De paardenkleppen van Brusselse PS'ers

(tags: )

In de Brusselse gemeenten wordt tegenwoordig op klaarlichte dag door criminelen met kalasjnikovs (zwaar oorlogstuig) op politieagenten geschoten. De Standaard spreekt van een golf van geweld, de no-go zones in Kuregem zijn gekend, een hogeschool in Anderlecht verhuist omdat de veiligheid van de studenten niet meer gegarandeerd kan worden: jonge allochtonen uit de buurt overvielen en beroofden tot zes keer per week studenten van de hogeschool. "We zijn geëvolueerd van vier tot vijf schietpartijen per jaar naar vier of vijf per maand," stelt Jan Van Schonkeren van de liberale politievakbond VSOA. Daarnaast blijkt nog nog eens dat in Brussel een grote hoeveelheid kalasjnikovs is aangekomen op de zwarte markt, die tegen tegen een zachte prijs terechtkomen bij criminelen. Een paar maanden geleden vond men er zelfs op straat. Niet verwonderlijk dat ook linkse politici als Luckas Vander Taelen (Groen!) spreken van de getto's van Brussel, of anderen (twee jaar geleden al) van een complete wetteloosheid in Brussel.Freddy ThielemansReactie van Philippe Moureaux (PS, burgemeester Molenbeek) en Freddy Thielemans (PS, burgemeester Brussel) vanavond in Ter Zake (zie video): allemaal faits divers, die gebeurtenissen maken deel uit van de stad. Over de algemene Vlaamse consensus (onder alle partijen maar ook onder opiniemakers en veiligheidsexpert Brice De Ruyver) dat de zes politiezones in Brussel beter fusioneren om de boel efficiënt te kunnen aanpakken? "Vlaamse politici vragen ook het verdwijnen van België, en die worden aanvaard". Yeah right, een argument dat kan tellen. Kwestie van toch maar weer de feiten te minimaliseren, of zoals Luc terecht stelt: uit schrik om na de politiezones ook de 19 gemeenten te fuseren en de eigen job/macht te verliezen. En het ergste van al: zoals eerder vermeld, plooien CD&V en VLD voor die Franstalige regeringsmeerderheid en zetten ze zelfs de deur open voor een defusie van twee Brusselse politiezones ipv een fusie! Begrijpen wie begrijpen kan. 'Franstalige politici willen de realiteit soms niet zien', zegt journalist Christian Laporte van La Libre Belgique hierover. En de Franstalige media berichten er volgens hem liever niet over, uit schrik lezers te verliezen. Of hoe een Belgische publieke opinie ook in de (Franstalige) media al lang niet meer bestaat. Mogen we deze stad, en alle Brusselaars, zomaar opgeven en overlaten aan de criminelen en de machtsspelletjes van de PS'ers? Echt verschrikkelijk om Vlaamse politici te hebben zonder ballen aan het lijf, voor wie de veiligheid van de Brusselaars blijkbaar geen regeringscrisis waard is, die niet durven ingaan tegen de Franstalige minderheid die in hun regering de meerderheid uitmaakt. Update: een interessant debat hierover tussen Louis Tobback (SP.a, oud-minister Binnenlandse Zaken) en Beatrice Delvaux (hoofdredactrice Le Soir) was gisteren te zien/horen bij Phara. Herbekijk de video hier.

4 reacties

Aïda's picture

Niets nieuws onder de zon. 16 jaar geleden al werden studenten van St.-Lukas in Schaarbeek regelmatig geagresseerd, bestolen en zelfs zonder enige aanleiding in elkaar geslagen op weg naar het station. De directeur drong aan om toch maar klacht blijven in te dienen, het zou zeker iets uithalen bleef hij hopen. Niet dus.

