Minder hinder langs het spoor: ook voor Gentenaars aub

(tags: )

Om de hinder voor de omwonenden van de spoorlijnen door Gent te verminderen, is de installatie van lage geluidsmuurtjes langs de sporen een must!

Er wordt een stevige inspanning gedaan aan het station Gent-Sint-Pieters en de daaromliggende sporen, en dat was nodig ook. De vernieuwing van het station met overkappingen en de vernieuwing van de sporen en de bruggen over de Krijgslaan en de Kortrijksesteenweg zal de geluidshinder van de treinen sterk verminderen. Er wordt daarbij ingezet op nieuwe materialen, maar ook de nieuwe passagierstreinen maken aanzienlijk minder lawaai, op een tijdelijk probleem met een fluittoon na. Waar men echter geen rekening mee heeft gehouden, zijn de vele goederentreinen die voor nog heel wat overlast zorgen.

We moeten absoluut meer mensen en goederen via het spoor vervoeren. Gent is een kruispunt van ijzeren snelwegen, met niet alleen het drukste station van Vlaanderen, maar ook veel vrachtverkeer van en naar de haven. Maar het is wel een snelweg die dwars door de stad en midden door woonwijken loopt, daar moet rekening mee gehouden worden. Het verkeer zal alleen maar toenemen en dat moet ook, maar dan wel met de nodige investeringen in leefbaarheid voor de Gentenaars, bvb door de installatie van lage geluidsmuurtjes langs de treinsporen doorheen Gent.

Op mijn vraag aan mininster Magnette (PS) naar de mogelijkheid van het plaatsen van dergelijke muurtjes, gaf deze aan dit niet te doen bij nieuwe sporen, waartoe hij ook de vernieuwingen in Gent rekent. Niettemin zijn er nog veel meer kilometers spoor in Gent die niet vernieuwd worden (bvb het stuk via Gentbrugge naar de Dampoort) en waar men dus geen initiatieven neemt om de situatie te verbeteren. Bovendien installeert men wel dergelijke geluidswanden langs de nieuwe sporen (uitbreiding van 2 naar 4 sporen voor het GEN) ter hoogte van Liedekerke en ter hoogte van Landegem waar deze muurtjes als voorwaarde opgenomen werden in de bouwvergunning voor de uitbreiding van het aantal sporen aldaar.

Als dergelijke investeringen hun nut hebben in landelijke gemeenten, zie ik geen reden waarom we de vele duizenden Gentenaars langs de Gentse spoorlijnen geen betere nachtrust kunnen bezorgen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be