Eerste eigen wetsvoorstel goedgekeurd: hypothecaire leningen op woonboten

(tags: )

Met enige trots kon ik dinsdag melden dat een eerste wetsvoorstel van mijn hand goedgekeurd werd in de Kamercommissie Handels- & Economisch Recht. Met dit wetsvoorstel wordt het mogelijk om woonboten, horecaboten, varend erfgoed en plezierboten in te schrijven in het scheepsregister, en dus ook om er een hypotheek op te nemen. Aangezien een hypothecaire lening de bank meer zekerheid geeft, is deze goedkoper voor de eigenaars dan een persoonlijke lening, waardoor aankoop en renovatie van deze schepen goedkoper wordt.

Stap vooruit voor Gent


Woonboot visserij
© CC 3.0 Demeester

Dit lijkt me vooral een interessante kans voor steden als Antwerpen, maar nog meer voor Gent: wonen op het water wordt trouwens steeds meer trendy. Gent kent al de grootste woonbootgemeenschap van Vlaanderen, en zal hierin nog verder gaan door de nieuwe projectontwikkelingen in de Oude Dokken.

Maar daarnaast wordt het ook makkelijker (en goedkoper) om een historisch schip aan te kopen en te renoveren. Het is nu aan de stad Gent om eigenaars te stimuleren om bijvoorbeeld in de Voorhaven aan te meren. Het gebied kan een echte publiekstrekker worden om ons watererfgoed in de kijker te plaatsen, zoals ik eerder schreef.

Kansen voor economie

Maar ook de Belgische kredietsector kan hier alleen maar baat bij hebben. Nu vluchten kandidaat-eigenaars vaak naar Nederland of Frankrijk om hun schip te registeren en sluiten ze daar een hypothecaire lening af. Die scheepsvlucht een halt toeroepen kan ook een positief effect hebben op de werkgelegenheid in de Belgische scheepswerven die deze schepen verbouwen en uitrusten én op hun toeleveranciers.

Samenwerking

Na een eerste uitstel door PS en MR, werd het voorstel dinsdag unaniem (ook door PS en MR) goedgekeurd in de commissie. Op dat politieke spelletje na, ben ik de collega's van de andere partijen dan ook bijzonder dankbaar voor de constructieve samenwerking tijdens het totstandkomingsproces met allerlei feedback en opmerkingen. Tevens ook een woordje van dank aan scheepshypotheekbewaarder Guido De Latte voor het aankaarten van dit probleem in zijn boek, alsook prof Eric Van Hooydonk voor zijn feedback, insteken en zijn inzet in de sector van het watererfgoed.

Nu dient het voorstel nog goedgekeurd te worden in plenaire vergadering, wellicht binnen twee weken, waarna het ondertekend dient te worden door de koning om te verschijnen in het Staatsblad.

Meer van dat!

Berichtgeving: GVADe Gentenaar,  in de papieren kranten van 25 jan: GVA p58, HLN p12 en De Tijd p3.

28 reacties

Jo's picture

Beste, hebt u enig idee vanaf wanneer exact deze wet van kracht zal gaan?

Peter Dedecker's picture

Het voorstel is (unaniem) goedgekeurd door de plenaire Kamer, en werd niet geëvoceerd door de Senaat. Het is nu enkel wachten op publicatie in het Staatsblad, nadat de koning er een krabbel onder gezet heeft. Soms is dat een kwestie van weken, in uitzonderlijke gevallen van maanden, in geval van spoed van dagen. Dat heeft het parlement niet meer onder controle. Pas na publicatie is dit geldig. Het is dan aan de banken om een aanbod uit te werken.

Paul's picture

beste,
we zijn nu in mei, ik kan geen publicatie van te wet in het Staatsblad terug vinden. ligt deze nog ter bekrachtiging bij de Koning? kan je ergens de evolutie opvolgen waar deze in het proces zit?

met vriendelijke groet,

Paul

Peter Dedecker's picture

Beste Paul,

Ik weet niet waar de vertraging zich voordoet. Het is alleszins buiten het parlement om. Ik zal navraag doen.

Brecht's picture

Beste,

Heeft u ondertussen kunnen nagaan of de vertraging nog steeds voortduurt, of dat de koning ondertussen toch reeds zijn krabbel onder het voorstel geplaatst heeft?

