Privatisering van de NMBS? Belangrijker is de liberalisering

(tags: )

De discussie over de privatisering van de NMBS laait af en toe weer op, zoals ook nu. Een tijdje geleden was dat ook het geval, en daarover maakte Panorama toen deze uitstekende reportage die nog steeds meer dan het bekijken waard is.

Er zijn duidelijk lessen te trekken uit de fouten die het Verenigd Koninkrijk destijds maakte met de liberalisering en privatisering van de nationale spooroperator. Ook het VK deed dat zelf, onder meer op vlak van veiligheid, waardoor men er nu het 2e veiligste spoornet van Europa heeft. En ondanks de hogere tarieven en verminderde dotatie van de belastingbetaler, verdubbelde het aantal reizigers. Mensen zijn bereid te betalen voor kwaliteit.

Ook dichterbij zijn er interessante ervaringen te noteren. Zo valt in de reportage de reactie op van de Nederlandse reizigersvereniging die duidelijk veel meer tevreden is over de dienstverlening van de private maatschappijen dan die van het oude overheidsbedrijf, en dat aan een lagere kost voor de belastingbetaler. Een betere dienstverlening aan een lagere prijs: dat moet het streefdoel bij uitstek zijn, wars van taboes. Dat daar heel wat ruimte voor is in België, wordt jaarlijks aangetoond door de European Railway Performance Index studie van BCG (versie 2017 vind je hier), met deze mooi samenvattende grafiek waaruit blijkt dat er vele landen zijn die een performantere spooroperator hebben aan een veel lagere kost voor de belastingbetaler:

BCG 2017 RPI correlation with public spending

Liberalisering kan in zulke gevallen een zeer goede zaak zijn om een betere dienstverlening te krijgen aan lagere prijzen, zoals ook in andere sectoren bewezen is.

Zin om mee te debatteren? Dat kan op mijn facebook pagina.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be