Een grafiek zegt meer dan 1000 woorden

(tags: )

Wat brengt de nieuwe financieringswet op? Vlaanderen verliest het meest! Brussel wint for life!

Of: "hoeveel schiet u er als burger bij in?" Met dank aan De Tijd, de (groene) professoren André Decoster en Willem Sas, maar vooral dankzij de Vlaamse minderheidspartijen CD&V, VLD en sp.a in de regering Di Rupo I, en Groen erbuiten. Of hoe men de beste leerling van de klas, de sponsor van België, alweer bestraft. Verbaast het iemand dat de proffen ook tot de vaststelling komen dat er zelfs minder responsabilisering in zit dan voordien? Nochtans een vereiste voor alle Vlaamse partijen... De liefhebbers van een uitgebreide analyse van de nieuwe financieringswet door onze studiedienst, kan ik dit document van harte aanbevelen.

2 reacties

Maarten's picture

Enerzijds zie ik dat de federale regering meer geld krijgt. Dat lijkt me logisch, want het is al langer gekend dat die momenteel te veel van hun inkomsten moeten doorstorten aan de gewesten (dat staat ook in het artikel van De Tijd). Zowel het Vlaamse als Waalse gewest verliezen forst. Brussel krijgt ook meer, maar dat is een regeringsbeslissing geweest.

Vergeet ook niet dat de Vlaming ook Belg is, en dus profiteert van de hogere inkomsten vd federale overheid. Ik kijk eigenlijk wel uit naar een grafiekje waarbij alles samengeteld is: door voor Waal, Vlaming en Brusselaar.

Daarnaast zie je dat de grote veranderingen maar pas vanaf 2020 beginnen. Dat is dus meer dan 2 regeringen van ons verwijderd. Die cijfers zijn zo in de toekomst, en er zal nog zoveel veranderen, dat dat pure speculatie is. Speculatie een krant als De Tijd onwaardig.

Peter Dedecker's picture

Je vergeet ook nog de geldstroom naar het potverterende Brussel dat niet eens deftig de interne structuren herschikt. De oplossing kan trouwens ook anders zijn: in plaats van het steeds vastlopende niveau meer centen toe te bedelen, kunnen we ook meer bevoegdheden overhevelen aan de (volgens de professoren) overgefinancierde niveau's. Dat zou én duurzaam zijn voor wat betreft de vergrijzing, én responsabiliserend werken. Dubbele win dus.

We zijn nu al de grote sponsor. In onze logica mag wie moet betalen, ook bepalen. Een hele resem bevoegdheden overhevelen van het niveau zonder beslissingskracht naar een beter werkend Vlaams niveau, komt iedereen ten goede.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

Kom op Tegen Kanker

logo Loop naar de Maan

Steun Kom op Tegen Kanker en laat me naar de maan lopen!

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Blik op mijn agenda

Je vindt me ook terug op

Facebook logo

Twitter logo

YouTube logo

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be
0486/152320

Disclaimer

Dit is de website van Peter Dedecker. Alle teksten mogen, tenzij anders vermeld, overgenomen worden mits bronvermelding. Een link wordt altijd geapprecieerd. Dit alles is mijn persoonlijke opinie. Organisaties waar ik lid van (geweest) ben of voor (ge)werk(t heb) kunnen in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor wat ik hier schrijf. Zie de volledige disclaimer.