Brecht

paul's picture

beste Brecht, Peter

de wet is getekend en in het staatsblad op 30 mei gepubliceerd. dit wil zeggen dat ze nu wet is
banken zijn totaal niet voorbereid, want in mijn zoektocht is enkel de fortis op de hoogte van deze wet.
maar op persoonlijke leningen kunnen ze geen hypotheek geven en zo een lagere rentevoet (verboden bij wet)
en een woonhypotheek gaat enkel op die woningen waar er in de EU een kadastraal inkomen geïnd wordt op de woning

dus voor de moment komen wij met woonboten, plezierjachten etc nog steeds niet aan een normale hypohthecaire lening.

Paul

Peter Dedecker's picture

Heren,

Ik heb even navraag gedaan bij Febelfin. Zij hebben hun leden (banken en verzekeringsmaatschappijen) hierover bevraagd. Sommige leden antwoordden dat ze daarover nog niet hebben kunnen nadenken, andere dat ze ter zake geen plannen hebben, desgevallend voorlopig, of dat ze enkel sporadisch dergelijke kredieten zouden toekennen, nog andere dat ze er over nadenken deze mogelijkheid aan hun gamma toe te voegen, want ze krijgen geregeld het verzoek een dergelijk krediet toe te kennen.

Let wel, het gaat strikt genomen niet over een hypothecair krediet volgens de letter van de wet op het hypothecair krediet. Het gaat wel om consumentenkredieten gecombineerd met een scheepshypotheek volgens de Zeewet, zoals aangegeven op deze website. Hierdoor kunnen verzekeringsmaatschappijen (die enkel hypothecaire leningen geven en geen consumentenkredieten) nog geen aanbod voor woonbooteigenaars doen. Ook biedt dit dus geen mogelijkheid tot het aftrekken van de rente- en kapitaalsaflossingen of de woonbonus zoals dat bij hypothecaire leningen voor huizen en appartementen wel het geval is. Verder zijn er natuurlijk nog een aantal problemen (bvb inzake ervaring met het schatten van de waarde van een schip) die te wijten zijn aan het feit dat deze markt nog niet matuur is.

De wettelijke hinderpaal op het verlenen van een hypotheek is alvast weg. Nu is het wachten op de banken, al zal ik zelf ook nagaan welke andere hinderpalen er nog kunnen weggenomen worden.

Anoniem's picture

Beste Peter,

Daar wij ook graag een pleziervaartuig zouden kopen en dit met hypotheek, ben ik zo vrij u te vragen bij welke bank wij hiervoor terecht kunnen, daar onze eigen bank hier niet aan mee doet.

Vriendelijke groeten,

Greet

Peter Dedecker's picture

Beste Greet,

Ik heb momenteel geen gegevens over banken die dit aanbieden. Volgens de laatste informatie die ik van Febelfin (de federatie van de Belgische banken) kreeg, zijn vele banken nog onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden, maar zijn er ook wel banken die aan een specifiek aanbod hiervoor werken gezien de vraag bij het publiek. Ik weet echter niet welke banken dit zijn, hiervoor wend je je best tot Febelfin.

Ik zal het zelf ook eens navragen, en werk tevens aan een voorstel om het hypothecair krediet zelf uit te breiden naar teboekgestelde schepen. Momenteel gaat het nog om de combinatie van een consumentenkrediet en de teboekstelling/hypotheek.

Anoniem's picture

Beste Peter,

Alvast bedankt voor uw snelle reactie. Gisteren heb ik ook met Febelfin contact gehad maar deze persoon was ook niet op de hoogte. Hopelijk komt hier snel verandering en kunnen we onze droomplannen snel waar maken.

Vriendelijke groetjes,

Greet

jelle's picture

beste peter,

ik ben sinds enkele weken ook aan het proberen voor een lening te krijgen voor een woonboot,
echter krijg ik overal het deksel op de neus.
vandaag ben ik bij een makelaar geweest die zich vertegenwoordigd voor 20 verschillende maatschappijen en ik kreeg al meteen een nee.
het blijft dus blijkbaar schaduwboksen want overal eisen ze een bestaande grond/gebouwd als onderpand.
banken en/of kredietverstrekkers blijken nog steeds niet goed op de hoogte?

mvg
jelle

Peter Dedecker's picture

Dag Jelle,

Zie mijn reacties twee en vier stukjes boven die van jou. Ik werk er verder aan.

jelle's picture

beste peter,

alvast bedankt voor je snelle antwoord, ik heb ondertussen naar enkele banken deze site doorgegeven en ze zijn meteen gedraaid van mening.
waar eerst een resolute neen kwam is er nu al een ja gekomen.

door jou kan ik misschien mijn droom alsnog waar maken

Peter Dedecker's picture

Dat zou fantastisch nieuws zijn. Bedankt voor je reactie en veel succes met het realiseren van je droom!

kris's picture

Beste Peter,

ik had vorige week een afspraak bij de fortis en daar werd mij verteld dat ze er inderdaad werk zullen van maken . Nog een beetje geduld en mss tegen volgende zomer kunnen we eindelijk zeilen met onze eigen boot. Bedankt voor je inspannigen.

