Open Data: na Apps for Amsterdam nu ook Apps for Gent?

(tags: )


software code abstractie
© CC0 Public Domain

Open Data is niet alleen een verhaal van federale en regionale overheden, maar ook van de verschillenede steden en gemeenten in ons land. Zo ook in Gent. Daar stelde Helga voor mij deze vraag in de gemeenteraad.

Het antwoord roept gemengde gevoelens op bij mij. Het werk van de stad in het Knowledge Society Forum van Eurocities lijkt me interessant. Ik weet dat men daar ook goed bezig is, met ondermeer de uitbouw van het Living Lab in samenwerking met partners als IBBT, Digipolis en de hoger onderwijsinstellingen. Het feit dat men systematisch nagaat hoe een dataset met voldoende maturiteit kan ontsloten worden, is eveneens ronduit positief, en de vrijgave van de gegevens van het leefbaarheidsonderzoek is een mooi voorbeeld, net zoals Gent in Cijfers.

Wat me echter stoort, is het feit dat men vrijwel altijd kiest voor ontsluiting via de eigen website. Hierbij investeert de stad enerzijds in de data zelf, maar anderzijds ook nog eens in de presentatie ervan, op haar eigen eilandje. De ware kracht van Open Data is net de bundeling van verschillende datasets van verschillende bronnen en instanties, met private investeringen (en dito return) in de presentatie ervan in een esthetisch en makkelijk interpreteerbare vormgeving.

Een voorbeeld: de Gentse fietsrouteplanner is een uitstekend initiatief. Maar ware het niet beter om de beschikbare data over fietspaden en tramsporen in een databankformaat aan alle geïnteresseerden ter beschikking te stellen, zodat deze informatie ook kan gebruikt worden door pakweg Google Maps? Of kan hiermee geen dienst ontwikkeld worden voor uitbaters van hotels en B&B's om de vlotste weg vanaf het Vlaamse fietsknooppuntennetwerk naar de verschillende etablissementen weer te geven, geïntegreerd op de eigen website? Allemaal zaken waar de stad zelf niet in dient te investeren, maar die wel een zekere return opleveren voor onze economie, en dus ook voor de stad zelf.

Wat me dan ook het meest van al stoort, is het feit dat de stad problemen heeft met commerciële exploitatie van de data. Wat is er mis met het opnemen van informatie over pakweg de toegankelijkheid van hotels en musea in commerciële gidsen? Hoe meer deze informatie verspreid geraakt, hoe beter! En laat de commerciële aanbieders maar concurreren en onderling het onderscheid maken op vlak van intelligente bundeling van data, presentatie en kostprijs/businessmodel. Als de oorspronkelijke data zelf voor iedereen aan gelijke voorwaarden ter beschikking gesteld wordt, zie ik geen enkel probleem.

Dit alles staat dan ook in schril contrast met wat steden als Amsterdam en Enschede presteren. Deze laatste nam onlangs deze motie aan, terwijl de eerste dankzij haar open data politiek onlangs een mooi aantal nieuwe nuttige applicaties mocht verwelkomen, ontwikkeld tijdens Hack de Overheid. De sessie van maart stond immers in het teken van Apps for Amsterdam: een wedstrijd voor applicaties op basis van Amsterdamse open data, waar ook onze pioniers van iRail aan meewerkten. Meer dan 100 coders, ambtenaren en journalisten hebben zich een dag ingezet om leuke, interessante en nuttige applicaties te maken voor de stad Amsterdam. Het resultaat: 13 apps in 6 uur. Wat dacht je bijvoorbeeld PeeZy, een applicatie om het dichtstbijzijnde toilet te vinden? Is dit nuttig? Ongetwijfeld! Vraag maar aan de dames van plasactie. Moet de stad zelf investeren in een eigen dergelijke website, die nooit optimaal of goedkoop zal zijn? Uiteraard niet, daarvoor dient de privé. Hoe ze dat geflikt hebben, lees je hier. Een ander leuk voorbeeldje is de Amsterdam Quiz. Interessante zaken die ook het Europese PSI platform opgevallen zijn.


PeeZy: het dichtstbijzijnde openbaar toilet in Amsterdam
© PeeZy

Hack de Overheid lijkt me dan ook een bijzonder interessant concept om ook eens in Gent uit te testen, om vertegenwoordigers van de Stad, ontwikkelaars, gebruikers en journalisten samen te brengen, de discussie te openen en hopelijk enkele mooie resultaten te boeken. De positie van Gent als stad van kennis en cultuur, met het IBBT en de vele webgebaseerde bedrijven, lijkt me het argument voor de stad om in Vlaanderen hierin een pioniersrol te vervullen! Wie doet mee? De mensen van iRail hebben er alvast goesting in!

10 reacties

Pieter De Baets's picture

Ik denk dat we met Zeus WPI hier zeker actief aan willen meewerken. De Gentse student zou de eerste moeten zijn om aan zoiets deel te nemen :)

Onze eerste "Gentse" app staat al online op https://market.android.com/details?id=be.ugent.zeus.resto.client

Peter Dedecker's picture

Inderdaad, jullie mogen daar zeker niet op ontbreken!

Toffe app trouwens.

(terzijde: de "apps" in bovenstaand voorbeeld zijn voor mij zowel apps voor smartphones als webapplicaties/websites die datasets bundelen en op innovatieve wijze weergeven)

sanderd17's picture

Bedankt Peter,

Wat vooral belangrijk is bij open data is duidelijkheid omtrent de licentie. Denk maar eens aan de NMBS app, eerst de NMBS gecontacteerd, geen reactie dus data gebruikt en dan moest de app verdwijnen. Met een onduidelijke licentie kan net hetzelfde gebeuren.

Bekende licenties zoals die van Creative-Commons zijn heel duidelijk en al verschillende malen voor een rechtbank getest. Voor creative commons 4.0 zijn ze aan het werken aan betere database clausules (zie http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Community_Updates/2011-03-07#ODbL_pha... )

Groeten,
Sander

Peter Dedecker's picture

Of the UK Government data license framework: http://www.nationalarchives.gov.uk/information-management/government-licensing/the-framework.htm

Licenties zijn idd uitermate belangrijk hierin.

Batist's picture

Goed plan lijkt me, I'm in.

Jens Dehaese's picture

Is er een lijst van welke data nu reeds beschikbaar is?

Peter Dedecker's picture

Daar heb ik nog geen weet van, daar leg ik momenteel mijn oor voor te luisteren bij de diensten van de stad.

Peter Dedecker's picture

Op de Cognitive Cities Conference hield Ton Zijlstra een uitstekende presentatie over wat Open Data en een uitgekiende presentatie kan doen voor steden, onder de vlag Open Government. Zie hier of hieronder:

Ton at Cognitive Cities from Cognitive Cities on Vimeo.

Saskia's picture

Op de site Open Data Belgium vind je alle data die bij mijn weten nu beschikbaar is: http://openbelgium.be/data De bibliotheken van de Universiteit Gent hebben daar als één van de eerste hun data op geplaatst om meer ruchtbaarheid te geven aan het feit dat deze data heel gericht beschikbaar is voor verdere ontwikkelingen. Mét de daarbij horende licenties.

Peter Dedecker's picture

Inderdaad, heel mooi voorbeeld van de UGent bibliotheken!

Donderdag organiseert Vincent Van Quickenborne trouwens zijn eigen "hack de overheid" op Gov Dev Sprint.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be