De spelautomaten van de Nationale Loterij creëren samenhorigheid noch warmte

(tags: )


logo Nationale Loterij
© Nationale Loterij

De Nationale Loterij gaat dagelijks trekkingen organiseren en 150 gokautomaten installeren in shoppingcentra, bioscopen en benzinestations. Voor een overheidsbedrijf dat expliciet bestrijding van gokverslaving als doelstelling heeft, vind ik dat een zeer vreemde zet.

Een paar jaar voor mijn intrede in het parlement, tijdens mijn doctoraatsonderzoek aan de UGent, mocht ik voor het eerst naar een wetenschappelijk congres in het legendarische Las Vegas. Het contrast met ons land viel al op bij aankomst in de luchthaven: in de aankomsthal, naast de bagageband, en overal verspreid over de luchthaven vind je gokautomaten. Slotmachines. Vele passagiers in feestmodus storten er zich gezwind op om even te proberen. Als ik van mijn hotelkamer naar het congres trek, passeer ik door de speelhallen en zie ik van 's ochtends vroeg al mensen aan de spelautomaten zitten, voorzien van gratis cola, met de blik op oneindig de one-armed bandit geduldig voedend met muntjes. Een triestig beeld, als je 't mij vraagt.


Euro Millions - kom binnen en word schandalig rijk
© Nationale Loterij

Als het van topman Jannie Haek afhangt, zien we binnenkort ook spelautomaten van zijn Nationale Loterij opduiken. In bioscopen, shoppingcentra, benzinestations, en waarom ook niet in treinstations of luchthavens. Bovendien wil men dagelijks trekkingen organiseren. De toestellen zullen wellicht niet te vergelijken zijn met deze in Las Vegas gezien het nog altijd om een centrale trekking gaat, maar toch vind ik dat geen prettig vooruitzicht. En vooral lijkt het mij in strijd met de belangrijke opdracht van de Nationale Loterij inzake bestrijding van gokverslaving.

Het is vooral op dat laatste dat de Nationale Loterij volgens mij steeds meer tekort schiet en te veel de verkeerde richting uit gaat. De ethische grenzen worden steeds verder opgezocht en overschreden. Toen de Nationale Loterij enige tijd geleden startte met krasbiljetten rond het thema “Milk Inc” was het doel duidelijk om een jonger publiek aan te spreken. Deelname is verboden voor -18-jarigen, maar hiermee wordt ook die doelgroep aangesproken. Met Euromillions-slogans als “word schandalig rijk” is het verschil tussen de ethische speler Nationale Loterij en eender welke commerciële goktempel ver te zoeken.

In oktober vorig jaar kreeg topman Jannie Haek in Humo voor de voeten geworpen dat een loterij een taks op domheid is, als je naar de winstkansen kijkt, en het feit dat van elke geïnvesteerde euro er slechts 52 cent uitgekeerd wordt aan de winnende spelers. Haek voelde was niet echt gediend met deze vraag en haalde ongemeen hard uit, vooral naar Geert Noels die de “taks op domheid” graag in de mond neemt:

Ik zie geen verschil mensen die een racefiets kopen van 2.000 à 3.000 euro. Niet om boodschappen mee te doen, maar om op zondagvoormiddag in groep een lus te rijden. Niet als rationale investering dus, maar om plezier te maken, samen dingen te doen en samen te leven. Het creëert samenhorigheid en warmte.

Voor de traditionele Lotto-trekkingen kan dat nog gelden, als heel het gezin of een groep vrienden of collega's een ticket gekocht heeft en samen in spanning naar de trekking op TV kijkt. Maar trekkingsautomaten in bioscopen en shoppingcentra, naar het voorbeeld uit Las Vegas, dat lijkt me allesbehalve een creatie van “samenhorigheid en warmte”, maar een pure commerciële stimulans om te gokken. Met de dagelijkse trekkingen wordt dat zelfs een dagelijkse stimulans, almaar meer en meer.

Van de voormalig kabinetschef van socialistisch boegbeeld Johan Vande Lanotte had ik meer gevoel voor ethiek verwacht. Maar misschien ben ik naïef.

Opinie eveneens gepubliceerd op de website van De Morgen.

Dit filmpje over loterijen is overigens zeer de moeite waard, met dank aan Lieven:

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be