Hoe was jouw 11 juli?

(tags: )

Wat 1 mei is voor een socialistische partij, is 11 juli voor een Vlaams-nationalistische partij als de N-VA. Alleen, 11 juli is niet alleen onze feestdag, we mogen die ons als partij in geen geval toe-eigenen. 11 juli is de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, van alle Vlamingen, van u allen dus.

N-VA probeert, net als heel wat andere Vlaamse organisaties, 11 juli steeds met de gepaste luister te vieren. Zelf was ik dan ook op een aantal vieringen of evenementen aanwezig.

In Gent

Zicht op publiek en panel van Vlaming zijn Vandaag

Vooreerst hadden we zaterdag 9 juli met N-VA Gent het debat "Vlaming zijn vandaag" in De Centrale. Een beetje een alternatieve 11 juli viering, waarbij we stil stonden bij wat we eigenlijk vieren. Ik heb het dan niet zozeer over die veldslag zo'n dikke 700 jaar geleden, maar over de betekenis vandaag, die Vlaamse Gemeenschap waar we allen deel van uitmaken. Wat is die Vlaamse Gemeenschap, en vooral, wie zijn die Vlamingen? Wat typeert een Vlaming? Deelt die enige verbondenheid, en zo ja, welke? En vooral: kan iemand anders Vlaming worden? En hoe? Iets waar we het graag over hadden met Vlamingen van diverse pluimage. Het werd een bijzonder interessante avond met mijn sympathieke collega Zuhal Demir, Andreas Tirez (Liberales), oud-gouverneur Herman Balthazar (sp.a), Sadia Choukri (kab. Bourgeois) en Ridvan Can (FZO-VL) onder moderatie van Bruno Huygebaert. Rik Torfs en Eric Defoort moesten helaas verstek geven. Uiteraard was ook de bijhorende receptie en afterparty meer dan de moeite waard, met een goede babbel en gezellig samenzijn met onze leden, sympathisanten of in het thema geïnteresseerden. Sfeerbeelden vind je hier.

Zottegem

Op zondag mochten N-VA Zottegem en Zwalm dan weer meer dan 400 man verwelkomen op hun 11 juli BBQ. Een zot succes, en alweer een illustratie van de sterke groei van onze partij.

Opnieuw Gent

Het Gentse stadsbestuur organiseert sinds kort ook, naast een traditionele academische zitting, een familiefeest ter gelegenheid van onze Vlaamse feestdag. Op het Sint-Pietersplein was er tal van animatie voor de jongsten onder ons, een tentoonstelling in de kunsthal, met als afsluiter een optreden van Hannelore Bedert in de prachtige tuin van de Sint-Pietersabdij. In tegenstelling tot vorig jaar, waar Discobar Galaxy het plein deed volstromen, vonden slechts weinigen hun weg hier naartoe. Echt veel promotie was er dan ook niet gemaakt. Geheel onterecht, want Hannelore Bedert is echt de moeite waard, en de sfeer in de prachtige tuin was meer dan in orde. Enig minpuntje: zelfs voor niet-vlaggenfanatici was het toch opmerkelijk dat de gelegenheidsfanfare op het plein slechts één vlag meedroeg: de Belgische driekleur. En dat voor een 11 juli feest... De Gentse tegendraadsheid zeker? ;-)

Brussel

Op maandag 11 juli zelf dan, was er de klassieke receptie en toespraak van de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans, in het stadhuis van Brussel. Daar waar hij vorig jaar bakken kritiek kreeg omdat Brussel in zijn toespraak nauwelijks aan bod kwam, was deze toespraak geheel gewijd aan Brussel, met input van de Brusselse Vlaamse parlementsleden. Een speech over de uitdagingen in Brussel, wijzend op de verantwoordelijkheden van iedereen, van zowel de Vlaamse gemeenschap, de Franse gemeenschap, als de Brusselse politici.

Eeklo

In Eeklo placeerde ik dan weer een kort woordje voorafgaand aan de Vlaams-culturele wandeling van de Eeklose N-VA afdeling. Plaatselijke monumenten van heel wat Vlaamse culturele voormannen passeerden de revue, met hun verhalen, waaronder Jan Frans WillemsKarel Lodewijck Ledeganck, Pieter Ecrevisse en August Van Acker. Eeklo heeft zonder meer een uitermate rijke geschiedenis wat betreft het groeiend Vlaams zelfbewustzijn, met ondermeer het plaatselijke weekblad De Eeclonaar, het oudste van België, gesticht door de eerder genoemde Pieter Ecrevisse en met August Van Acker als eerste redacteur. Bijzonder boeiend allemaal. Oud-uitgever van de Eeclonaar, Michel De Sutter, Meetjeslander van het Jaar 2009, is nu voorzitter van N-VA Eeklo. Ook een lang verhaal trouwens.

The special one

En natuurlijk mocht ook de verjaardag van mijn zusje niet ongemerkt voorbijgaan :-)

4 reacties

Stijn's picture

11 juli was ik aan het werk. Enkel de 21ste vrijaf.

sanderd17's picture

@stijn: Voor mij ook. Ik zou graag geweest zijn naar een van die feesten, maar 11 juli is nu eenmaal geen betaalde feestdag.

Peter Dedecker's picture

Enkele van die zaken waren op zaterdag en zondag hoor.

Al vind ik natuurlijk ook dat, zolang het concept "vastgelegde betaalde feestdagen" bestaat, 11 juli er ook één moet zijn.

Marian's picture

Dat laatste is uiteraard het belangrijkste! :-)

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be