Word schandalig dom: bedankt, Geert Hoste

(tags: )

Naar aanleiding van de mediastorm die mijn column over de Nationale Loterij veroorzaakt heeft, kroop ook Geert Hoste in de pen voor een kritisch stuk onder de titel "word schandalig dom". Zoals dikwijls bij Geert Hoste, slaat hij de nagel op de kop, om er daarna een humoristische draai aan te geven:

Het Kamerlid vindt dat de Nationale Loterij ethisch moet omspringen met gokken. Hij heeft een punt, ethisch en gokken passen bij elkaar zoals senaat bij zinvol. [...] Is het de taak van de overheid zelf gokken te organiseren? Kan men niet beter een sensibilisering starten tegen het gokken en de kansspelen?

Dat is inderdaad de kern van de zaak en het beste bewijs van mijn betoog.

Als mensen als Geert Hoste (die al een beter geïnformeerde is maar zeker niet alleen staat, getuige de vele reacties die ik ontving) de Nationale Loterij reduceren tot een gokbedrijf pur sang, bij definitie allesbehalve ethisch, dan zit de Loterij met een probleem. Dan is de Loterij minstens in perceptie een bedrijf als een ander en moet je je inderdaad afvragen of de overheid net hetzelfde moet doen als de privé. Dan kan je dat beter helemaal overlaten aan de privé. Zo heb ik het ook gesteld in De Ochtend op Radio 1.

Kanaliseren of stimuleren?

De Nationale Loterij heeft een maatschappelijke kanalisatieplicht. Ze moet mensen op zoek naar spelplezier afleiden naar "ongevaarlijke spelletjes" met lage inzet, weg van de private spelers waar je op korte termijn veel meer kan verliezen. Als de Loterij in de ogen van vele mensen, waaronder Geert Hoste, een gokbedrijf als een ander is, dan is het duidelijk dat de Loterij niet slaagt in die opdracht en het gokken niet zozeer kanaliseert maar wel stimuleert. Ze probeert met haar agressieve campagnes ter waarde van 31 miljoen euro het eigen marktaandeel groter te maken, maar maakt vooral de totale gokmarkt groter. Dat is de kern van mijn kritiek op de marketing, maar ook mijn eerdere kritiek op de plaatsing van verdeelautomaten met krasspelen door de Loterij: dan maak je kansspelen nog meer alomtegenwoordig in de samenleving en legitimeer en stimuleer je het gokken nog meer, niet alleen bij de Nationale Loterij.

1 jongere op 10 heeft al schulden

De gevolgen van het eenzijdig focussen op de grote winsten (waarbij de kans om die te winnen even groot is als de kans om een zonneslag te krijgen bij maanlicht) en het stimuleren van gokgedrag zijn trouwens net deze week bijzonder actueel en kwamen uitgebreid in de pers: uit een studie van het Centrum voor budgetadvies en budgetonderzoek blijkt dat 12 procent van de Vlaamse jongeren tussen 16 en 18 jaar financieel risicogedrag vertoont. 10 procent van de jongeren heeft zelfs al schulden, zij het meestal beperkt. 25 procent van de jongeren blijkt te wedden voor geld, bijna 10 procent speelt ten minste één keer per maand voor geld. Dat is absoluut niet weinig en een duidelijk teken aan de wand. Dat is onaanvaardbaar.

Ik ben dan ook zeer tevreden dat mijn column in De Standaard daags nadien voorpaginanieuws werd in Het Nieuwsblad en leidde tot een mediastorm met een item in De Ochtend (Radio 1), De Inspecteur (Radio 2), het VRT Journaal en het VTM Nieuws, en bijval kreeg van de Kansspelcommissie en de oppositiepartij SP.a die de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij levert. Het debat is geopend en wordt vervolgd.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be