Wordt Rerum Novarum opnieuw de hoogdag van de vermoorde onschuld?

(tags: )


logo Arcopar
© Arcopar

Morgen viert de christelijke arbeidersbeweging Rerum Novarum, naar de pauselijke encycliek die aan de basis van haar ontstaan ligt. Men is intussen al toe aan de vierde editie na het omvallen van Arco, en de zevende editie na de eerste val van Dexia, waarbij de belastingbetaler miljarden moest injecteren in de door de hoogmoed en dividendenhonger van de ACW-top omgevallen bank. Zullen de toplui ook deze editie de vermoorde onschuld blijven spelen en opnieuw weigeren de coöperanten perspectief te bieden op een correcte schadeloosstelling? Of kiest men er eindelijk voor om een reinigingsritueel te ondergaan en slaat men de zwarte bladzijden om met een waar mea culpa?

Arco folder: "kan men tegenwoordig een netto-rendement van 4,25% halen zonder risico?"Al sinds het omvallen van Dexia in 2011 wachten de Arco-aandeelhouders op de terugbetaling van hun spaargeld. Geld dat ze vol vertrouwen investeerden in de coöperatieve Arco, overtuigd door de mooie verhalen van hun BACOB-bankier, ACV- of CM-verantwoordelijke, of de reclames in het ACW-ledenblaadje Visie. Tot in 2011 werd Arco door ACW-prominenten aanbevolen als “een veilige belegging, niet onderhevig aan de schommelingen op de beurs, met een beperkt risico gespreid over heel wat goede investeringen”. In werkelijkheid werd 96% van het spaargeld van die mensen belegd in Dexia, het grootste hefboomfonds van Europa. Met put-opties beloofde de Arco-leiding, aangeduid door het ACW, om aandelen Dexia te blijven inkopen aan een veelvoud van de beurskoers. Men ging er zelfs voor lenen, bij Dexia, met alle risico's voor de coöperanten. De enige die er beter van werden, zijn de toplui van ACW en de grootste entiteiten ACV en CM. De eersten via de riante winstbewijzen die elk jaar een mooi dividend opleverden zonder risico en waar zelfs geheel onterecht geen euro belastingen op betaald werd. De twee laatsten genoten dankzij hun participatie in Arcofin elk jaar van een veel hoger dividend dan de gewone coöperanten dat ze bovendien cash kregen, terwijl de gewone coöperant in Arcopar zich tevreden moest stellen met een bijkomend lijntje op zijn “wachtrekening”. Met deze zelfbedieningsstrategie haalden de bewegingstop, vakbond en ziekenkas meer uit Arco dan ze er ooit in stopten.

“Neen, mijnheer, het ACW heeft helemaal niets te maken met Arco en die vereffening”

Maar vandaag is dit hoofdstuk afgesloten. Voor de ACW-bonzen althans. Ze hernoemden de koepel zelfs “beweging.net”, in de hoop met de naam ook het verleden van zich af te schudden. Misnoegde coöperanten die bij het ACW aankloppen voor een woordje uitleg, worden hooghartig doorverwezen naar de vereffenaars. Neen, mijnheer, het ACW heeft helemaal niets te maken met Arco en die vereffening,” is het antwoord dat die mensen te horen krijgen. Het voelt aan als een judaskus van de top van een organisatie die ooit vol fierheid sprak over de manier waarop ze via Arco een “ethische stem” liet weerklinken in Dexia. Dat die ACW-top zelf de vereffenaars aanduidde die nu ruim de tijd nemen voor hun taak, namelijk het afhandelen van de puinhoop die ze zelf creëerden, probeert men dan eventjes te vergeten. Coöperanten die op de Algemene Vergadering hier opmerkingen over maken, krijgen het deksel op de neus.

Die coöperanten wachten nu al lang. Ze wachten op de afloop van de procedure die andere Dexia-aandeelhouders en enkele gemeenten aangespannen hebben tegen de door het ACW zelf geschreven staatswaarborg. Een procedure die uitloopt tot bij het Europees Hof van Justitie. Tegelijk wacht men op het beroep tegen de staatssteun-beslissing van de Europese Commissie dat door de vorige regering in lopende zaken aangespannen werd bij datzelfde Europees Hof. Maar vooral moeten ze nog wachten op de vereffening van Arco, door Ludo Foqué en voormalige toplui Francine Swiggers en Marc Tinant, die nu al vier jaar aansleept.

Vandaag verwijst het ACW maar al te graag naar de minister van financiën om hun probleem op te lossen. Het regeerakkoord, dat ook N-VA loyaal zal uitvoeren, voorziet in een compromis onder de verschillende partijen om na afloop van de procedures en de vereffening de coöperanten deels schadeloos te stellen vanuit de Staat, Belfius en het ACW. Dat vereist natuurlijk dat het ACW eindelijk voort maakt met de vereffening, over de brug komt en haar verantwoordelijkheid neemt in woord en daad en dus in centen. Vandaag ontbreken beiden.

Een gemeend mea culpa

Het zou dan ook bijzonder cynisch zijn als morgen de zevende opeenvolgende editie van deze hoogdag gevierd zou worden zonder een gemeend mea culpa vanuit de ACW-toplui over de aangerichte schade bij de bevolking en hun eigen leden, hardwerkende vrijwilligers. Het zou nog cynischer zijn mochten de toplui van deze organisatie en haar belangrijkste deelorganisaties morgen de huidige Vlaamse en federale regeringen asociaal noemen. Dat zou niet alleen feitelijk onjuist zijn. Het zou vooral onbetamelijk zijn voor diegenen die claimen een sociale organisatie te leiden maar hun eigen achterban meer dan 1 miljard euro afhandig maakten en nog steeds weigeren hiervoor verantwoordelijkheid op te nemen.


Marc Leemans
© belgaimage

Enkel met een gemeend mea culpa, een spoedig afhandelen van de vereffening op een transparantere manier, en het daadwerkelijk opnemen van financiële en morele verantwoordelijkheid, kan de beweging deze zwarte bladzijden omslaan. Dat zou het mooiste eerbetoon zijn aan die duizenden waardevolle en gerespecteerde vrijwilligers die zich elke dag belangeloos inzetten voor de samenleving, die dan niet langer gebukt zouden moeten gaan onder het kruis van de toplui van de organisatie in wiens naam zij zich engageren.

Artikel eveneens verschenen op NewsMonkey.

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be