Gent rode lantaarn als fietsstad

(tags: )


Fietsen
© CC 3.0 Demeester

Kan het paars als Great Pretedenders nog beter typeren? Ondanks alle fietscampagnes en de slogan “Gent, wild van fietsen” scoort Gent bedroevend laag als het op tevredenheid over fietsvoorzieningen aankomt. Volgens de laatste cijfers uit de Stadsmonitor is amper 31,7% van de Gentenaren tevreden over de veiligheid van de fietspaden: dit is zomaar eventjes de slechtste score van de 13 Vlaamse centrumsteden. Ook qua veiligheid van de schoolomgeving is Gent de rode lantaarn. Voor wat betreft het aanbod aan fietspaden, steekt Gent nipt Aalst en Turnhout voorbij, maar blijft daarmee wel de derde laatste van alle centrumsteden.

Absoluut beschamende cijfers, als je 't mij vraagt. In een stedelijke omgeving is het zeker niet evident om overal fietspaden aan te leggen, maar blijkbaar kunnen 12 andere centrumsteden dat wél. Ook Antwerpen scoort een stuk beter dan de zelfverklaarde fietsstad Gent. Absolute koploper is Genk, met tevredenheidscijfers van respectievelijk 65,8%, 72,4% en 73% voor veiligheid, veiligheid in de schoolomgeving en aanbod. Gent komt niet eens in de buurt...

Het is duidelijk dat een nieuw beleid een absolute must is. Minder tijd, geld en energie in dure campagnes, en meer effectief werk maken van een kwaliteitsvol fietsnetwerk. Niet zoals in het fietsstraat-verhaal in de Visserij, waarbij men denkt dat een laagje rode verf voldoende is om het massale sluipverkeer tegen te gaan.

Een veilig en kwalitatief fietsnetwerk hoort volgens onze partij één van de topprioriteiten in het mobiliteitsbeleid te zijn. Alleen zo krijgen we mensen uit de auto, verkorten we de files en verbeteren we onze leefomgeving. De kansen die elektrische fietsen bieden voor wie minder sportief is, moeten ten volle worden benut.

Ik bedoel dan ècht benutten, en niet zoals het huidige stadsbestuur nu doet: niet met subsidies die veel geld kosten, en alleen maar diegenen overtuigen die toch reeds een pak centen voor een dure elektrische (bak)fiets over hebben. Dat kleine relatieve prijsverschil zal geen mensen over de streep trekken. Het enige alternatief, is een uitgebouwde kwalitatieve infrastructuur met voldoende oplaadpunten, veilige fietsparkings, (elektrische) leenfietsen, beschikbare fietsen in parkings aan de rand van de stad voor een vlotte overstap, maar vooral: voldoende veilige fietspaden. De cijfers van de stadsmonitor bevestigen alleen maar de noodzaak.

Samen met N-VA wil ik van een ander fietsbeleid een speerpunt maken van ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Maar dat had u wel al verwacht zeker?

3 reacties

Michel Vuijlsteke's picture

Veel succes gewenst om dit te verkopen aan de mensen waar N-VA electoraal naar wil vissen.

En proficiat met de totale metamorfose van deze website naar regelrechte poging tot rechtse agitprop, compleet met voortdurende stekken onder water. :)

Peter Dedecker's picture

Blijkbaar ken jij onze electorale doelgroep heel goed? :-) Ik zie niet in waarom zij dit niet zouden appreciëren.

Politiek bestaat nu eenmaal, naast zelf ideëen en voorstellen aanbrengen en uitwerken, ook uit het doorprikken van foutieve en misleidende communicatie van de tegenpartijen. Als jij deze post met onderbouwde kritiek, een duidelijke (rechtse???) stellingname inzake onze prioriteiten, en heel wat constructieve stukken verder op deze website, aanziet als "rechtse agitprop", tja, dan denk ik dat ik mij de moeite kan getroosten om hier op in te gaan...

Michel Vuijlsteke's picture

Noem het een buikgevoel, dat ik een pleidooi voor minder auto's en meer fietsen niet meteen zie aanslaan. Trek daar maar mee naar de N-VA-kiezer: minder auto's en minder parkeerplaatsen, laat uw auto aan de rand van de stad staan, en oh ja, we gaan de straten nog eens opbreken om meer fietspaden en fietsparkings te plaatsen. En oplaadpunten voor elektrische fietsen!

Veel succes gewenst. Als ik me vergis, zou dat me heel blij maken, maar ik denk niet dat ik me vergis.

Oh, en N-VA zal er zich niét van kunnen afmaken met vage "én én én"-bochten in het verkiezingsprogramma, want een degelijke oplossing --zoals je uiteraard weet-- kán eigenlijk alleen maar als er minder auto's in de stad zijn.

Ik noemde dit stuk agitprop omdat het nodeloos gemeen is, zelfs geen aanzet tot zoeken achter oorzaken bevat, en zoals altijd alle schuld bij "paars als Great Pretedenders" kegt (ook in het persbericht al verkeerd geschreven trouwens).

Dat werkt me mateloos op de zenuwen, dat voortdurende demoniseren van "paars", al was het maar omdat het even gemakkelijk is als "vijf minuten politieke moed" en "wie gelooft die mensen nog". En het heeft ook weinig nut, want "paars" komt niet op als partij bij de gemeenteraadsverkiezingen.

"Paars" zal geen verkiezingsprogramma hebben, OpenVLD en sp.a(-groen) wel.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be