Ondersneeuwen

(tags: )

Op deze eerste schooldag geeft de regering Di Rupo I alvast een interessante les: als je een onverdedigbare boodschap wil verkondigen, zorg dan dat ze ondergesneeuwd geraakt. Dat is immers in essentie wat men alweer mooi aangetoond heeft in het dossier van de politieke benoemingen, al deed Yves Leterme het al eerder voor.

Het onverdedigbare was in deze de herbenoeming van Jean-Paul Servais als topman van de FSMA, de waakhond van de financiële sector. Zijn rol in de bankencrisis, en het Dexia-debacle in het bijzonder, mocht nooit grondig onderzocht worden. Dat belette het Franse Rekenhof echter niet om een bijzonder vernietigend rapport te publiceren dat meer weg heeft van een blunderboek van deze Guust Flater. Het zou grappig zijn, mocht het ons intussen al geen miljarden gekost hebben en de huidige en komende generaties met nog miljarden risico's opzadelen. In plaats van pek en veren, of op z'n minst een kritisch onderzoek, wordt de heer Servais gewoon opnieuw benoemd als topman. Faut le faire. Voor een bloemlezing van 's mans competentie verwijs ik graag door naar dit stuk van Ivan Van de Cloot. Ik kan het niet beter verwoorden.

Ook de CEO's van de compleet in de soep draaiende NMBS worden beloond voor hun uitstekende prestaties: ofwel blijven ze gewoon op post (Lallemand bij Infrabel), ofwel worden ze verkast naar andere interessante posten zoals de Nationale Loterij (Haeck) of BIAC (Descheemaecker).

Maar de regering speelde het slim: door Frank Van Massenhove te benoemen als CEO van de NMBS zorgt ze niet alleen voor een verrassing door een outsider te nemen, wat ook nodig was na de knoeiboel met foute CV's en zo, maar ze kiest hier voor iemand die bij de publieke opinie op heel wat krediet kan rekenen gezien zijn prestaties als voorbeeldwerkgever bij de FOD Sociale Zekerheid. Door de focus hier op, wordt al de rest netjes ondergesneeuwd. Dat op die manier de socialisten de absolute macht grijpen bij de NMBS en zwaar hun stempel zetten op het geheel van de politieke benoemingen is meteen ook zeer slim gespeeld van Di Rupo en Vande Lanotte. Maar één ding is zeker: dit geraakt doorprikt. You cannot fool all people all the time.

De Tijd hoofdredactrice Isabel Albers heeft dan ook groot gelijk, wanneer ze stelt dat heel deze soap het vertrouwen in de politiek nog maar eens ondermijnt. En dat is een bijzonder jammere zaak voor iedereen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be