Mogelijk toch een lightrail naar de haven?

(tags: )

Tijd voor een nieuwe episode in de soap van de lightrail naar Gent-Zeehaven waarover ik het hier, hier en hier al had.  Immers, in haar antwoord op een vraag van Helga Stevens (N-VA) in de Senaat, wist minister Inge Vervotte (CD&V) te melden dat de NMBS "een treinverbinding voor personenvervoer in het Gentse havengebied" als één van vijf mogelijke nieuwe corridors ziet die de NMBS in de toekomst wil uitbouwen.  Uit de (ondertussen al zoveelste) haalbaarheidsstudie, deze keer uitgevoerd door de NMBS zelf, blijkt dat personenvervoer op de lijn 204 (industrielijn Gent-Sidmar) een hoge welvaartswinst zou opleveren op het vlak van veiligheid, milieu en geluidshinder. Iets wat eerder al door Traject onderzocht en aangetoond werd. Ook de NMBS denkt voor de exploitatie van deze lijn aan een lightrail in plaats van de klassieke "heavy rail" treinstellen. Al hebben ze hiervoor, alweer, een bijkomende technische studie nodig...  Zie het persbericht dat gisteren verstuurd werd.

Het is nog steeds niet voor morgen, maar het blijft een heel positief feit dat er alweer een bijkomende neus in de juiste richting staat, naast die van stad, gewest, vakbonden, bewonersgroepen, politiek, havenbedrijf en vakbonden die zich hier reeds langer achter schaarden.

8 reacties

Tom's picture

Welke neus moet er nog meer in de juiste richting dan??
Zelfs in Nederland is men positief om de lijn door te trekken tot Terneuzen.

Peter Dedecker's picture

Inderdaad, in Nederland is men een sterke vragende partij hiervoor! Alleen is de NMBS niet bijster enthousiast hé. Het aantal studies om hen ook nog maar te laten overwegen die lightrail als één van de vijf mogelijke corridors op te nemen, is niet meer te tellen, net als de traagheid waarmee dit verhaalt vordert...

Tom's picture

Sterker nog, de regio Terneuzen is krimpgebied. Om aantrekkelijk te blijven als woongebied moet onder meer geïnvesteerd worden in bereikbaarheid. Het is belangrijk om dan niet altijd meer in asfalt te denken, maar juist in duurzame oplossingen, openbaar vervoer dus. Als Nederland investeert in de bereikbaarheid van Zeeuws-Vlaanderen, dan richt men zich op de bereikbaarheid naar de rest van Nederland. Maar daar ligt maar 1 tolweg naar toe. We moeten ons omdraaien en veel meer met ons gezicht naar België gaan staan, ipv met onze rug. Daar ligt onze toekomst. Een spoorverbinding Terneuzen - Gent, De Lijn doet het complete openbaar busvervoer in Zeeuws-Vlaanderen en de kusttram 3 km. doortrekken tot aan Sluis.
Goedkoop, met ruimte en veel kwaliteit wonen in Zeeuws-Vlaanderen en in 20 minuten met de light-rail op je werk in Gent. Prima toch?

PS. Dan moeten er nog wel hier en daar wat verschil in regelgeving worden gelijk getrokken voor grensarbeiders.

Peter Dedecker's picture

Mij moet je daar niet meer van overtuigen hoor :-)

Anoniem's picture

De lightrail is van de baan. Vanuit Nederland vinden we dit jammer, heel erg jammer. Onbegrijpelijk dat men juist nu niet investeert in milieuvriendelijk openbaar vervoer. CO2 reductie, ontlasting van de R4 en het goed bereikbaar zijn van de bedrijven, waardoor ze makkelijker aan personeel zullen geraken.

Als de NMBS het niet wil, zijn er dan geen andere partijen die deze lijn willen exploiteren?

Peter Dedecker's picture

Er zijn er zeker die die lijn willen exploiteren, alleen is dit (onder vakbondsdruk) vooralsnog niet toegelaten.

Tom's picture

Dezelfde vakbonden die de bedrijven vertegenwoordigen die thans niet goed met het openbaar vervoer bereikbaar zijn??

Peter Dedecker's picture

Sinds wanneer vertegenwoordigt een vakbond een bedrijf? ;-)

ACV Transcom is vragende partij voor (de uitbating van) die verbinding. Maar de vakbonden (algemeen) zijn tegen het toelaten van andere maatschappijen dan de NMBS op Infrabel-sporen in het algemeen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be