De Lotto is er niet om snel rijk te worden

(tags: )


logo Nationale Loterij
© Nationale Loterij

Tik op Google de zoekterm “snel rijk worden” in en het eerste resultaat is een advertentie voor de website van De Nationale Loterij. De Loterij mist hierdoor alweer een kans om zich te profileren als een ethisch bedrijf en focust alweer op de sociaal zwakkere in de maatschappij, weliswaar op de verkeerde manier.

Wie op het eetfestijn van eender welke lokale sport-, natuur- of cultuurvereniging deelneemt aan de tombola en een lotje koopt, doet dat in de eerste plaats om het goede doel te steunen. Met een mooie prijzenpot maak je het plezierig en aantrekkelijk om mee te spelen (bij de tombola op het eetfestijn van N-VA Gent op zondag 19 april is dat overigens een mooie en nuttige bon van Colruyt ;-)) maar er is geen zinnig mens die denkt rijk te worden op die manier, door tombola's af te schuimen.

Helaas is dat wel de manier waarop de Nationale Loterij haar producten aan de man brengt, met slogans als “word schandalig rijk” of advertenties bij Google onder de zoekterm “snel rijk worden”. Dat niet-ethische spelers dergelijke boodschappen verspreiden en ook sociaal zwakkeren die ten einde raad op Google zoeken naar manieren om “snel rijk te worden” proberen te overhalen, kunnen we verwachten. De boodschap die we met z'n allen moeten geven aan wie financiële problemen heeft, is een boodschap van beperken van uitgaven (zeker inzake “spelplezier”), arbeid en desgevallend hulp zoeken. Waar zijn we mee bezig als een overheidsbedrijf de boodschap geeft dat je je kan wenden tot de loterij?

Snel rijk worden - nationale loterij

Eens de vis binnengehaald, kan die z'n geld niet alleen verspelen op de klassieke lotto-trekkingen, maar ook op het online aanbod op e-lotto.be. In 2014 telde dit platform 441.933 online speelrekeningen waarvan 41% actief speelden. In tegenstelling tot bij anderen is het geld dat je kan verspelen bij onze ethische operator wel beperkt: je kan elke dag maximum 300 euro verliezen en per week maximum 500 euro inzetten. Bij een ander kan je nog meer verliezen, maar de vraag is of sociaal zwakkeren wel gebaat zijn bij overheidscommunicatie die hen ertoe aanzet om per week tot 500 euro te verspelen met de boodschap dat je “snel schandalig rijk” kan worden.

Die boodschappen om snel rijk te worden, maar in de feiten een stuk armer, zijn overigens alomtegenwoordig. In 2014 besteedden de verschillende aanbieders van kansspelen maar liefst 66,8 miljoen euro aan advertenties. De Nationale Loterij is op haar eentje goed voor bijna de helft van dat bedrag of meer dan 31 miljoen euro en slaat je dus meer dan wie ook om de oren met de boodschap dat je schandalig rijk kan worden.

Het is jammer dat de Loterij op die manier te werk gaat. De Loterij heeft immers andere en betere troeven om mee uit te pakken, zoals bijvoorbeeld de vele goede doelen die gefinancierd worden met loterij-geld. Zo deelde de Loterij in 2014 een slordige 205 miljoen euro subsidies uit aan tal van goede doelen, het ene al beter dan het andere volgens de smaak van de speler of de heersende politieke machten, gaande van het Rode Kruis over de Koning Boudewijnstichting en Bednet tot Basketclub Oostende of de Lotto Wallonia Cup en Mons Culturele Hoofdstad. Als je de federale begroting als een goed doel ziet, nu misschien meer dan vroeger, kan je ook de 135 miljoen euro monopolierente hier bij optellen.

Als de Nationale Loterij haar missie wil waarmaken om een maatschappelijk verantwoorde en professionele aanbieder van spelplezier te zijn, zal ze eerst en vooral werk moeten maken van meer ethische marketing. Slogans als “word schandalig rijk” horen daar niet bij, net zomin als het adverteren op Google bij de zoektermen “snel rijk worden”. De Loterij kan daarentegen beter inzetten op haar sociale rol en de projecten die de spelers door hun deelname ondersteunen. Dat is niet alleen ethischer dan de huidige manier van werken die mensen die het al moeilijk hebben nog dieper in de miserie dreigt te duwen. Het is ook gewoon veel eerlijker.

Opinie gepubliceerd in De Standaard en op de N-VA website.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be