Zomerakkoord

(tags: )

De kogel is door de kerk, the eagle has landed: er is een akkoord over de begroting van 2018 en 2019 en vooral over een hele reeks hervormingen.

Ronduit fundamenteel is de hervorming van de vennootschapsbelasting. Na de eerdere belastingverlaging op arbeid hervormt deze regering nu ook de belasting op ondernemen. Eindelijk worden we terug competitief, stoppen we met buitenlandse investeerders af te schrikken met een tarief van 33,99%, dat weliswaar een stuk verlaagd kan worden met allerlei mechanismen als je de investeerder al zo ver krijgt om verder te kijken dan dat belangrijke tarief. Met een zichtbaar lager tarief wordt het terug aantrekkelijk om het Belgische boekje open te doen. En zeer belangrijk: de concurrentiepositie van onze KMO's, diegenen die niet de schaal en middelen hebben om een duur legertje fiscalisten te betalen om elke fiscale aftrek ten volle te optimaliseren, krijgen een fikse belastingverlaging: voor hen zakt het tarief naar 20% op de eerste 100.000 euro winst, terwijl het verlaagd tarief van 25% vroeger slechts van toepassing was op de eerste 25.000 euro winst.

Ook de vrijstelling van 627 euro voor de roerende voorheffing en de verhoogde aftrekbaarheid voor pensioensparen doen de kleine belegger deugd en moedigen aan om te investeren in onze reële economie. Stevige maatregelen die alweer zullen zorgen voor jobs, jobs, jobs.

En dan zwijgen we nog van de vele maatregelen inzake pensioenen die ervoor zorgen dat de bodem niet onder het systeem weggeslagen wordt, opdat er ook voor de huidige werkende generaties nog een pensioen zal zijn wanneer het hun beurt is. En tegelijk verhogen we opnieuw de laagste pensioenen en uitkeringen voor gehandicapten, en koppelen we daar meteen ook de voorwaarde aan dat men al minstens 10 jaar in België moet verblijven in plaats van één dag zoals onder onze voorgangers het geval was.

Uiteraard geen rozen zonder doornen, maar deze fundamentele hervorming is zonder meer historisch te noemen na decennia van lastenverhogingen. Well done Johan Van Overtveldt en Jan Jambon!

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be