Labille en de tactiek van de verschroeide aarde bij bpost

(tags: )


Bpost
© Bpost

Afgelopen vrijdag lekte uit dat ons postbedrijf bpost haar Nederlandse sectorgenoot PostNL zou overnemen. Ex-minister Jean-Pascal Labille torpedeerde met dit lek meteen de overname. Een onverantwoorde houding waarover in tussenkwam in het vragenuurtje in het parlement.

Wat Bpost doormaakte, is immers fenomenaal. De oude “regie der posterijen”, het meest archaïsche overheidsbedrijf, is het voorbije decennium omgetoverd in een performant bedrijf waar dienstverlening centraal staat. De goede samenwerking met het personeel en het klimaat van sociale vrede zorgden er mee voor dat Bpost kon groeien op de pakjesmarkt. Daar waar de Nederlandse Post enkele jaren geleden Bpost wou overnemen, was dat vorige week omgekeerd: Bpost wou PostNL overnemen.

Dat zou een zeer goede zaak geweest zijn voor alle stakeholders. Voor de aandeelhouders en dus de belastingbetaler. Het zou ook een goede zaak geweest zijn voor het personeel dat alle baat heeft bij een Bpost dat sterker staat in België, dat een ideale schaalgrootte zou krijgen om zich te wapenen tegen reuzen als DHL. Een operatie die al maanden aan de gang was op een discrete, professionele manier.

Tot voormalig PS-minister dat volgens u met een welgemikte uitlating torpedeerde. En inderdaad, dit was duidelijk geen slip of the tongue.

Dit is onverantwoord. Dit is oppositie voeren op kap van een sterk overheidsbedrijf, op kap van de belastingbetaler en op kap van het personeel van Bpost. Was het op basis van zijn visie dat overheidsbedrijven best opnieuw gepolitiseerd worden tot halve administraties, waarmee hij zelfs Johny Thijs buitenpestte? Of houdt hij misschien liever vast aan de Belgische traditie om vooral niet samen te werken met de Nederlanders, maar eerder onze kroonjuwelen uit te verkopen aan de Fransen? Denk maar aan Sabena, Electrabel, de banken... Eerlijk: dat interesseert me niet eens, het is vooral onverantwoord. Dit is een ex-minister, een voorzitter van een ziekenfonds onwaardig.

Zijn uitlatingen zijn ook strafbaar. Alle betrokkenen hebben immers een zwijgcontract getekend. Daarom moet de minister optreden. De FSMA onderzoekt alvast de zaak, maar ik roep de minister ook op om zich, in naam van alle gedupeerde belastingbetalers, burgerlijke partij stellen tegen diegenen die verantwoordelijk zijn het doelbewust saboteren van een mooie toekomst van ons overheidsbedrijf Bpost, en het vernietigen van aandeelhouderswaarde van ons allemaal.

 

We zijn immers allemaal verliezers in dit verhaal. Bpost werd door Labille opnieuw in de verf gezet als een bedrijf waar de politiek spelletjes mee hoort te spelen, waarmee je oppositie kan voeren. Voor Labille kan je hierop zelfs de tactiek van de verschroeide aarde toepassen, zoals de Waalse socialistische vakbond al dagen doet bij de NMBS. Dat moet gedaan zijn. We moeten het aan de PS duidelijk maken, de 19e eeuw is voorbij, get over it en stop met het krampachtig vasthouden aan het verleden. Laat ons de grip van de politiek op onze overheidsbedrijven lossen en opportuniteiten benutten, vandaag en in de toekomst, in het belang van de klant, de aandeelhouder-belastingbetaler, en het personeel. Stop met sabotteren, en ga werken.

Bekijk mijn tussenkomst, het antwoord van de minister en mijn repliek in Villa Politica hierboven vanaf 1:34:45 of rechtstreeks op YouTube hieronder.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be