Pak die dure SMS-tarieven eindelijk aan!

(tags: )

De dure SMS-tarieven in ons land blijven voor opschudding zorgen, zoals HLN gisteren berichtte. Een goedkoop tarief voor SMS'jes is in België enkel mogelijk in combinatie met een duurder tarief voor gesprekken. Het is zelfs zodanig gek dat een SMS vanuit het buitenland verstuurd naar een Belgisch nummer vaak minder kost van een SMS'je binnen de landsgrenzen. Ik vraag dan ook een marktanalyse naar buitenlands model die zou moeten leiden tot een tariefdaling.

Die hoge prijzen in het binnenlands SMS-verkeer worden steeds meer in vraag gesteld. De operatoren boeken jaarlijks een winst die in de honderden miljoenen loopt, terwijl de zogenaamde ‘terminatietarieven’ – dit is wat de operator moet betalen aan een andere operator voor het afleveren van een SMS op diens netwerk - technisch gezien zo goed als nihil zijn.

Een studie van de Franse telecomregulator ARCEP wees reeds uit dat het afleveren van een bericht op het netwerk van een andere operator slechts 0,4 eurocent kost. De Belgische operatoren hanteren onderling tarieven die 10 tot 15 keer zo hoog liggen, namelijk 4,96 eurocent volgens Cullen International. (zie grafiek) Deze kosten worden uiteindelijk doorgerekend aan de consument. Ook in Denemarken en Polen zijn ze al tot gelijkaardige conclusies gekomen. De marktanalyse van ARCEP resulteerde bij onze zuiderburen dan ook in een gevoelige verlaging van het terminatietarief tussen operatoren, tot een uiteindelijk maximum van 1 eurocent vanaf 2012.

Hoog tijd dat ook wij in het Franse voorbeeld volgen. We mogen dit gegeven niet blauwblauw laten, want de sms-markt is té belangrijk voor de consument, voor jongeren in het bijzonder. Ook overheden en bedrijven gebruiken allerlei SMS-diensten, zoals bij de verkoop van tickets voor bus en tram via SMS. Nu komt bij de prijs van je ticket nog een veel te hoge surplus voor het ontvangen van die sms. Een verlaging van dit terminatietarief zou SMS’en en andere producten aangekocht via SMS voor iedereen veel goedkoper kunnen maken.

Artikel eveneens verzonden als persbericht en opgepikt door DataNews.

4 reacties

Anoniem's picture

Zou het niet eerder aangewezen zijn dat alle leden van de partij zich focussen op de echte prioriteiten van het land zoals de vorming van een regering.

Peter Dedecker's picture

Daar zijn onze voorzitter en zijn team volop mee bezig. We kunnen daar niet met 27 + medewerkers rond de onderhandelingstafel gaan zitten, laat staan ondertussen werkloos toekijken? Het is niet omdat er geen regering is dat het land op z'n gat ligt, de bedrijven stilliggen en het BIPT vakantie neemt.

Die politici toch he, altijd die commentaar dat ze niet werken, en als ze werken, is't ook niet goed ;-)

Anoniem's picture

"Die politici toch he, altijd die commentaar dat ze niet werken, en als ze werken, is't ook niet goed ;-)"

Het zou anders IMO niet slecht zijn moest er een wet zijn (best in grondwet) waardoor alle dotaties aan alle partijen (dus ook oppositie) automatisch geschorst worden als er na een bepaald aantal dagen nog geen regering is. De teller mag natuurlijk niet op nul springen als men nieuwe verkiezingen uitlokt voor het verstrijken van die datum.

Peter Dedecker's picture

Een klassieke reactie van de beste stuurlui, die natuurlijk aan wal staan hé ;-)

Maar ja, dat zou misschien helpen om een snelle regeringsvorming te krijgen. Het recept daartoe is trouwens simpel hoor: compromissen tussen Vlamingen en Franstaligen, of tussen liberalen en socialisten, die koop je gewoon af. Zo doen we dat al een hele eeuw. Het resultaat kennen we dan ook: een staatsschuld van 300 miljard euro, oftewel de belangrijkste reden waarom de financiële markten ons land soms in het vizier nemen.

Het doel is dan ook niet om snel EEN regering te vormen, het doel is om snel EEN GOEDE regering te vormen. In 2007 dachten we ook dat we snel-snel een regering nodig hadden, waardoor we in de praktijk al 3j geen regering hebben. Zo kunnen we het ook hé.

Bijkomend probleem is natuurlijk dat we deze keer niet zomaar de rijkdom kunnen verdelen om compromissen af te kopen, maar dat we voor de eerste keer de verarming moeten verdelen. Ik zou graag weten hoe jij dit oplost.

En terwijl de protagonisten van deze verkiezingen die regeringsvorming zo goed mogelijk proberen in orde te krijgen, zal ik het zeker niet nalaten om mij ondertussen zo goed mogelijk in te zetten en mijn job zo goed mogelijk te doen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Blik op mijn agenda

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be
0486/152320

Disclaimer

Dit is de website van Peter Dedecker. Alle teksten mogen, tenzij anders vermeld, overgenomen worden mits bronvermelding. Een link wordt altijd geapprecieerd. Dit alles is mijn persoonlijke opinie. Organisaties waar ik lid van (geweest) ben of voor (ge)werk(t heb) kunnen in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor wat ik hier schrijf. Zie de volledige disclaimer.