Q mag stunt uitleggen in deontologische commissie

(tags: )

Vincent Van Quickenborne, nooit verlegen voor een stunt meer of minder, heeft het weer geflikt. In een videoboodschap zingt hij een lofzang over uwzaakverdientonline.be, het commerciële initiatief van Google en staatsbedrijven/monopolisten Belgacom en bpost om KMO's gratis aan een website te helpen. Dit dik tegen de zin van de vele internet dienstenleveranciers die ons land rijk is natuurlijk. Een stunt die hij mijns inziens mag uitleggen aan een deontologische commissie.

Uiteraard kan ik de doelstelling meer ondernemers op het web te brengen en e-commerce in België te stimuleren, zeker onderschrijven en aanmoedigen. Concreet bevat het aanbod hosting van de website, domeinnaam en de websitesoftware door Belgacom, een Google AdWords-voucher van 100 euro en een commerciële korting van 50% op een e-commerceverzending door bpost. Een puur commercieel project dus, gericht op KMO's.

De bedrijven achter dit project zochten echter tevens een geschikt uithangbord ter promotie van hun activiteiten, en die hebben ze blijkbaar gevonden in de persoon Vincent Van Quickenborne, in diens functie als minister. Hij siert de website van het project met onderstaand filmpje waarin hij zijn lof niet onder stoelen of banken steekt.

Dat hij dergelijk project een warm hart toedraagt, is iets waarin ik hem zeker kan bijtreden. Onze KMO's zijn nog te weinig online aanwezig en zijn nog te weinig actief inzake e-commerce. De vraag rijst echter of het geoorloofd is dat de minister, in zijn hoedanigheid als minister, specifiek als uithangbord en reclamebord fungeert, op een manier zoals pakweg Kim Clijsters reclame maakt voor Alpro Soya. Naast Google en de twee Belgische staatsbedrijven/monopolisten is ons land immers rijk aan nog een hele waaier aan kleine, middelgrote en grote bedrijven die eveneens diensten leveren inzake hosting, ontwikkeling en promotie van websites en online verkoopplatformen.

Waarom dan precies dit project? Als de minister, zoals hij op twitter, in het filmpje en in een open antwoord aankondigt, dat ook gaat doen voor elk ander hostingbedrijf of ontwikkelbedrijf, zien we hem dan binnenkort ook op de websites van pakweg Nucleus, Priorweb, Openminds, Netlash en hun concullega's? Kunnen we hem binnenkort op billboards langs de weg de diensten van pakweg One Agency zien promoten? Of gaat hij ook andere producten gaan promoten, uitermate hightech dweilen van microfibers bijvoorbeeld, al dan niet samen met Tanja Dexters? Waar wordt de grens getrokken?

Ik denk dan ook dat er een onderscheid moet gemaakt worden tussen een neutraal initiatief waar verschillende bedrijven zich kunnen in verenigen, en een commercieel initiatief van één bedrijf, of in dit geval een commercieel samenwerkingsverband tussen drie bedrijven. Een commercieel initiatief in die mate zelfs dat er bijvoorbeeld geen overdracht van de website voorzien is, waardoor de klant na 6 maanden niet anders kan dan blijven waar hij is, waarbij ik mij afvraag in hoeverre een minister van ondernemen zoiets kan steunen.

Als nieuweling in dit parlement is het echter niet aan mij om hierover te oordelen. Net zoals Q's partijgenoot André Denys tijdens de Volvo-escapades van toenmalig minister Mieke Vogels, vind ik dat dit iets is voor een onafhankelijk orgaan, een deontologische commissie. Ik zal dan ook vragen dat deze zaak besproken wordt op de conferentie van voorzitters, en dat de minister ter verantwoording geroepen wordt in een deontologische commissie.

 

Zie hier de open brief van Jimmy Cappaert van hostingprovider PriorWeb die de kat de bel aanbond, en hier het antwoord van de minister. Ook het NSZ reageerde reeds.

6 reacties

Pieter Colpaert's picture

Ik versta de commotie hierrond moeilijk. Eender welk webdesignbedrijf zal het met me eens zijn dat een automatisch gegenereerde site qua kwaliteit niet te vergelijken valt met eender welke andere website. Als er inderdaad zoveel bedrijven nog niet online waren betekent dit dat een deel daarvan nu ook een eigen webstek zal hebben. Dit bevordert de Belgische economie in zekere mate (meer klanten door online visibiliteit) en ik kan heel goed begrijpen dat dit voor een liberale minister een uitstekende initiatief lijkt. Waarbij hij het verzoek om een woordje te doen om dit initiatief aan te moedigen uiteraard niet afwees.

