Studiereisje Freiburg

(tags: )

Het is een beetje een ongelukkige timing, tijdens de eerste echte campagneweek, maar momenteel bevind ik me op een hotelkamer in Freiburg, Duitsland. Alles was al geboekt (en betaald) toen de liberalen besloten er toch maar de brui aan te geven en de stekker uit de regering te trekken, en aangezien ik nog even moet wachten op het campagnemateriaal en het onderwerp veel te interessant is, kon ik het toch niet laten.

Ik zit hier immers niet alleen om er eens tussenuit te zijn, maar in de eerste plaats om mijn licht eens op te steken in deze duurzame stad. Freiburg wordt immers de ‘ecologische hoofdstad’ van Duitsland genoemd en werd veelvuldig bekroond met milieu-prijzen, o.a. de titels 'ecologisch kapitaal' in 1992 en 'duurzame stad' in 2004. De stad is echter, met haar 219.000 inwoners (1412 inw/km2), waarvan 30.000 studenten, heel goed vergelijkbaar met Gent. Ideaal dus om hier eens een bezoek aan te brengen, dacht het Gents MilieuFront. En ik ging mee, kwestie van er wat op te steken over duurzame maatregelen voor Gent!

Vandaag werd de dag vooral ingenomen door de reis en een eerste verkenning van dit toch wel aangename historische stadje, prachtig gelegen in het groen. Een aantal zaken viel meteen op: kantoren dicht bij het station (doen we binnenkort in Gent ook met Project Gent-Sint-Pieters), huurfietsen die je uit het rek kan nemen aan het station (eerste half uur gratis, ideaal om naar je werk te pendelen en daar in een stalling terug achter te laten), ontzettend veel zonnepanelen (logisch, in de zonnegordel van Duitsland, met 1.800 zonuren per jaar) en veel groen in de stad. Morgen bezoeken we met een gids een aantal duurzaamheidsprojecten in de stad, ondermeer een tot passiefbouw omgebouwde wolkenkrabber, met overmorgen als hoogtepunt de Vauban-wijk, die gekend staat als internationaal voorbeeld voor duurzame residentiële ontwikkeling.

Meer hierover binnenkort op deze pagina. Wie zo lang niet kan wachten, kan altijd dit reisverslag van de VVSG eens doornemen. Zondag ben ik terug, en vlieg ik terug vollebak in de campagne! (al doe ik hier ook zoveel mogelijk mijn best met voorbereidingen)

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be