"Nou moe?"

(tags: )


Guust Flater
© CC 3.0 Roehrensee

De kruistocht van deze regering (met minister Labille op kop), tegen de verloning van de CEO’s bij Belgacom en Bpost, staat in schril contrast met de verloning van de bevriende toplui zoals Jean-Paul Servais van de FSMA. Ondanks “flagrante flaters” in het Dexia dossier die ons miljarden kostten, werd hij niet alleen herbenoemd, zijn loon van 420.000 euro per jaar bleef tot op de dag van vandaag ongewijzigd.

Flaters te koop

Guust Flater wordt op Wikipedia getypeerd als: iemand die zijn werk niet al te serieus neemt, een groot deel van de dag slaapt hij en als hij toch wakker is, zet hij de boel op stelten wat leidt tot een complete chaos. Deze grappige figuur wordt vandaag terecht geëerd op de startpagina van Google voor zijn 57e verjaardag.

In een rapport van het Franse Rekenhof klonk het evenwel minder grappig. Daar werd dit omschreven als “De toezichthouder heeft op geen enkele manier bijgedragen tot het detecteren van risico’s, noch tot het vaststellen en bestraffen van nalatigheden”. We hebben het hier over Jean-Paul Servais, de man die ooit zei dat de val van Lehman Brothers wel een effect zou hebben in België, maar dat dat “verwaarloosbaar” zou zijn. We hebben intussen Fortis, Dexia, KBC en Ethias moeten redden.

Blijkbaar waren deze vaststellingen onvoldoende om Servais de wacht aan te zeggen aan het hoofd van de FSMA. De risico’s en impact op de Belgische economie lijken bij deze regering minder indruk te maken dan de prestaties van Johnny Thijs. Die laatste mocht ondanks een uitstekend rapport en dito dividend zijn waardering vinden in een halvering van zijn loonpakket. Misschien had Johnny Thijs zich ook akkoord moeten verklaren met minder macht en bevoegdheden voor eenzelfde loon. Want dat was de oplossing voor de voorzitter van de FSMA na de redding van 3 banken en 1 verzekeraar door de belastingbetaler.

Wat ons miljarden euro's gekost heeft en de huidige en komende generaties met nog miljarden risico’s opzadelde, was daarenboven nooit de moeite om grondig onderzocht te worden. Misschien was voor sommigen alles al lang duidelijk?

Zo krachtdadig het optreden was bij andere overheidsbedrijven, zo formeel-technisch en traag mag het gaan bij de FSMA. Het is (dixit minister Vande Lanotte) wachten op een advies van de raad van toezicht ergens in maart. En finaal zal er in mei, bij de herschikking van het directiecomité, een nieuw loonplafond ingaan. De regering werkt, maar dan toch met een alternerende snelheid afhankelijk van het dossier.

Hoed je voor flaters

In het nieuwe bankenplan, dat eerstdaags wordt voorgelegd in het parlement, voorziet minister Geens in een versterking van het zogenoemde “fit and proper”-beleid. De “fit & proper test” is een test waarmee de Nationale Bank sinds de financiële crisis de bestuurders van banken screent op hun deskundigheid en onafhankelijkheid. Mensen die hieraan niet voldoen, kunnen niet in dergelijke functies (her)benoemd worden.

Het lijkt niet meer dan logisch dat ook een toezichthouder aan dezelfde standaarden inzake deskundigheid en onafhankelijkheid voldoet. Een objectivering van deze benoeming is het minimum minimorum om te starten met het herstellen van het vertrouwen. Een selectie door Selor, met advies van de Nationale Bank zijn de eerste stappen. Een uitgebreide hoorzitting en aanwijzing bij geheime stemming in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zouden minstens rekening houden met een vroeger flaterfestijn.

De controle op de bankensector verhuist binnenkort voor de grote banken naar de Europese Centrale Bank. In verschillende fases komt er dus een toezicht op de toezichthouder. Laat ons hopen dat de (beperkte) Europese harmonisering leidt tot een corporate governance code waar dit soort (her)benoemingen geen plaats meer kennen. Of minstens een gedragscode die ervoor zorgt dat er geen nieuwe Guust Flaters titels in een column kunnen verwerkt worden.

Column gepubliceerd op Knack.be

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be