Dexia: niet zomaar een beursgenoteerd bedrijf, maar de tijdbom onder onze welvaart

(tags: )

Gisteren publiceerde De Tijd dit opiniestuk van mijn hand. Een oproep aan voormalig zakenadvocaat Koen Geens om het belang van de impact van slecht nieuws uit Detroit op de beurskoers van Dexia te relativeren, en zich als minister te focussen op het algemeen belang: onze welvaart die in gevaar komt door de tikkende tijdbom Dexia. Transparante en eerlijke communicatie lijkt me het minimum hierin. Je leest het stuk hier (pdf).

De reactie van Koen Geens, dat hij als minister niet op de hoogte wou zijn van de oplopende verliezen bij Dexia en dat reeds voorziene verliezen niet zo'n probleem zijn, was bijzonder vreemd. Net als de reactie van Dexia-CEO Karel De Boeck, dat men zeker niet hoefde te communiceren over elk verlies van 10-20-30-40 miljoen was dat. Maar ook de houding van sommige media was merkwaardig.

Donderdagavond 18 juli maakte de crisismanager van de stad Detroit bekend het faillissement aan te vragen. Die nacht, maar vooral in de loop van vrijdag verschijnt het bericht op tal van nieuwswebsites. Ook De Ochtend wijdt er een item aan.

Om 2u in de namiddag haalt topeconoom Geert Noels op Twitter echter een rapport aan dat aangeeft dat Dexia ook in de klappen deelt:

Geert Noels op Twitter: Dexia zou in het bankroet van Detroit betrokken zijn volgens deze Amerikaanse bron. Belgische belastingbetaler dupe.

Alweer een illustratie van de manier waarop de door ACW'ers en politici bestuurde brave spaarbankjes BACOB en Gemeentekrediet vervelden tot een moloch die de wereldwijde avonturen opzocht...

Hoewel de VRT op vrijdag een uitgebreid stuk aan het faillissement van Detroit wijdt in Ter Zake, valt er geen woord over de mogelijke impact voor ons land, over het feit dat Dexia (en dus de Belgische belastingbetaler) hier ook in opdraait. Men had het liever niet over Dexia, volgens Ivan Van de Cloot:

Ivan Van de Cloot op Twitter: En denken dat ik vrijdag gevraagd werd om het over Detroit te hebben op TV maar de interesse wegzakte toen ik vertelde dat Dexia betrokken was

In de weekendkranten brengt enkel De Tijd de betrokkenheid van Dexia uitgebreid en op de voorpagina. De website van Trends/Knack volgt met een uitgebreid stuk. De anderen beperken zich tot hoogstens een stukje in de kantlijn. Op radio TV is er niets van te merken. Onze nieuwe koning is vrijwel het enige nieuws, onze grote bedreigingen voor de toekomst zijn dat blijkbaar minder.

Maandagochtend zit Koen Geens (wellicht toevallig) als zomergast in het betere radioprogramma De Ochtend op Radio 1. Wat volgt is een gemoedelijke babbel over zijn eerste dagen als minister en de troonswissel, een interessant stuk over zijn communicatie-aanpak toen hij stelde dat spaarders en bedrijven met meer dan 100.000 euro op de rekening moeten bijspringen in het redden van banken. Na 11 van de 15 minuten interview komt de vraag naar de impact op Dexia, met het volgens mij compleet van de pot gerukte antwoord dat Dexia hier niet over moet communiceren omdat er geen impact is op de beurskoers van vandaag 0,02 euro... De bevolking moet vooral niet te veel geïnformeerd worden over dit geldverslindend monster. Kritische experts zoals Ivan Van de Cloot laat men beter niet aan het woord, liever enkel lieden van de regering.

's Avonds, na beurstijd maar vooral na de TV-journaals, en eigenlijk lang na de eerste bekendmaking van het rapport door Geert Noels, komt vanuit Dexia dan toch dit officieel bericht waarin je uit de genomen en nog te nemen provisies kan afleiden dat men toch rekent op 110 miljoen euro schade. Blijkbaar kon het niet langer stilgehouden worden en moest er toch een officiële communicatie komen.


Commentaar Stefaan Michielsen: Goednieuwsshow
© De Tijd

Deze ontkenning en vooral de manier waarop de minister met dit nieuws en het probleem omgaat, maakt de redactie van De Tijd behoorlijk kwaad: dinsdag is het editoriaal in de krant ronduit vernietigend: stellen dat de minister (niet voor het eerst) een loopje met de waarheid neemt, dat is niet min. Uiteraard wordt ook het nieuws zelf uitgebreid gebracht, op de voorpagina. Bij de andere kranten wordt het nieuws ook gebracht, maar in mindere mate.

Pas na dit nieuws van Dexia en de kritiek van De Tijd, worden de andere media een stuk kritischer. De Ochtend volgt met dit item. 's Middags is men in het VTM Nieuws ook niet mals. Paul Dhoore geeft er stevige kritiek. Op de VRT is er een analyse door Michael Van Droogenbroeck, maar worden verder enkel Karel De Boeck en Koen Geens aan het woord gelaten. Vooral de reactie van Karel De Boeck is zeer vreemd: we voelen die verliezen niet meer wegens ingeboekt en moeten er ook niet over communiceren. 110 miljoen verlies voor de belastingbetaler: het mag dan misschien wel ingecalculleerd zijn, maar is nog altijd meer dan het dubbele van de totale lastenverlaging die de regering voor KMO's voorziet om de pijn van de massale belastingverhogingen van de afgelopen twee jaar te milderen... Na de kritische studiogast in het VTM Nieuws kan ineens een kritische studiogast blijkbaar wel bij Ter Zake: topper Johan Van Overtveldt mag zijn visie geven, en en passant ook waarschuwen voor onze steeds stijgende staatsschuld en vooral de immense impliciete schuld in verplichtingen die ons boven het hoofd hangen. Leve concurrentie in de media, zou ik zo zeggen. Dat het VTM Nieuws de laatste maanden kwalitatief sterk gegroeid is, houdt de anderen scherp en kan alleen maar positief zijn voor de burger.

Helaas zijn de problemen bij Dexia nog lang niet van de baan. Naast de stijgende rente op (en dus dalende waarde van) de Spaanse, Italiaanse en Belgische staatssobligaties die Dexia en masse in portefeuille heeft, kwam er gisteren nog het nieuws dat de verkoop van het laatste grote onderdeel, Dexia Asset Management, op mislukken staat. Een nieuwe tegenslag. Het maakt de taak van Karel De Boeck, in het opruimen van andermans rommel, niet meteen eenvoudiger. Maar om dat op te lossen en hiervoor enig begrip van de bevolking te krijgen, is het belangrijk hier open en transparant in te zijn en de problemen niet onder stoelen of banken te steken of te minimaliseren. De belastingbetaler die voor de hele zwik opdraait, heeft recht op alle informatie. Daartoe moet de minister zijn verantwoordelijkheid opnemen, en stoppen met zijn pogingen het volk dom te houden. Want één ding is zeker: het volk is niet dom, en de waarheid komt vroeg of laat toch naar boven.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be