E-dinges awards en debat politici & nieuwe media

(tags: )


logo e-dinges: over leven in digitaal Vlaanderen
© IST

Voorbije zaterdag mocht ik nog eens een bezoekje brengen aan de overkant: het Vlaams parlement. Daar ging immers het e-dinges festival door, over leven in digitaal Vlaanderen. Een heel interessant en goed uitgewerkt concept van het Instituut voor Samenleving & Technologie met ondermeer een tentoonstelling in De Loketten waar standhouders demonstraties gaven van tal van toepassingen van digitale technologie en nieuwe media: top-projecten inzake e-government, e-healthcare, gaming, virtual reality en nog zoveel meer werden mooi geïllustreerd en live gedemonstreerd, al dan niet met de bezoekers in een hoofdrol. Ook ons eigenste IBBT was goed vertegenwoordigd.

Daarnaast waren er ook panelgesprekken (en demonstraties) in de commissiezalen, waar ikzelf deelnam aan het debat over politiek en nieuwe media, met Sven Gatz (VLD), Bart Van Malderen (sp.a) en Bart Dewaele (Netlash, Talking Heads,...) onder leiding van De Tijd journalist Roland Legrand. Een aangenaam gesprek, over het gebruik van het internet en nieuwe media (Twitter, blogs, video's Facebook,...) in de politieke stiel, zowel voor gebruik in campagnetijden als als middel om de vinger aan de pols te houden, het debat aan te gaan en een zekere publieksbinding te behouden. Een kort interviewtje hierover met Sven Gatz en mezelve vind je hier.

Heel interessant allemaal, alleen jammer van de lage opkomst, maar dat was blijkbaar een feit voor het hele festival: in De Loketten was het bijzonder rustig en waren volgens mij dikwijls meer standhouders aanwezig dan publiek. Misschien dat het in de namiddag beter was, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf, als geïnteresseerde en "actief in het wereldje", tot de donderdag voordien hier niets van gehoord had. Een beetje jammer voor zo'n groots opgezet, interessant en wellicht ook niet goedkoop concept.

Tijdens de driedaagse werden ook de e-dinges awards uitgereikt aan drie projecten met zekere verdiensten in het dichten van de digitale kloof. Met een daarvan kon ik nader kennismaken, waarbij ik ronduit onder de indruk ben van de resultaten. In de E-lab school biedt men een 7e jaar BSO Informatica aan. De instroom bestaat uit leerlingen BSO met verschillende voortrajecten: vooral grafische technieken, maar ook (voormalige) leerlingen haartooi en bouw stromen in om hun competenties op dit vlak te vergroten. Maar wat ronduit verbluffend is, is dat 40 % van de afgestudeerden verder doorstroomt naar het hoger onderwijs, wat voor andere BSO-richtingen eerder uitzonderlijk is. Een concept dat navolging verdient in de rest van Vlaanderen!

SM in de politiek from REC Radiocentrum on Vimeo.

2 reacties

Yab's picture

ik wist er wel van, maar kon door een te drukke agenda jammer genoeg niet aanwezig zijn. Spijtig van de lage opkomst.

Batist's picture

Idd, in het vervolg moeten ze wel wat beter reclame maken, had geen idee dat dit plaatsvond.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Blik op mijn agenda

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be
0486/152320

Disclaimer

Dit is de website van Peter Dedecker. Alle teksten mogen, tenzij anders vermeld, overgenomen worden mits bronvermelding. Een link wordt altijd geapprecieerd. Dit alles is mijn persoonlijke opinie. Organisaties waar ik lid van (geweest) ben of voor (ge)werk(t heb) kunnen in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor wat ik hier schrijf. Zie de volledige disclaimer.