Versta me niet verkeerd, ik ben meestal een van de eerste om minister Van Quickenborne te bekritiseren, zoals bij de Auvibel heffing. In dit geval echter denk ik dat dit een heel positief effect kan hebben. Na nog geen jaar online te zijn en de mogeljkheden gezien te hebben van google sites, zal iedere KMO uiteraard naar meer snakken. Een .be adres is overdraagbaar naar een ander hosting bedrijf en de website wordt al veel bezocht door de gesponserde reclame. Als je nu als hostingbedrijf enigzins ballen aan je lijf hebt ga je niet zitten zagen over een beetje meer concurrentie op een totaal ander marktsegment dat jij tot nu toe hebt bediend, maar ga je in de tegenaanval door kwaliteit te leveren. De tijden dat een professionele website gratis moest zijn zijn voorbij.

Pieter

Peter Dedecker's picture

Eerlijk: ik heb veel respect voor Q en de positieve drive waarmee hij handelt en zijn nek durft uit te steken, en ik ga uit van zijn goede bedoelingen in deze. Het feit dat KMO's aangezet worden hun online aanwezigheid uit te bouwen, valt immers zeker te ondersteunen.

Vraag hier is echter of het geoorloofd is dat een minister reclame maakt voor een actie waarbij drie bedrijven in een gezamenlijk aanbod elk een korting verlenen op hun producten. Verzwarende omstandigheid voor een liberaal minister is dan natuurlijk dat het hier om de (quasi-)monopolisten en staatsbedrijven gaat.

Maar de vraag blijft of het geoorloofd is dat een minister die steun verleent voor één bepaald commercieel aanbod van één bedrijf of groep van bedrijven. Mocht hij bijvoorbeeld in een afzonderlijk neutraal filmpje op objectieve manier het belang van een website voor KMO's onderstrepen, een filmpje dat door alle bedrijven actief in de sector gebruikt mag worden op de eigen website, het zou een totaal ander verhaal geweest zijn.

Maar nogmaals: is niet aan mij om hierover te oordelen. Dat moet een onafhankelijke deontologische commissie doen. Zij moet de grens trekken, tot waar een minister kan gaan in het uitlenen van zijn/haar persoonlijkheid voor reclame.

Jimmy Cappaert's picture

Dag Pieter,

Bedankt om je mening met ons te delen.

Het gaat ons niet over de inhoud van het pakket of het pakket zelf. We vinden zelf dat we daar boven staan, en de sector is het ook min of meer eens dat de limieten van zulk een pakket snel bereikt zullen zijn. Maar dat is niet de kwestie, dat is ook niet ons argument in de open brief.

Zoals Peter aan geeft, gaat het om het ondersteunen van een puur commercieel belang, voor drie mastodonten van bedrijven (waarvan twee een eerdere relatie met de overheid hebben) die hiermee enkel hun commerciële belangen zullen kunnen aanscherpen. Ik gun ze dat, maar niet met de steun van onze overheid. Stelt u zich eens in de plaats van honderdenn webdesigners die elke dag moeten knokken om hun job te mogen doen, in hoop er ooit hun fulltime bezigheid van te maken.

We willen niet het slachtoffer uithangen. We willen dat minister Van Quickenborne zich ethisch opstelt en zich gedraagt als een minister.

Jimmy Cappaert
PriorWeb

sanderd17's picture

Vooral het feit dat dit meer lijkt op een valkuil dan op een hulp voor KMO's stoort me echt. Na die gratis 6 maanden wordt het echt duur (€4 per maand + €50 per jaar = €98 per jaar) terwijl je al goede hosting pakketten vindt voor €20 tot €30 per jaar. En wat de €100 cadeau van Google betreft, ik krijg iedere 4 maanden een brief in mijn bus dat ik €75 krijg als ik binnen de maand met Google Adwords begin.

Het lijkt me duidelijk dat Q voor dergelijke zaken geen reclame kan maken in zijn hoedanigheid als minister.

PS. Deze post wordt gequoted op datanews: http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/04/01/q-mag-...

Peter Dedecker's picture

Ondertussen ondervroeg ik de minister hierover in het parlement:

Anoniem's picture

Ik ken niet veel van politiek, maar ik vraag me af hoeveel een parlementslid verdient om ofwel afwezig te zijn ofwel over koetjes en kalfjes te babbelen met andere parlementsleden...

Over de inhoud: Ik ben blij met de vragen door Peter, ik vond ze to-the-point.

Helaas heb ik geen antwoord op de 'moeilijke' vragen gehoord van Quickie...
Wel veel blabla en bochtenwerk. Het ego van onze minister van mediageilheid ondernemen is blijkbaar groter dan zijn respect voor de burgers (vertegenwoordigd door de vraagstellers)

Verder vraag ik me af of met deze vraagjes (waarop blijkbaar zelfs geen antwoord vereist is) de kous af is... Indien ja vraag ik me af wat de meerwaarde is van een kamer van 'volksvertegenwoordigers'

Ik vraag me trouwens af wat Q van plan is in mei, ik heb er in ieder geval nog niets over vernomen...

Als ik morgen een promotie heb voor startende zelfstandigen en KMO's, mag ik dan rekenen op een filmpje van de minister voor op mijn website?

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be