Federale regering houdt Arco-coöperanten aan het lijntje

(tags: )

Minister Koen Geens (CD&V) steekt de Europese Commissie stokken in de wielen door bijkomend juridisch advies in te winnen over de geldigheid van de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten.

De Commissie wou in februari haar dossier afronden, maar nu wordt de beslissing bewust over de verkiezingen heen getild. Men houdt de coöperanten doelbewust aan het lijntje. Een electorale strategie waar 800.000 mensen het slachtoffer van zijn.

De constructie van de staatswaarborg laat uitsluitend de belastingbetaler opdraaien voor het verlies van de Arco-coöperanten. Zij kregen een ‘veilig spaarproduct’ aangesmeerd, waar in werkelijkheid de hoogste risico's aan verbonden waren. De échte verantwoordelijke, de ACW-top, wordt buiten schot gehouden.

Voor de N-VA is het duidelijk: de slachtoffers moeten hun spaargeld tot op de laatste cent terugkrijgen van diegenen die hen misleid hebben. Pas als het ACW haar centen op tafel gelegd heeft, kan de belastingbetaler bijspringen voor een schadeloosstelling.

Federale regering filibustert onderzoek Europese Commissie

De Europese Commissie startte een onderzoek naar de rechtmatigheid van de staatswaarborg. Normaal zou de Europese Commissie wachten tot na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof, waar ook procedures tegen de regeling lopen. Maar omdat de Franstalige procedure voor vertraging zorgt, overwoog de Europese Commissie in februari dit jaar om haar beslissing al bekend te maken, zoals Koen Geens mij bevestigde in het parlement.

Minister Geens vraagt nu echter bijkomend juridisch advies over de beslissing van de Commissie van 3 april 2012 (twee jaar geleden!) om de uitbetaling van de waarborg op te schorten tot het onderzoek klaar was. Deze betwistbare actie van de minister leidt ertoe dat de Europese Commissie geen uitspraak meer kan doen voor de verkiezingen van 25 mei.

Twee jaar na datum met een juridisch advies op de proppen komen, dat doe je niet als de Europese Commissie zinnens was de waarborgregeling te aanvaarden. Dit betekent bovendien dat de gedupeerden voor de verkiezingen geen duidelijkheid zullen krijgen over de staatswaarborg. Dat is onaanvaardbaar. Men zou hen beter vergoeden door de échte verantwoordelijke aan te spreken in plaats van het ACW de hand boven het hoofd te houden.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be