampoort 2014

Vandaag is de situatie zoals op de foto hierboven. Auto's komende van de Land Van Waaslaan (N70, rechtsboven) moeten voorrang verlenen aan de auto's die van linksonder op de foto komen en naar links willen afslaan. Je ziet daarom ook een rij wachtenden rechtsboven.

Eens voorbij dit punt, verbreedt de baan naar twee rijvakken. En daar loopt het mis. Als de (getekende) blauwe auto stopt om een fietser of voetganger te laten oversteken (die overigens voorrang heeft), gebeurt het wel meer dat een achteropkomende chauffeur (de getekende rode auto) niet ziet waarom de voorligger stopt en die gaat inhalen. Zo gebeurde vorig jaar ook het dodelijke ongeval, en zo gebeurde ook al eerder een gelijkaardig ongeval even verderop in de Kasteellaan.

Om die reden pleit de Fietsersbond dan ook voor het herleiden van de Land Van Waaslaan aldaar tot één rijstrook, wat onderstreept werd met een actie waar die tweede rijstrook ingenomen werd door de fietsers. Foto's vind je hier en hier. De oplossing der oplossingen is natuurlijk een volledige heraanleg, wat pas ten vroegste voor 2020 is, maar dat mag er ons niet van weerhouden in afwachting kleine eenvoudige maatregelen te nemen zoals het schrappen van een rijstrook met een likje verf.

Een oplossing die trouwens allesbehalve nefast is voor de doorstroming: je ziet op de foto ook al duidelijk dat de capaciteit van de twee rijstroken niet gebruikt wordt doordat auto's 50m eerder voorrang moeten geven aan de kruisende verkeersstroom en daar een file vormen. Dat werd tijdens de actie van de fietsersbond ook duidelijk: quasi nooit stonden er twee auto's na elkaar te wachten op de vrije rijstrook.

Een busstrook als oplossing?

Een rijstrookje over? Daar springt De Lijn natuurlijk op als een beer op een pot honing. Als reactie op de aankondiging van de actie werd er meteen ook bekendgemaakt dat AWV, Stad Gent en De Lijn "principieel akkoord" zijn om die tweede rijstrook te schrappen en er een busstrook van te maken. Dat was ook de snelle hoopvolle reactie van Gents schepen van mobiliteit Filip Watteeuw:

De vraag is evenwel of een busstrook wel een oplossing is in deze, of niet eerder het probleem vergroot. Immers, als een bus stopt (om een fietser of voetganger voorrang te verlenen), willen achteropkomende chauffeurs die zeker voorbijsteken. Want bussen stoppen nu eenmaal veel, meestal aan haltes. En erger nog: als een auto het zicht belemmert op overstekende fieters of voetgangers, doet zo'n joekel van een bus dat zeker. Iets wat de schepen ook meteen toegaf:

Nog eens goed bestuderen, dat lijkt me het minste in zo'n geval. Conclusie: ik vrees dat het helaas nog niet voor direct zal zijn. En dat is bijzonder jammer. De Dampoort heeft al te veel jonge en minder jonge levens gekost.

2 reacties

Filip Watteeuw's picture

Vorig jaar in mei al heb ik samen met mijn diensten een 10-tal kleine ingrepen voorgesteld die de Dampoort een beetje veiliger zouden kunnen maken. Ik vind het behoorlijk vervelend dat het allemaal zo lang moet duren voor er dan daadwerkelijk zaken worden gerealiseerd. Zoals je zelf ook wel weet is de stad Gent in deze niet de wegbeheerder. Maar daar hebben fietsers en voetgangers - terecht - geen boodschap aan. Ik blijf aandringen op die verbeteringen.
Wat die busstrook betreft: De Lijn is begrijpelijk bezorgd om de doorstroming van haar bussen. Het is een kwestie dat een eventuele busstrook goed wordt aangelegd en dat de stopplaats op de juiste plaats komt. Nu is de frequentie van de bussen op die plaats niet van die aard is dat er voortdurend bussen langs komen. Ik merk dat fietsers en voetgangers aan de busstrook op Dampoortrotonde-Kasteellaan heel goed beseffen dat ze goed moeten uitkijken als er een bus aan komt.

Peter Dedecker's picture

Dag Filip,

Bedankt voor je reactie. Stad Gent is inderdaad niet de wegbeheerder, al gebeurt alles natuurlijk in overleg, wat een meer gedragen beslissing zou moeten geven maar natuurlijk niet de snelste manier van beslissen is. We staan aan dezelfde kant wat betreft aandringen op verbeteringen aan Dampoort.

Doorstroming van OV is inderdaad belangrijk, en daar kunnen busstroken bij helpen. Bij een busstrook kan de bus de file voorbij steken. Feit is wel dat de file zich in dit geval bevindt achter de stoplijn ter hoogte van de plaats waar het verkeer richting Pilorijnstraat/Antwerpsesteenweg/N70a linksaf slaat. Een busstrook zou dus zin hebben om die file voorbij te steken. Maar eens daar voorbij, daar waar het aantal rijstroken verhoogt naar twee, heeft een busstrook geen zin meer en betekent ze alleen maar een bijkomend gevaar. Of er nu een stopplaats is of niet, maakt dan zelfs niet uit: als de bus stopt om een fietser of voetganger (met voorrang!) te laten oversteken, denken vele bestuurders dat die stopt voor een halte, ook al is er geen, en halen ze de bus in. Onterecht natuurlijk, maar daar ben je vet mee als slachtoffer.

Daarom ook dat de meeste busstroken +/- 50m voor een knelpunt (bvb rotonde) samengevoegd worden met de reguliere rijstrook tot één rijstrook, met voorrang voor de bus. Dat betekent tijdswinst voor de bus, maar met een veilige situatie en goed overzicht voor fietsers, voetgangers en ander verkeer. Dat is ook wat hier het geval zou moeten zijn, als men overgaat tot aanleg van een vrije busbaan. Maar het huidige stukje tweede rijstrook gebruiken als vrije busbaan, heeft geen zin en is alleen maar extra gevaarlijk.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be