Lagere belastingen voor goedkoper mobiel internet

(tags: )


straalverbinding op GSM-mast
© CC0 blickpixel

Door de belastingen op de draadloze verbindingen van mobiele operatoren te verlagen kunnen we niet alleen mobiel internet goedkoper maken voor iedereen, maar zelfs de opbrengsten voor de staatskas vergroten. Na een eerste positief proefproject bekijkt de regering op mijn vraag verdere lastenverlagingen.

Om de GSM-masten met elkaar te verbinden, kunnen operatoren vandaag twee mogelijkheden gebruiken: ofwel een dure vaste verbinding van telecomreus (en concurrent) Belgacom, ofwel een draadloze “straalverbinding”. Voor een dergelijke straalverbinding heeft een operator een licentie bij telecomregulator BIPT nodig. Daarvoor moet de operator een heffing betalen die via het BIPT in de staatskas belandt. Al in 2009 kwamen onderzoeksbureaus Analysys Mason en Hogan & Hartson tot de conclusie dat de Belgische tarieven tot de hoogste in Europa behoren, tot vier keer hoger dan in buurland Duitsland. De onderzoeksbureaus stelden een drastische tariefverlaging voor. Tijdens het mandaat van voormalig staatssecretaris Van Quickenborne werd een eerste beperkte verlaging doorgevoerd, een tweede werd doorgevoerd door de vorige regering. Hierdoor daalden de tarieven reeds met 20%, maar zitten we nog steeds ver boven het Europees gemiddelde.


prijsvergelijking microwaves in 2009 door Analysys Mason
© Analysys Mason

Ik hamer al sinds 2010 op een drastische verlaging van deze tarieven. Zo creëren we meer bandbreedte voor mobiel internet, én kunnen we de kosten van mobiel internet voor de consument verlagen. Bovendien heeft een prijsverlaging van deze straalverbindingen als gevolg dat er meer gebruik van gemaakt wordt. In praktijk zorgt een vermindering van deze tarieven dus voor meer opbrengsten voor de overheid. Een mooi voorbeeld van de Laffer curve, net zoals de verlaging van de registratierechten in Vlaanderen ook voor meer opbrengsten zorgde.

Het is dan ook zeer fijn vandaag gelijk te krijgen, zoals blijkt uit het antwoord op mijn vraag aan bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD). Hij bevestigde dat de tariefdaling meer dan gecompenseerd wordt: “het aantal gebruikte straalverbindingen is toegenomen, zelfs in die mate dat het totaalbedrag van deze belastinginkomsten nu hoger is dan in de periode vóór de tariefdaling.” De minister zal initiatieven nemen om het prijsverschil met de buurlanden te actualiseren om op basis daarvan een verdere prijsverlaging te bekijken.

Dit is alleszins zeer belangrijk. Door de verlaging met 20 % stellen we nu vast dat de totale inkomsten voor de overheid gestegen zijn. Dat is een heel belangrijke evolutie, die alleen maar uitnodigt om op de ingeslagen weg verder te gaan. Op die manier wordt het mobiel internet voor onze consumenten en bedrijven breder beschikbaar én goedkoper.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be