Over cumuls en cumuls

(tags: )

Het Staatsblad publiceerde dinsdag de aangiftes van de mandaten van politici, hoge ambtenaren en magistraten, met als gevolg natuurlijk de typische jaarlijkse discussies in kranten en aan de toog over de opportuniteit van al die cumuls. Burgemeesters in het Vlaams parlement, schepenen in tal van raden van bestuur,... Hoe doen ze dat allemaal? Voor mij is dit alleszins een discussie die je niet zwart-wit kan voeren.

Zo willen we bijvoorbeeld dat de democratie ten volle speelt, en dat mensen vanuit eender welke achtergrond zich kandidaat kunnen stellen en verkozen kunnen worden. Voor sommigen hoort een cumul daar bij: voor artsen is het bvb niet simpel om na een politiek mandaat (waarvan de duur altijd hoogst onvoorspelbaar is) terug hun job op te nemen. Voor anderen kan een cumul een meerwaarde betekenen.

Ook de lokale cumuls vallen absoluut niet te vergelijken. Dat een schepen in een kleine gemeente zijn/haar job combineert met een nationaal mandaat, of een ander beroep, lijkt me ook niet zo'n groot probleem. In een grote stad kan dat natuurlijk anders uitdraaien. Zo is het bijvoorbeeld bijzonder hypocriet om als bestuurspartij in een grote stad hoog van de toren te blazen met een zelfopgelegd verbod op het cumuleren van het schepenambt met een nationaal mandaat, als je tegelijk kampioen bent in het cumuleren met andere mandaten. Op dat vlak was één paragraafje in De Tijd vandaag bijzonder duidelijk:

Opvallend veel provincieraadsleden combineren hun mandaat met andere betaalde functies. Maar ook lokale politici cumuleren erop los. Het Gentse college van burgemeester en schepenen spant de kroon. Martine De Regge (sp.a) combineert veertien mandaten, Rudy Coddens (sp.a) twaalf, Guy Reynebeau (sp.a) elf, Geert Versnick (Open VLD) en Tom Balthazar (sp.a) elk tien, Christophe Peeters (Open VLD) acht en Lieven Decaluwé (sp.a) en Sofie Bracke (Open VLD) zeven.

 

Hoe je als schepen in Gent de zware portefeuilles Mobiliteit en Openbare Werken - waar zowat elk "shitdossier" zich in bevindt - kan combineren met maar liefst 14 betaalde en een resem onbetaalde mandaten, is mij een groot raadsel.

Dat statement met het cumulverbod op nationale mandaten kan dan misschien een mooie facade zijn, ik geloof wel dat de kiezer hier door kijkt als de keuze in het stemhokje gemaakt wordt. You cannot fool all the people all the time, zoals Siegfried vandaag ook duidelijk maakt in een veel belangrijker dossier.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be