Open Data in De Tijd en een babbel met Howard Gutman en Alec Ross

(tags: )

Howard Gutman - Peter DedeckerDonderdag was een waar adrenalinedagje voor mij. Zo lanceerde ik een nieuwe site over Open Data waarover bericht werd in De Tijd, met heel veel positieve reacties als gevolg. Evenmin ongemeen interessant was echter de uitnodiging op een lunchgesprek bij Amerikaans ambassadeur Howard Gutman, in gezelschap van Alec Ross, adviseur Innovatie bij Hillary Clinton.

Wie mij een beetje volgt, weet dat ik nogal aan de kar sleur wat betreft Open Data. Ik geloof in de waarde van Open Data voor onze economie onder de vorm van een nieuwe markt voor applicaties op basis van integratie en presentatie van datastromen, maar ook voor onze democratie: niets beter om je overheid en haar prestaties mee te controleren, en te voorzien van extra input wat betreft problemen en kansen. Ook (data-)journalisten gaan hier graag mee aan de slag.

Een nieuw initiatief van mij, de website peteropentdata.be, probeert hierin voor een extra duwtje te zorgen. Hierop kunnen mensen zelf een aanvraag doen om bepaalde gegevens openbaar te maken als Open Data. Ik breng de discussie vervolgens naar het parlement, naar de juiste minister, al dan niet met een resolutie.

De lancering ging gepaard met een mooi artikel van de hand van chef nieuwe media Roland Legrand in de gloednieuwe innovatiepagina's van De Tijd. Roland koppelde er ook een blogpost en een video-interview aan, waarna het nieuws ook op DataNews verscheen. Media-aandacht die resulteerde in een kleine 40 inzendingen op één dag. Werk aan de winkel dus!

Minstens even interessant was echter deze uitnodiging die ik de maandag voordien in mijn bus kreeg:

In honor of the visit of Alec Ross, Senior Advisor for Innovation, Office of Secretary of State Hillary Clinton
The Ambassador of the United States of America
Howard W. Gutman
requests the pleasure of the company of
Mr. Peter Dedecker
At a Lunch

Het charmante taalgebruik alleen al! Uiteraard was dit een grote verrassing en een even grote eer voor mij. Zowel ambassadeur Gutman als Alec Ross zijn immers niet van de minste. Deze laatste is senior adviseur Innovatie bij minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en auteur van diens 21th Century Statecraft Agenda. Hij was tevens een van de spilfiguren achter de campagne van Barack Obama bij de voorbije presidenstverkiezingen, terwijl hij voordien een succesvolle organisatie oprichtte (One Economy), werkzaam in het dichten van de digitale kloof. Tijdens de babbel voor de lunch hadden we het even over Open Data, waarbij hij vertelde hoe hij het concept, en dan vooral de notie "machine-readable format" uitlegde aan Obama, die er meteen voor te vinden was. Je leest meer over Ross en de 21th Century Statecraft Agenda in een uitstekend stuk in De Morgen van 25 maart jl, maar helaas niet op hun website: daarvoor komt men bij De Morgen nog een beetje achter...

Voor de lunch leidde Howard Gutman ons (naast enkele personeelsleden van de ambassade en mezelve nog een zevental andere politici waaronder Alexander De Croo, Philippe Bossin (twitter-beheerder Groen!), Ludo Van Campenhout,...) nog even rond in de vertrekken van zijn nederige stulpje, waar blijkbaar reeds een aantal Amerikaanse presidenten logeerde. Blijkbaar dacht Obama ook een bezoek te brengen aan ons land, wat door de val van de regering voor onbepaalde tijd uitgesteld werd. Niet simpel: het gezelschap heeft zomaar eventjes de volle 900 hotelkamers nodig.

Het gespreksonderwerp tijdens de lunch was uiteraard de 21th Century Statecraft Agenda van Alec Ross. Deze nota gaat uit van een andere aanpak van de Amerikaanse diplomatie, waarbij de diplomaten meer dan ooit de voelsprieten in de buitenlandse samenleving dienen te worden. Dit niet (langer) alleen via officiële contacten, maar ook en vooral met de bevolking zelf. Hier beveelt Ross het gebruik van sociale media aan, waarbij netwerken als Twitter en Facebook de drempel drastisch kunnen verlagen en de conversatie in beide richtingen kunnen faciliteren. Je merkt overigens reeds dat Gutman een andere aanpak hanteert dan zijn voorganger, veel meer bezoeken aflegt in de verschillende gemeenten van ons land, aanwezig is in de traditionele media, en nu dus ook zelf de wereld van de nieuwe media verkent. Terzijde: de twitteraccount van de ambassade wordt beheerd door een Belgisch personeelslid, terwijl Ross er prat op gaat (en dat ook aanbeveelt) zelf de eigen Twitter- en Facebook account te beheren.

timeline Alec Ross

Verder ging het gesprek vooral over de rol van sociale media in de politiek in een algemener kader, nationaal en internationaal. Over de cruciale rol van Twitter en Facebook bij de protesten in Iran, over de mobilisatiekracht van de mensen verbonden via dergelijke netwerken,... Er was immers niet één revolutieleider in Tunesië of Egypte: er was een netwerk van betrokken burgers tijdens de gehele Arabische protestrevolutie. Pas later verscheen pakweg El Baradei op het toneel. Ook bij ons ging het dan uiteraard over de Shame betoging, georganiseerd door jongeren via de sociale netwerktools, en nadien overgenomen door de traditionele media die het systematisch onder de aandacht van het bredere publiek bracht. Ook de manier waarop Ross erin slaagt om een (politieke) boodschap via Twitter te verkondigen, is best indrukwekkend. Heel interessante middag dus, meer van dat!

4 reacties

Marc Portier's picture

Way to go & Keep up the good work.

En als je straks tot de vaststelling komt dat die open data ook een serieuze infrastrcutuur en onderbouw van doen heeft, dan niet vergeten dat er in Vlaanderen al sterk aan de weg getimmerd wordt he (http://www.lilyproject.org/) ;-)

Peter Dedecker's picture

Dankje!

En idd, we hebben zeker zaken in Vlaanderen waarmee we in groter internationaal verband kunnen meespelen. Maar daar zijn jullie zo ook al goed mee bezig hé ;-) Succes daarmee!

Ward's picture

Goed initiatief peter !

Matthias's picture

Hi Peter! Mooi initiatief! Vergeet ook http://www.openbelgium.be niet. En verder is er volgende week de DrupalGovDays http://www.drupalgovdays.org/ waar Open Data een prominent plaatsje krijgen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be