Sindsdien ken ik niemand van mijn Brusselse vrienden en kennissen die nog nooit het slachtoffer geworden zijn van hetzij (verkeers)agressie, diefstal van laptop of gms, sackjacking, ingeslagen autoruiten bij hun geparkeerde auto, gestolen auto en inbraak in hun appartemenenten. En niet eens in de zogenaamde probleemwijken, maar in het hippe hartje. Stuk voor stuk hebben we er allemaal al mee te maken gehad. Klacht indienen kan na lang aanschuiven in het politiekantoor (bij de overigens altijd zeer vriendelijke politie...) wat de meesten al opgegeven hebben. De schouder wordt alweer eens met een zucht opgehaald, de spullen worden nog wat beter in het oog gehouden en in de mate van het mogelijke wordt er met twee naar de auto of naar huis gegaan 's avonds. Sommigen tillen er zelfs niet eens meer zwaar aan en vinden, net als Thielemans, dat het hoort bij het leven in een 'grootstad'. Een fait-divers, een normaliteit. Ze blijven positief en blijven er graag wonen/werken/leven. Ja, toch.

Ik niet. Ben ik bevooroordeeld of diep in mijn hart een echt provinciaaltje, ik weet het niet, maar ik ben Brussel door de jaren echt gaan haten. Sinds ik er niet meer werk kom ik er ook niet graag meer. Ik kan er geen halve dag meer doorbrengen zonder geïrriteerd te raken. Om het verkeer, om het openbaar vervoer, om het vuil, om de wetteloosheid. Omdat je als Nederlandstalige te veel moeite moet doen. In je eigen hoofdstad dikwijls vijandig behandeld worden en de stempel vuile Vlaming krijgen gewoon omdat je je taal wil spreken. Dat ook nog.

En ik kom toevallig net terug uit Londen, een échte grootstad. Het zal daar zeker en vast ook niet allemaal koek en ei zijn, maar geen enkel ogenblik krijg ik daar negatieve impulsen, zelfs niet op de metro tot in de verste uithoeken...(waar je trouwens met één kaart àlle openbaar vervoer kan nemen, zelfs daar slaagt Brussel en bij uitbreiding België/Vlaanderen niet eens in, maar dit geheel terzijde...) De stad komt op mij over als vriendelijk en aangenaam. Prettig.
Ik probeer Brussel door diezelfde bril te bekijken, maar ik slaag er niet meer in. Wat mij betreft een ergerlijke stad met een bijzonder agressieve uitstraling. Hoedje af voor al degenen die lovend kunnen blijven en verknocht zijn aan de stad. Ik wou dat ik het ook kon. Een stad met veel potentieel, prachtige architectuur, massa's culturele evenementen, concertzalen en musea, groen en wat weet ik nog allemaal maar helaas zo rot.

Aïda's picture

Ben er nog een belangrijke nuance vergeten aan toe te voegen. Voor alle duidelijkheid: het is totaal niet zo dat ik zelf bang ben (daarvoor is mijn mond te groot maar dat is net het gevaarlijkste..) of me onveilig voel. Ik loop niet als een angsthaas door Brussel. Het werkt gewoon enorm frustrerend op me, het maakt me kwaad. Deprimerende stad. Dat ook nog.

steven's picture

Tja, de boodschap, de body language en de hele context van doen van Thielemans was bijzonder duidelijk : "De Vlaamse keffertjes hebben niets te zeggen in Brussel. Ik sta 100% achter Moureaux en wij regelen onze business wel onder mekaar.". Zo begreep ik het toch.
Ik wil terloops ook wel zeggen dat dit soort geweld zich ook uitbreid naar Vilvoorde. Iemand die ik persoonlijk ken is daar vorige getroffen door een verdwaalde Kalasjnikov kogel bij een afrekening tussen allochtone gangsters. Zij was toevallig op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats (zaterdagavond avondje uit, nadien nog een pint gaan drinken in Vilvoorde). Resultaat : arm geamputeerd. Dit soort "incidenten" komt niet in het nieuws, hoogstens een klein bericht in een lokale krant.

Peter Dedecker's picture

De body language en vooral zijn eerste antwoorden "er is geen probleem" spreken idd voor zich.

Echt wel triestige voorvallen, zowel de criminaliteit/accidenten en de reacties hierop vanuit de Brusselse (PS-)burgemeesters.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be