Hoe Dexia uit de komende verkiezingsstrijd gehouden wordt

(tags: )

Yves Leterme ging afgelopen maandag in Ter Zake in debat met Ivan Van de Cloot, over de economische toestand en het dossier Dexia. En of we dat geweten hebben: gisteren en vandaag stonden de kranten en TV-journaals er nog vol van. Allemaal hadden ze het over één zaak: Yves Leterme doet niet mee aan de verkiezingen van 2014. Of hoe de handige politicus erin geslaagd is om alle media-aandacht af te leiden van hèt dossier dat als een molensteen rond de nek van elke huidige en toekomstige belastingbetaler hangt, naar iets compleet anders. Bijzonder jammer allemaal.

Dat hij eerder stelde dat we geld zouden verdienen aan de staatswaarborgen, maar dat nu verdraaide tot "elke spaarder zal geen euro spaargeld verliezen" (maar het zichzelf terugbetalen via de belastingbrief): het sprak boekdelen. Dat er vanaf het begin in 2008 voor gekozen werd om slechts één iemand te laten opdraaien voor alle garanties en verliezen, zijnde de belastingbetaler, terwijl alle schuldeisers die Dexia als een risicovolle maar lucratieve investering zagen, ongemoeid bleven: daar zouden we het toch niet over hebben zeker? Dat de gewone aandeelhouder zijn centen kwijt is, de belastingbetaler miljarden mag ophoesten, en ondertussen één organisatie, zijnde het ACW, met miljoenen ging lopen: daar zouden we het toch niet over hebben zeker? "U heeft gelijk, maar het is de schuld van de democratie", dixit Leterme, die weigerde te getuigen voor de Dexia-commissie "omdat daar aan partijpolitiek gedaan wordt".

En dan zwijgen we nog over de bedreigingen, waar Ivan Van de Cloot over getuigde, nadat Geert Noels eerder gelijkaardige druk meemaakte, en nu bijgetreden wordt door Johan Van Overtveldt: dit is ronduit fatsoenlijk bestuur onwaardig. "Ofwel legt ge klacht neer, ofwel houdt ge uw mond", was het antwoord van Leterme. Soms wordt het echt schrijnend.

Een mens zou er boeken kunnen over schrijven, maar ik zal het houden bij drie uitstekende stukjes als aanrader, naast de eerder al aangehaalde links:

1 reactie

Peter Dedecker's picture

Over die bedreigingen gesproken: blijkbaar vond De Morgen wel getuigen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be