Parkeerplaatsen in Gent: de paria's van het openbaar domein

(tags: )


Park and Ride - onder E17 - Gentbrugge
© CC 4.0 Spotter2

Pleiten voor extra parkeerplaatsen: het moet zo wat gelijk staan aan vloeken in de Gentse rood-groene kerk, waar parkeerplaatsen gezien worden als een vieze besmettelijke ziekte die hoogdringend moet worden ingedamd. Een klein overzichtje. Het kan nochtans anders, zoals aangetoond wordt in de eco-stad bij uitstek: Freiburg.

Bezoekers zullen nog meer betalen in de duurste stad...

In Gent wordt op vlak van parkeren (en bij uitbreiding mobiliteit) geen dienstverlenend beleid, maar een dogmatigsch-ideologisch beleid gevoerd door het paars-groene college en het mobiliteitsbedrijf. Investeringen in private parkeerplaatsen worden aanzien als “een doorn in het oog waar we spijtig genoeg weinig kunnen tegen doen”. Gent was tot tevredenheid van de groene schepen al enige tijd de duurste stad om te parkeren, maar dat kon altijd beter: paars-groen sloeg in 2014 maar liefst 26 miljoen euro uit de zakken van de bestuurders, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van de 15 miljoen in 2013 van de vorige paarse coalitie. Met het nieuwe parkeerplan en afschaffing van de blauwe zone gaan de tarieven nog eens stevig de hoogte in, naar 10 euro voor 3 uur parkeren! Een overzicht van de "peperdure parkeerhel Gent" vind je bij HLN.

... voor minder dienstverlening!

Een normaal mens zou denken dat je voor een hogere prijs ook een betere service krijgt. Niets is minder waar in Gent: de voorbije drie jaar verdwenen in het centrum al 880 parkeerplaatsen en bij de invoering van het circulatieplan zullen er nog eens 207 sneuvelen. Gent hanteert het stand-still-principe als beleid: in het centrum mogen er geen parkeerplaatsen bijkomen, alleen maar afnemen. Iets wat SP.a-Groen in haar verkiezingsprogramma omschreef als "het begin van de afbouw van het aantal parkeerplaatsen".

Waar er wel parkeerplaatsen bij komen, is op The Loop. Daar investeert het paars-groene stadsbestuur een smak belastinggeld in een parking onder het nieuwe outletcenter, het Uplace-aan-de-Leie dat binnenkort de handelaars in het stadscentrum den duvel zal aandoen.

De leefwijk: niet-hipsters buitenpesten

Dan zwijgen we nog over de overdaad aan “leefstraten”, waarbij de weg tijdelijk afgesloten wordt en ingericht wordt met picknicktafels en speeltuigen. Kan leuk zijn als er een ruime consensus is in de straat. In vele gevallen leidt het evenwel tot een polarisatie tussen hippe bakfietsers en andere bewoners. Bovendien pompte het stadsbestuur eerst miljoenen euro’s belastinggeld in het slopen van garageboxen en het aanleggen van wijkparken. Hoe gek is het dan om de picknickbanken niet de mooie parken, maar in de straat ernaast te zetten? Dat doe je alleen maar als je de straten absoluut wil blokkeren en van de wijk een “leefwijk” maken waar de niet-hipster buitengepest wordt. Vandaar ons pleidooi voor een stedelijk reglement.

Een parkeerplaats: enkel met attest van je werkgever

Als er dan eens een parkeergebouw bij komt voor bewoners en bezoekers, maakt men er een hyper complex systeem van: de nieuwe parkeertoren in Ledeberg zal afzonderlijke tarieven hanteren voor bewoners op minder dan 1 kilometer van de toren, andere bewoners, bewoners die enkel 's nachts en in het weekend willen parkeren (telkens maximum 1 per gezin), werknemers die mintens 1 kilometer verder naar het werk reizen met het openbaar vervoer of de fiets en een attest van de werkgever kunnen voorleggen, occassionele pendelaars (eveneens met attest van de werkgever), bezoekers van de zondagsmarkt, en andere bezoekers. Geraakt hier maar eens wijs uit...

Problemen oplossen die er niet zijn, als excuus voor een taxdrift

Parkeerplan Gent 2016Grote vernieuwing in het parkeerplan is dat het betalend parkeren niet alleen in het centrum maar ook in de rand wordt uitgerold. In dat plan wordt de blauwe kaart afgeschaft en moet iedereen betalen. Als excuus geeft men aan dat men de parkeerplaatsen vooral wil voorbehouden voor bewoners. Dat is onzin natuurlijk. In de meeste van die plaatsen is er overdag nauwelijks een parkeerprobleem, maar is het vooral een probleem voor de bewoners om na 17u (als ze thuis komen) hun auto in de buurt kwijt te geraken. Daarvoor is betalend parkeren voor bezoekers geen oplossing, maar louter geldklopperij en het wegjagen van mensen die in Gent willen komen werken of geld uitgeven. Dat voor bewoners de tweede bewonerskaart vanaf nu 250 euro kost, is al evenmin in het voordeel van die bewoners. Om nog maar te zwijgen van de beperking van de parkeerduur tot 3 uur op vele plaatsen: 4u (een normaal blok) poetshulp vragen met dienstencheques, een technieker laten komen voor herstellingen, of gewoon normaal bezoek ontvangen dat je niet na 3u moet buitenjagen: het wordt nagenoeg onmogelijk gemaakt, zoals deze blogpost mooi aantoont. Als men wil vermijden dat woonstraten omgetoverd worden tot park-en-ride voor pendelaars, zijn er wel meer tussenwegen mogelijk.

Van sturend naar faciliterend

Bottomline is opnieuw dat Gent kiest voor een dogmatisch-ideologisch sturend beleid met "het begin van de afbouw van het aantal parkeerplaatsen", in plaats van een faciliterend beleid zoals zovele andere steden. Steden waarbij de private sector mee uitgenodigd wordt om te investeren in parkeerfaciliteiten, in plaats van scheef bekeken. Waarbij SMS-parkeren en andere mogelijkheden door de privé kunnen aangeboden worden, in plaats van mordicus zelf palen te willen ontwikkelen die aan gebruiksvriendelijkheid stevig te wensen overlaten.

Het gebeurt in steden zoals Antwerpen, maar ook in het ecologische walhalla Freiburg: wat opvalt is dat daar aan de rand van elke woonwijk een groot parkeergebouw te vinden is met ruime plaats voor alle bewoners, net als bovenop grote handelszaken. Dat is nog eens uitnodigend dienstverlenend beleid, in plaats van dogmatisch-remmend beleid. En dat is een win-win: door het aanbod in parkeergebouwen stevig te (laten) vergroten, kan men effectief het aantal bovengrondse plaatsen verminderen en meer groen in de stad brengen. Maar je kan de kar niet voor het paard spannen.

En het is tout court nog altijd beter dat tweeverdieners met auto in Gent komen wonen in plaats van in Lochristi, en bijgevolg meer gebruik kunnen maken van het uitgebreidere aanbod aan openbaar vervoer en het uitgebreide vrijetijdsaanbod op fietsafstand, in plaats van voor alles de auto te moeten nemen.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be