Een dag bij Teamleader: Silicon Valley in Gent

(tags: )

Teamleader logoElk jaar biedt ondernemersorganisatie VOKA met haar vokastages aan politici de mogelijkheid om een dag mee te draaien met één van hun bedrijven om zo heel wat bij te leren over het bedrijfsleven en de impact van het beleid op diverse organisaties. Na eerdere dergelijke stages bij Sadaci, Kronos, TMVW, Matexi, Bayer en Be-Mobile kwam ik dit jaar terecht bij Teamleader, een van de snelstgroeiende Vlaamse bedrijven en een ware parel aan de Gentse kroon van start-ups en scale-ups.

Teamleader is een softwarepakket voor o.a. klanten- en relatiebeheer, opmaak van offertes en facturen, projectbeheer, ticketing system en tijdsregistratie in één geoptimalseerde workflow. Het wordt aangeboden in de cloud, bediend via een webbrowser, als SaaS-plaftorm, Software as a Service. Daar waar platformen als Salesforce zich richten op uit de kluiten gewassen bedrijven, richt Teamleader zich door haar prijszetting en focus op eenvoud eerder op KMO’s en eenmanszaken.

Als snelle groeier is het voor Teamleader zeer belangrijk om niet alleen snel de juiste mensen aan te trekken, maar ze ook snel te kunnen inzetten. Daarvoor heeft Teamleader een heuse “employee onboarder”: Jolien Van Waeyenberg maakt elke nieuwe kracht van over heel de wereld in Gent wegwijs in het bedrijf, het product en de bedrijfscultuur met een sterk uitgebouwd programma. Na een verwelkoming door CEO Jeroen De Wit werd ik ook op die manier “onboarded” door Jolien. Een investering in zo’n onboarding loont blijkbaar, gezien de toegenomen efficiëntie en snellere inzetbaarheid van de mensen, maar ook het hogere welbevinden en integratie in de bedrijfscultuur.

Ook nieuwe klanten krijgen trouwens een “onboarding” door een “customer onboarder” om hen snel het maximum uit het product te laten halen en kunnen steeds beroep doen op de gewone support maar ook op een heus “customer succes department” dat proactief en reactief tips en hulp aanreikt om meer te bereiken en efficiënter te werken. De churn (het afhaken van klanten) is dan ook bijzonder laag, wat zeer belangrijk is voor een bedrijf waar de klant per maand betaalt en elk kwartaal z’n abonnement kan stopzetten. Op die manier zorgt Teamleader voor een ware digitalisering van KMO’s die daar meestal niet meteen de eigen resources voor hebben terwijl net die digitalisering een absolute noodzaak is voor groei en om te focussen op de kerntaken.

Als scale-up is Teamleader overigens zowel technisch als commercieel gedreven: sales en marketing zijn er minstens even belangrijk als product development. Voor een SaaS-bedrijf is het aan boord halen van klanten om zo snel mogelijk de markt te bezetten vooraleer een ander dat in jouw plaats doet de hoofdmotor van groei en een noodzaak voor een duurzame toekomst. Dat evenwicht zit al van in het begin in het DNA van het bedrijf, dat tout court ook een ondernemersverhaal pur sang is. Een verhaal waarbij drie jonge gasten een basistool voor zichzelf bouwden en zonder cent op zak een bedrijfje startten om die tool ook te commercialiseren. Waarbij telkens van in het begin de functionaliteit gekoppeld werd aan die zeer sterke markt- en groeigerichtheid.

bij het Belgische sales department van Teamleader

Intussen is de rit van Teamleader die van een ware rollercoaster, waarbij het aantal werknemers in amper vijf jaar groeide naar meer dan 140, met kantoren in Gent, Amsterdam, Berlijn, Madrid,… en waarbij die groei gefinancierd werd door intussen al drie kapitaalrondes waarbij vorig jaar maar liefst 10 miljoen euro werd opgehaald en een volgende ronde wellicht niet al te lang meer op zich zal laten wachten. Kapitaal dat vooral gebruikt wordt om te investeren in klantenwerving en dus het prefinacieren van de toekomstige inkomsten. Met een markt van maar liefst 23 miljoen Europese KMO’s zijn de mogelijkheden alvast enorm.

En die worden ook volop gegrepen. Naast de intesieve begeleiding door investeerder Fortino Capital en ex-Telenet CEO Duco Sickinge beschikken Jeroen en zijn team ook over de nodige portie durf en vooral veel gedrevenheid en visie. Ik kreeg tijdens mijn dag bij Teamleader namelijk niet alleen zicht op de technische ontwikkeling (een heel snel iteratief proces waarbij de uitdaging vandaag naast bijkomende functionaliteit ook in de schaalbaarheid zit om de klantentoevloed aan te kunnen), de sales- and marketing processen met klantenprospectie en interactieve webinars waar ik aan deelnam, alsook de ware Silicon Valley sfeer met eigen (gezonde) kok en slaapplaats voor laatwerkers, maar werd door Jeroen ook ingewijd in het strategische verhaal en de plannen en ambities van Teamleader voor world domination met Teamleader als centrale spil met daarrond een heuse “marketplace” voor integratie met andere tools. Dat er niet alleen die concrete visie op waardecreatie is, maar ook ronduit die ambitie is voor world domination vanuit Gent, dat is immens aanstekelijk: we durven in Vlaanderen te weinig onze kop boven het maaiveld uit te steken en dan is zo’n verhaal bijzonder enthousiasmerend. De kansen zijn er effectief.

Teamleader - wat is de volgende stap voor jouw onderneming? Maak nu je tijdscapsule

Mijn dag bij Teamleader werd afgesloten door deelname aan een marketingvergadering waar de laatste hand (nu ja,...) gelegd werd aan de Time Capsule campagne die twee dagen nadien gelanceerd werd. Met die campagne daagt Teamleader iedereen en in het bijzonder onze KMO’s uit om na te denken over hun ambities en de volgende te nemen stap daartoe, die op te schrijven in een Time Capsule, die te vergelijken met die van andere ondernemers, eruit te leren, en er later op terug te kijken wat ervan in huis gekomen is. Uit onderzoek blijkt immers dat maar liefst 40% van de ondernemers bezig is met de waan van de dag en geen idee is wat de volgende te nemen stap is richting groei of zelfs maar behoud van de business in deze snel veranderende tijden. Een teken ook van gebrek aan ambitie, terwijl die ambitie bij geditialiseerde ondernemingen veel nadrukkelijker aanwezig is. Teamleader werpt zich op die manier nadrukkelijk op als partner van onze KMO’s, tool voor meerwaardecreatie, en proactieve actor in onze ondernemerswereld. Een zeer mooi en gedreven verhaal dat niet alleen positief is voor het bedrijf, maar ook voor ons ondernemingslandschap. Een bijzonder boeiende dag die aanzet tot meer, en die ook voor mijzelf in de politiek een aantal interessante take-aways opleverde om ons beleid te verbeteren voor snel (internationaal) groeiende amibitieuze bedrijven. Als we ons niet willen laten reduceren tot een wingewest voor Silicon Valley is het zaak om ook bij ons onze nieuwe en bestaande ondernemingen verder te faciliteren en te laten uitgroeien tot ware unicorns met wereldwijde impact.

Bedankt aan Teamleader en VOKA voor deze interessante opportuniteit. 

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be