Je wint niets met de Lo-otto

(tags: )

Wie net als ik zijn jeugd beleefde in de jaren '90 zal wel een nostalgisch gevoel gekregen hebben bij het horen van dit fragment op Q-music afgelopen zaterdag. Arne Vanhaecke brengt op de tonen van de Samson & Gert hitsingle "Samen op de moto" een muzikale en humoristische aanklacht tegen de lage winstkansen van de Lotto. Er was zaterdag namelijk 6,5 miljoen euro te winnen, maar sinds het aantal ballen is opgetrokken van 42 naar 45 zijn de belachelijk lage winstkansen nog verder verkleind. Je kans op de magische 6 juiste cijfers is nu 0,000000123 of 0,0000123% of 1 kans op 8.145.060. Herbeluister de muzikale aanklacht hieronder nog eens:

Bij de andere producten is het uiteraard niet veel beter. Het positieve aan de trekkingsspelen is wel dat je altijd enige tijd moet wachten op de uitslag en het verslavende effect dus niet zo groot is. Bij slotmachines is dat enigszins anders, maar ook krasloten zijn op dat vlak niet zonder gevaar. Je krijgt immers instant bevestiging en stimulatie om een nieuw lotje te kopen. Deze zomer werd er zelfs een vrouw op de zwarte lijst van de kansspelcommissie gezet wegens haar gokverslaving aan krasloten. In Nederland pleit men er zelfs voor om de krasloten weg te halen van de kassa's van de supermarkt.

Dat de Nationale Loterij bij de verkoop en promotie van haar krasloten haar taak inzake bestrijding van de gokverslaving niet altijd even serieus neemt, werd nog eens pijnlijk duidelijk geïllustreerd in het Vier-programma Geubels en de idioten. Idioot van dienst Sarah Vandeursen stapt er een krantenwinkel binnen met de vraag om de gehele voorraad Win for Life op te kopen, goed voor meer dan 1500 euro. De uitbaatster neemt evenwel haar verantwoordelijkheid in het detecteren van problematisch spelgedrag, en belt even naar het regiokantoor om raad. "Verkopen! Des te beter!" is het onthutsende antwoord aan de andere kant van de lijn. Kwestie van meteen de juiste boodschap door te geven aan de verantwoordelijke uitbaters... Ik heb er meteen een parlementaire vraag over ingediend om de Nationale Loterij in deze ter verantwoording te roepen. Voor wie er aan mocht twijfelen: uiteraard waren de "opbrengsten" van deze krasloten niet om over naar huis te schrijven... Je kan de volledige aflevering hier bekijken.


Uitbaatster krantenwinkel belt regiokantoor Nationale Loterij: Des te beter? Dus dat is geen probleem? Yes!
© VIER

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be