Incivieke dreigementen van zelfverklaarde arbeidersbeweging ACW

(tags: )

Donderdag ondervroeg ik minister Steven Vanackere (CD&V - ACW) over de nieuwe regeling voor de winstbewijzen van ACW in Belfius. De nieuwe regeling komt er immers op neer dat het ACW mag blijven graaien in de kas van de bank die ze mee heeft kapotgemaakt, alleen mag ze dat nu ook als de bank geen winst maakt. Pure zelfbediening dus, een regeling die niet moet onderdoen voor de constructies van de meest gehaaide hefboomfondsen uit Wall Street.

De minister gaf zoals gewoonlijk een non-antwoord, waarbij hij stelde dat de (door de regering aangeduide) Raad van Bestuur vindt dat de winstbewijzen enige waarde hebben en dat daar dus een prijs tegenover staat. De enige waarde die deze kunnen hebben, is dat bij niet-uitbetaling, het ACW ermee zou dreigen haar leden aan te zetten tot een bankrun. Je reinste pizzo-tactieken dus. Dat de minister de beweging waarvan hij in het politiek comité zit tot zo'n dingen in staat ziet, zegt veel.

Het zegt ook veel van een beweging die zichzelf nog altijd een "arbeidersbeweging" durft te noemen, een beweging die hier jaarlijks miljoenen euro's beschermgeld eist van de belastingbetaler, hiervoor Belfius saneringen laat uitvoeren waarbij personeel op straat komt te staan, maar aan de andere kant weigert ook maar één cent van de vele miljoenen die ze al inde uit te keren aan de spaarders-slachtoffers van haar Arco-bedrog.  Griekse toestanden zowaar.

Voor ons is het dan ook duidelijk: de vereffenaars van Arco moeten beslag leggen op deze winstbewijzen om de slachtoffers te vergoeden. Maar als Francine Swiggers zowel vereffenaar is van Arco, namens Arco in de RvB van Dexia deze bank mee ten gronde richtte, en tegelijk bestuurder is van de ACW-vennootschap die de opbrengsten van de winstbewijzen int, kan je niet veel verwachten, vrees ik. Je reinste belangenvermenging!

Herbekijk mijn vraag, het antwoord en mijn repliek in Villa Politica, vanaf 2:30 en 21:40.


Peter Dedecker ondervraagt minister Vanackere over de ACW winstbewijzen, Kamer, plenaire vergadering
© VRT

 

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be