Dexia: kroniek van een aangekondigde financiële ramp

(tags: )


Dexia automaten
© CC 2.0 harry_nl

Na vijf maanden hard werken in de commissie Dexia, met zeker in het begin lange dagen tot kot in de nacht, werd woensdag eindelijk het rapport voorgesteld in het parlement. Het is een dieptepunt voor de geloofwaardigheid van de politiek en het parlement geworden, helaas. Tot een onderzoekscommissie mocht het nooit komen van de meerderheid, de Dexiapartijen. Zij kozen voor een bijzondere doofpotcommissie. Cruciale documenten van de CBFA, die de controle op de banken moest uitoefenen voor de eerste val van Dexia, mochten we niet inkijken, daarvoor waren de belangen van de partijen die de toezichthouder benoemden te groot. Ik schreef eerder al over deze frustrerende waanzin.

Samengevat zijn er enkele hoofdrolspelers die volgens mij hun verantwoordelijkheid niet zouden mogen ontlopen. Allereerst het management in de periode 2003-2008 dat te grote risico's nam met spaargeld. Daarnaast zeker de referentieaandeelhouders Gemeentelijke Holding en Arco, waarbij de eerste bevolkt werd door politici van de dexiapartijen, en de tweede de financiële poot is van het ACW dat nauwe banden heeft met CD&V. Zij gingen in 2006 reeds akkoord met de toename van de risico's, en brachten door hun niet-aflatende obsessie voor dividenden Dexia in 2011 een tweede keer ten val. Het ergste van al is dat Arco de factuur voor haar coöperanten nu kan doorschuiven naar de staatskas en dus de belastingbetaler, en ACW nog steeds winstbewijzen heeft van het Belgische onderdeel van Dexia, nu Belfius. Allemaal mooi geregeld door ACW'er Yves Leterme, die steevast weigerde verantwoording af te leggen in de Dexiacommissie maar wel met plezier de Thalys nam om de vrolijke Frans uit te hangen op Reyers Laat of om een match van Standard Luik mee te pikken. Degoutant. En last but not least is een onderzoek naar de toezichthouders, die het destijds zo ver hebben laten komen zonder in te grijpen, zeker een must.

Zij die de grootste financiële ramp uit de Belgische geschiedenis op hun geweten hebben, de belastingbetaler voor nog 70 jaar lang laten opdraaien voor de achtergelaten rommel en zo mede verantwoordelijk zijn voor de ratingverlaging van ons land, verdienen een gepaste straf. De spaarder/belastinbetaler pikt niet dat zij hier zomaar mee wegkomen, of, erger nog, ervoor beloond worden zoals Pierre Richard en het ACW!

Je kan mijn tussenkomst(en) in het parlement hieronder herbekijken en nalezen in het verslag (deel 1 & 2). Een kort fragment was ook te zien woensdag in de VRT-journaals van 13u en 19u en op Deredactie.be.

2 reacties

Tom van Dessel's picture

Geachte heer dedecker,
Beste Peter,

Ik mocht het ten zeerste apprecieren deze webstek eens te bezoeken en vooral te lezen,......en ben benieuwd naar uw commentaren.
Dexia leden kunnen werkelijk mijn rug op!

www.belgianspring.be

Een 'heb het ook ooit zelf meegemaakt, je eigen land dat je in de steek laat en verder in een put duwt' jongeman.

Met vriendelijke groeten,
Tom van Dessel, bekommerd om zijn medemens.

Peter Dedecker's picture

Beste,

Ik heb uw website eens bekeken, en deze, ondanks de redelijk chaos, proberen doorlezen. Ik kan uw frustratie zeker volgen voor wat betreft de ongeoorloofde risico's die deze bank nam en die Leterme & Reynders namen met de eerste en vooral de tweede redding van de instelling tegen een gigantische waarborg voor ons land, alsook wat betreft het uitkeren van bonussen aan CEO's van banken die aan het overheidsinfuus liggen. Met uw persoonlijk probleem met Dexia, voor de herfinanciering van uw lening(en), kan ik u niet helpen. Daarvoor ken ik het dossier niet. Oproepen tot rellen is er bovendien voor mij ook zwaar over en zal ik als vertegenwoordiger van volk en maatschappij nooit tolereren, al kan ik een massale (geweldloze) actie tegen zij die ons land danig in gevaar brachten/brengen alleen maar ondersteunen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be