Op naar 30.000 handtekeningen voor een referendum over het circulatieplan

(tags: )

logo IntelliGent MobielDe kop is eraf. Met het burgerinitiatief IntelliGent Mobiel starten we een campagne om minstens 30.000 handtekeningen te verzamelen om een referendum af te dwingen over het Gentse circulatieplan. Het is een samenwerking van N-VA Gent en Mobiel Gent, een platform van Gentse burgers, zelfstandigen, handelaars en vrije beroepers. Elk vanuit onze eigen visie, met als gemeenschappelijke deler dat we ervan overtuigd zijn dat dit circulatieplan nefast is voor Gent en de Gentenaren. Waarom? En hoe kan je als Gentenaar of betrokkene dit initiatief steunen?

Circulatieplan of paaltjesplan?

Het circulatieplan deelt centrum Gent (het gebied binnen de stadsring) op in zes deeldorpen die van elkaar afgesloten worden en enkel verbonden zijn via de stadsring. Doel is om doorgaand autoverkeer dat geen vertrekpunt of bestemming heeft in het centrum te weren. Om hoeveel “overbodig” autoverkeer gaat het dan wel? Volgens de eigen berekeningen van de stadsdiensten is dat amper 10% van het verkeer in het centrum. 90% van het vandaag aanwezige verkeer heeft een vertrekpunt, eindbestemming of tussenstop in het centrum. Dat is ook logisch: het stadscentrum doorkruisen met de auto zonder dat je er echt moet zijn, dat is weggelegd voor mensen met masochistische trekjes.

circulatieplan Gent

Diegenen die er wel moeten zijn, 90% van het huidige verkeer dus, zullen extra moeten omrijden langs de stadsring, waar het vandaag al filerijden is. Even de kinderen ophalen op school? Omrijden langs de stadsring. Onderweg van het werk naar huis nog even iets kopen in één van de vele Gentse kleine zelfstandige speciaalzaken? Omrijden langs de overvolle stadsring, of op een ander gaan... Moet je op meerdere plaatsen zijn, voor leveringen bijvoorbeeld of als thuisverpleger? Dan zullen vele extra kilometers op die stadsring, in de file, jouw deel zijn. Een pestbeleid dus dat geen files oplost, maar er creëert dus. In de eerste plaats op de stadsring.

Stel bijvoorbeeld, een thuisverpleger aan de Gordunakaai moet bij vier patiënten zijn in Gent. Die liggen elk niet zo gek ver van elkaar. Dankzij het paaltjesplan, dat bvb de Phoenixbrug met paaltjes afsluit, zal men kilometers moeten omrijden (of aanschuiven) op de stadsring en de verschillende invalswegen. Je ziet de nieuwe route hieronder:

circulatieplan voorbeeld thuisverpleger

Termont: "Niet-Gentenaars gaan zich vastrijden in Gent, en dat is goed"

Het is duidelijk dat wie in het centrum moet zijn met de wagen, ferm zal afzien. Burgemeester Termont is daar overigens eerlijk over. Zo liet hij eerder in NewsMonkey optekenen dat het “een zware gok” is, waarvan hij “hoopt dat het goed uitdraait: in de wijken zal men content zijn, maar wie niet van Gent is, die zal zich vastrijden en vloeken”. Dat geldt uiteraard ook voor de bewoners van de Gentse deelgemeenten, met de groeten van SP.a, Groen en Open VLD.

Maar ook bij De Lijn houden ze hun hart vast: doordat het aantal invalswegen per deeldorp beperkt wordt, waar alle verkeer door moet, vreest men dat de bus er in een nog langere georganiseerde file zal staan. Om nog maar te zwijgen van de doorgang voor ziekenwagen en brandweer.

Tegelijk wordt de voetgangerszone een stuk groter. Dat zal best aangenaam zijn, als je dat geleidelijk doet. Straat per straat toevoegen, als het economische weefsel kan volgen: als er winkels en horeca in ontstaan en een publiek kunnen vinden. Een big bang dreigt een stuk dode stad te creëren. Dat zegt niet de N-VA, maar tal van internationale experts en zelfs oud-burgemeester Frank Beke.

Op naar een dienstverlenend beleid

Dit circulatieplan is eigenlijk het gevolg van de keuze voor een ideologisch mobiliteitsbeleid in plaats van een faciliterend beleid. Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) wil mensen ontmoedigen om met de auto naar Gent komen. Waar groen-links echter niet goed mee overweg kan, is vrijheid, de vrije markt: mensen zijn vrij om zelf hun keuzes te maken en te gaan werken en winkelen in Gent of in Lochristi. In plaats van op een andere manier naar Gent te komen, neemt men wel de auto naar ergens anders. Niet alleen bezoekers worden weggedrukt, ook handelszaken: een traiteur past na 116 jaar blijkbaar niet meer in centrum Gent. Dergelijke toestanden zijn een verlies voor Gent, een jammerlijk gevolg van de keuze voor een dogmatisch-ideologisch sturend beleid, een paaltjesbeleid.

Het alternatief voor dergelijk ontmoedigingsbeleid, is een faciliterend beleid. Een beleid dat mensen faciliteert, helpt, om zich te verplaatsen en hen daarbij verleidt naar goed uitgebouwde alternatieven voor de wagen. Dat is zoals de N-VA het aanpakt in Antwerpen. Met een beleid waar de stad niet ideologisch-remmend optreedt, maar zich net dienstverlenend opstelt. Ik droom van een Gent dat, samen met de private sector, parkeerdiensten levert, mobiliteitsdiensten levert onder meer met deelfietsen, en daar ook een eerlijke prijs voor vraagt. Een stad die bewoners, ondernemers, medewerkers en consumenten opnieuw verleidt in plaats van wegjaagt.

Daarom vraag ik uw steun voor onze petitieactie voor een referendum. Teken mee, verzamel mee, of doe een donatie zodat alle Gentenaars zich hierover kunnen uitspreken.

Leve de verleiding!

Over die verleiding komt Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis een uiteenzetting geven, nu vrijdag 3 juni om 20u in De Abt, Lange Kruisstraat 4, Gent. Vooraf een hapje eten kan na reservatie op info@deabt.gent aan het kortingtarief van 16 euro voor een heerlijke stoverij-Orval. Iedereen van harte welkom.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be