Ons economisch probleem IS een communautair probleem

(tags: )

Dit weekend zei Bart De Wever het nog maar eens duidelijk in De Zevende Dag (hier herbekijken vanaf 5:17): "het communautaire is het economische, voor mij is dat crack hetzelfde". Dat is natuurlijk al langer geweten, maar de analyse van de economische toestand in ons land door de Europese Commissie drukt ons nogmaals met de neus op deze feiten, zoals bijvoorbeeld in deze grafiek:

relatieve loonkost in Vlaanderen stukken lager dan in Wallonië en Brussel, met sterke correlatie met werkgelegenheid

De grafiek is te vinden op p30 van dit analysedocument, dat bol staat van dergelijke punten, ook mooi gebracht door De Tijd in dit artikel.

Jammergenoeg behoren deze socio-economische zaken tot de bevoegdheden van de federale regering, net terwijl Wallonië er in deze alle baat bij zou hebben om zelf haar problemen te mogen aanpakken, volgens haar eigen recepten die anders zijn dan wat Vlaanderen nodig heeft. Dat Vlaanderen beter zelf haar problemen zou aanpakken, met een ander beleid dan datgene gevoerd door de federale regering, werd gisteren ook nog eens onderstreept door een enquête van Unizo. Hierin gaven de KMO's, de kern van ons economisch weefsel, zij die de banen van scheppen waar we zoveel nood aan hebben, aan dat een herhaling van de regering Di Rupo absoluut onbespreekbaar is: meer dan 80% zegt "neen" hiertegen. De Vlaamse regering kan daarentegen wel op goedkeuring rekenen:


Enquete UNIZO: meer dan 80% ziet een verderzetting van de regering Di Rupo I niet zitten
© Unizo

 


Enquete UNIZO: 75% ziet verderzetting Vlaamse regering wel zitten
© Unizo

 

Mogen we dus alstublieft, als Vlamingen, onze eigen problemen aanpakken, met onze eigen oplossingen, en onze eigen centen? Daar waar we dat vandaag al kunnen, doen we dat behoorlijk (het aantal schoolverlaters zonder diploma in Vlaanderen daalt, terwijl in Wallonië en Brussel de Europese Commissie spreekt van een "verontrustende stijging") en moeten we blijven werken om het nog beter te doen, zoals in het vergunningenbeleid, waar Philippe Muyters hard aan werkt. Laat ons dat ook doen voor de meest essentiële economische domeinen. Dat is confederalisme: zelf onze problemen (mogen) aanpakken, en samenwerken waar dat voordelen biedt.

2 reacties

Michel Vuijlsteke's picture

Is dat niet een beetje goedkoop, dat ene grafiekje met de provincies van België erop, en dan doen alsof die 3% verschil tussen Waals en Vlaams Gewest het einde van de wereld zijn?

Als je alle landen qua loonkost vergelijkt met Vlaams/Waals/Brussels Hoofdstedelijk gewest, dan krijg je dit: Brussel ergens tussen Denemarken en Zweden, Vlaams en Waals gewest broederlijk tussen Denemarken en (veel lager) Luxemburg.

En dan vergelijken we nog appels met eieren, want we kijken niet naar regio's binnen de andere landen.

Johan van Loon's picture

En als je het op wereldschaal bekijkt zullen de verschillen nog kleiner zijn...

Vaststelling blijft dat de Waalse provincies en de Vlaamse provincies 2 aparte clusters blijven met uitzondering van Waals-Brabant (lange grens met Vlaanderen en dichtbij Brussel) en Luxemburg (nabij Groothertogdom), maw. de verschillen zijn reeel en worden nog gedeeltelijk toegedekt door allerlei Belgische herverdelingsmechanismen....

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be