Over wetten en worsten: de heffing op bedrijfswagens

(tags: )


Curryworst
© CC 3.0 Rainer Zenz

"Met wetten is het als met worsten: je kunt maar beter niet zien hoe ze worden gemaakt." Het is een bekend citaat van Otto von Bismarck, later overgenomen door Mark Eyskens en recent nog Piet Hein Donner. Niets is minder waar, bij momenten, zeker met deze regering. Een uitstekend voorbeeld is de wet die de nieuwe heffing op bedrijfswagens regelt: nog geen maand oud, maar alweer voor herziening vatbaar verklaard.

Het is een klassieker: een wetsontwerp Diverse Bepalingen bevat enkele kleine wetswijzigingen en wordt door de regering, na advies van de Raad van State, ingediend bij het parlement voor behandeling met hoogdringendheid. De Kamerleden van de meerderheidspartijen dienen vervolgens een hele reeks amendementen in die fundamentele hervormingen kunnen bevatten. De wet op het bankgeheim werd zo aangepast, alsook, eind vorig jaar, de hele reeks belastingverhogingen en de beperkte pensioenhervorming. Het is in dit land, waar men elkaar niet meer vertrouwt, de enige manier om een compromis door het parlement te krijgen: zo is er op het einde één stemming nodig, en moeten de partners gelijk oversteken. Dat de amendementen in feite door de regering opgesteld worden, de Kamerleden van de meerderheid (op enkele uitzonderingen zoals bvb Gwendolyn Rutten na) nauwelijks de inhoud en gevolgen kennen, het advies van de Raad van State niet moet gevraagd worden, en vooral dat de oppositie geen tijd krijgt om dit degelijk te controleren en advies in te winnen bij experts, neemt de regering er graag bij. Het land bijeen houden met draken van institutionele en socio-economische compromissen lijkt belangrijker dan degelijke wetgeving afleveren met duidelijke keuzes...

Bedrijfswagens: minder groen en rechtsonzekerheid troef

Een mooi voorbeeld van de gevolgen zien we vandaag in de wet die de heffing op bedrijfswagens regelt. Doordat het ecologische verhaal (de CO2-uitstoot) minder zwaar doorweegt en men zich voor de berekening van het voordeel van alle aard (en dus de belasting) baseert op de catalogusprijs, zonder de (vrijwel altijd) toegekende kortingen (de belasting is dus berekend op een bedrag dat je niet eens betaald hebt), inclusief de gekozen opties, worden nieuwe bedrijfswagens nog een extra stuk duurder dan minder propere tweedehandswagens. Terwijl ons land nu tweedehandswagens exporteert, dreigen we zo een importland voor tweedehandswagens te worden, die ouder zijn, en minder milieuvriendelijk: de gemiddelde leeftijd van ons wagenpark is nu 4,6j, terwijl dat in Nederland bijna het dubbele is. Bovendien is dit regelrechte contractbreuk voor wie eerder een duurdere maar properder wagen kocht: de eerste populaire hybride wagen (de Toyota Prius) was bij introductie een stuk duurder dan een gewone wagen. Wie dergelijke propere wagen kocht, gaat Di Rupo I – naar eigen zeggen de meest groene regering – nu afstraffen. De nieuwe, hyperpropere maar duurdere wagens, elektrische wagens en plug-in hybrides zoals de op dit autosalon voorgestelde Volvo V60 Plug-in Hybrid, krijgen door deze manier van werken in ons land geen kans. Een groene bedrijfswagenheffing zou zich meer baseren op CO2 en fijn stof, zoals de BIV op Vlaams niveau, door onze minister Muyters hervormd en vergroend.


Volvo V60 Plug-in Hybrid
© CC 3.0 Overlaet

Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze belastingverhoging nog maar eens een verhoging van de lasten op arbeid betekent. Want of we het nu graag willen of niet: bedrijfswagens zijn een deel van verloning geworden door de slechte compromissen uit het verleden. Onze positie als wereldkampioen belastingen heffen (op arbeid) komt, met SP.a, CD&V en Open VLD aan het roer, zeker niet in het gedrang.

Maar vooral: een belasting zorgt steeds voor een gedragswijziging. Ik had het over de verschuiving naar vuilere, goedkopere en tweedehandswagens. Niet alleen de consument/werknemer, maar ook de autosector past zich uiteraard aan. Zo worden bijvoorbeeld de kortingen in een nieuwe catalogusprijs geïntegreerd. Niet naar de zin van de regering natuurlijk, die onvoldoende rekening hield met de gedragsveranderingen bij een sterke belastingverhoging en hierdoor haar prognose van 200 miljoen extra inkomsten mag bijstellen. Ik ondervroeg donderdag minister Vanackere hierover (zie Villa Politica vanaf de 72e minuut), die aangaf de maatregel snel te zullen bijstellen. Mensen die nu op het autosalon een keuze aan het maken zijn, weten dus niet wat ze zullen moeten betalen. Aankondigen dat je een maatregel die nog geen maand in voege is, zal bijstellen: dat is je reinste rechtsonzekerheid creëren voor bedrijven en werknemers! Niemand weet nog hoeveel hij/zij zal verdienen of zal moeten betalen.

Blunderende Franstalige Belastingregering

Een zoveelste flater op rij voor deze Franstalige blunderende belastingregering, na de opslag voor de koning en voor de ministers, de felicitaties aan Kabila, de afgenomen middelen voor terugkeer van illegalenPS en MR die dicteren dat het regeerakkoord boven de (door haar zelf gestemde) wet staat en tweetaligheid voor topambtenaren dus geen vereiste is en het begrotingsgat dat alsmaar groter wordt. Goed bezig, Di Rupo I.

3 reacties

Domi's picture

Uw reactie op de belasting op bedrijfswagens is toch wel een beetje overtrokken. Ik heb er zelf één. Een Seat Leon, vergelijkbaar met een VW golf, die maar 99gr CO2 uitstoot en mijn maandelijkse bijdrage zal met €0,67 dalen.

Ik vind het volkomen terecht dat dat mensen die per se een grotere en duurdere en meestal ook meer vervuilende wagen willen, meer belastingen zullen betalen. Er zijn weinig mensen die echt een BMW, Audi, Volvo, etc nodig hebben voor hun job.

Wie een beetje begaan is met het milieu en met een gemiddelde auto ook tevreden is vindt voldoende propere alternatieven die niet zwaarder belast worden.

Oscar's picture

Men probeert hier een hele autosector kapot te maken. De CO2 uitstoot doet er totaal niet meer toe.

Wanneer jouw auto van 99g het dubbele had gekost, zouden je VA ook het dubbele zijn.
Leg me even uit waarom de prijs zou moeten meetellen??

Stefan's picture

Mijn belasting stijgt van 96 EUR naar 305 EUR. Nochtans is mijn wagen zogezegd 'groen'.
Deze regering zijn een bende dikke dieven die de profiteurs en nietsnutten niet durven aanpakken en dan spreken we nog niet over dat zootje buitenlandse, arrogante snullen.
Hopelijk krijgen ze een dikke rammeling bij de volgende verkiezingen.
Ondertussen gooi ik alvast mijn cursus 'ecodriving' overboord. Ik betaal nu toch voor de vervuiling...

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be