Dexia: tweestrijd voor België, maar altijd gejost

(tags: )


Dexia automaten
© CC 2.0 harry_nl

Vandaag verlaagde Moody's de rating van de Franse Dexia-dochter Dexia Crédit Local en haar Luxemburgse zusje Dexia BIL van A3 naar Baa1 met een negatieve outlook. De rommelstatus komt angstaanjagend dichtbij. De verlaging is een reactie van Moody's op de voorlopige waarborgregeling voor de overkoepelende restbank die het agentschap duidelijk onvoldoende zeker vindt. Een verlaging met verregaande gevolgen in België.

Immers, deze ratingverlaging komt bovenop de behoefte van DCL aan extra kapitaal. Voor die kapitaalverhoging wordt gekeken in de richting van diezelfde restbank, de Dexia Holding, die net een slordige 4 miljard euro kreeg van de Belgische staat voor de verkoop van Dexia Bank België.

België zit hier in een tweestrijd: een investering van de restbank in het kapitaal van DCL bezorgt ons land risico's door de staatswaarborgen, waarvan België met 60,5% het merendeel voor haar rekening neemt. De kapitaalverhoging ontzeggen versterkt de restbank, maar brengt DCL in de problemen en dan ook onze eigen Dexia Bank België die op 30 september een lening van 46 miljard uitstaan had bij DCL. De risico's voor onze bank DBB, met haar retailactiviteiten met kantoren en personeel, zijn op die manier een pak groter dan die voor Frankrijk, waar met DCL alle miserie begon.

Het is nog maar de vraag hoe men nu zal omgaan met deze kwestie, de risico's voor ons land onder controle houdt en Frankrijk dwingt eindelijk ook eens verantwoordelijkheid op te nemen. De schade voor ons land is immers reeds immens na de eerdere ratingverlaging van ons land, door de slecht onderhandelde Dexia-deal. Ik zal kersvers minister van Financiën Steven Van Ackere (CD&V - ACW) hierover binnenkort ondervragen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be