Peter Dedecker's picture

Da's heel goed nieuws, bedankt!

Sanne's picture

Beste,

Wat is de actuele status? Is er recent nieuws? Worden de leningen makkelijker toegekend?

Peter Dedecker's picture

Beste Sanne,

Er zijn meer en meer banken die de mogelijkheden verder verkennen en geïnteresseerd zijn in het aanbieden van dergelijke leningen. Helaas betreft het vooralsnog een commerciële lening, weliswaar met een hypotheek als onderpand, maar geen volwaardige "hypothecaire lening" conform de wet op het hypothecair krediet. Ik heb een nieuw wetsvoorstel ingediend om ook de wet op het hypothecair krediet uit te breiden naar teboekgestelde woonboten en andere schepen om de mogelijkheden te vergroten en de toekenning te vergemakkelijken.

Biepeken's picture

Dag Peter,

Supergoed nieuws, hou je ons op de hoogte als het wetsvoorstel wordt besproken?

Ik tracht nu ook voeten aan wal te krijgen bij het Vlaams Woningfonds...zouden die ook mee op de 'boot' springen, of moet daar ook nog één en ander worden gestemd en aangepast?

Toch triestig hé....ik woon al 5 jaar op woonboot = woning.

Vriendelijke groeten,
Brigitte Bruggeman

sanne's picture

Beste allen,

Wie heeft er al succes gehad? En zoja, bij welke banken? Bij mij loopt het erg stroef, banken passen deze wet nog niet toe.

Bedankt.

Groeten,
Sanne

Peter Dedecker's picture

Banken zijn inderdaad niet zo happig omdat het niet om een standaard "hypothecair krediet" gaat. Om dat op te lossen, heb ik een nieuw, bijkomend wetsvoorstel klaar: http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=flwb&language=nl&cfm=/s... (mocht de link niet meer werken gezien de mottige site van De Kamer, je vindt de tekst ook hier)

Dit moet nog in de Kamer op de agenda geraken en besproken geraken, naast de duizenden andere voorstellen. Maar binnenkort komt de minister met een volgend hoofdstuk in zijn economisch wetboek naar het parlement en ik heb reeds de afspraak kunnen maken dat de behandeling van mijn voorstel daar aan gekoppeld zal worden. Nog even geduld dus.

Fan's picture

Nog nieuws ondertussen?

Gilles's picture

Dag Peter,

Het is een prachtig project waar je mee bezig bent. Is er intussen al meer nieuws over die leningen voor woonboten?

Ik heb zelf een woonboot op het oog en heb al geïnformeerd bij 15 banken en niemand wil een hypothecaire lening te geven. Alleen een dure en beperkte persoonlijke lening hebben ze wel, waardoor het onmogelijk is mijn woonboot te kopen!

Ben beetje ten einde raad

Steven's picture

Bij Credimo zou het mogelijk moeten zijn om een hypothecaire lening te krijgen voor een woonschip. Het gaat hier niet om een woonkrediet! Ze nemen het schip als onderpand en je krijgt nooit het volledige aankoopbedrag. Voor de rest is het nog steeds overal balletjes.

Brecht's picture

Een bank met een gmail-adres... Toch beter eens goed informeren, niet?

Peter Dedecker's picture

Spam verwijderd ;-)

Mathilde's picture

Beste Peter,

Ik wil een spits kopen van 40 meter lengte, goed onderhouden, varend met een zeer goede moter, het wordt een magazijnschip, kantoor, anex woonruimte
De ligplaats in de Haven van Antwerpen is bekomen!
Mijn werkgebied is de Haven van A.
Weet je al waar ik terecht kan voor een eventuele hypotheek?
Bovendien wordt een spits industrieel erfgoed, terwijl er binnen nu en 10 jaar er waarschijnlijk veel op de sloop gaan eindigen....

In de hoop dat je me kunt helpen....

Helena's picture

Beste Peter,

Mijn zoon wil een woonboot kopen in Gent. Hij zou graag een hypothecaire lening hiervoor hebben, maar niemand wil die geven voor een woonboot.
kunt u ons enige informatie een aangaande waar hij (wij) kan gaan zien om een hypothecaire lening lening te verkrijgen voor een woonboot.

hopende dat u hem kunt helpen, verblijven wij inmiddels,

met vriendelijke groeten

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be