Zweden. Europa. België.

(tags: )


Stockholm old town 2002
© CC 3.0 Guillermo

Zweden. Het land van de enorme natuurpracht en het vrij kamperen. Het land met prachtige steden als Stockholm en Göteborg die een mix brengen van een rijke geschiedenis, economische activiteit en hedendaagse en een moderne infrastructuur. Het land waar werknemers in de maakindustrie (bvb de werknemers van Atlas Copco) minder kosten dan bij ons, maar er toch netto meer aan overhouden. Het land met een hogere levenskwaliteit, waar bovendien niet gevreesd wordt voor het uitvallen van de elektriciteit. Het land waar Ronnie Leten zijn belastingen betaalt met één druk op een knop op de smartphone. Kortom, een gidsland bij uitstek en een ware inspiratiebron dus voor de Zweedse coalitie die hier op dit moment gevormd wordt.

Die regeringsvorming verloopt natuurlijk niet altijd even vlot. Niet alleen is de constellatie onuitgegeven, met slechts één Franstalige partij. De budgettaire uitdaging is echt immens. 

Ondanks die immens financiële uitdaging is er toch heel wat hoop. De gesprekken verlopen in een goede sfeer, zeker voor de zaken zonder budgettaire impact. De ideologische samenhang is in deze constellatie ook een heel stuk groter dan in het verleden. Het besef is er dat de koers van de tanker moet gekeerd worden, weg van de Zuid-Europese recepten van steeds hogere belastingen en steeds lagere tewerkstelling. Het is voor mij een enorm voorrecht om dit van dichtbij te mogen meemaken en hieraan te mogen bijdragen, in onze eigen backoffice, in de verschillende werkgroepvergaderingen, en ook een enkele keer in de centrale werkgroep.

Naast de begroting voor de komende jaren, was het ook een extra moeilijkheid om een Europees Commissaris aan te duiden nog voor er een compleet akkoord is. Het principe “eerst de inhoud en dan de postjes” kon niet helemaal waargemaakt worden. Een bijkomend nadeel van samenvallende verkiezingen. Met de aanduiding van Marianne Thyssen maakten de vier partijen alvast een zeer goede keuze. Een no-nonsense vrouw die over de partijgrenzen heen geprezen wordt voor haar uitstekende en belangrijke werk in het Europees Parlement, getuigend van een sterke dossierkennis op belangrijke financieel-economische thema's, geen verantwoordelijkheid uit de weg gaand, steeds aangenaam in de omgang. Een positieve keuze voor een beleidsniveau dat steeds belangrijker wordt.

Een positieve keuze, op basis van verdiensten en kwaliteiten, en volgens mij eerder ondanks de tussenkomst van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in plaats van dankzij. Nooit eerder mengde een commissievoorzitter zich zo nadrukkelijk in met de interne aangelegenheden binnen een land. De voordracht van een vertegenwoordiger van een lidstaat in de Europese Commissie is een exclusieve keuze van de lidstaat, waarna er uiteraard een hearing volgt in het Europees Parlement. Het is ongezien dat de Commissievoorzitter zo nadrukkelijk voor één persoon pleit, en dan nog met het scheve excuus dat het een vrouw moest zijn. Dat is wel het laatste argument dat ik zou durven inroepen om iemands kwaliteiten te duiden. Het dreigement dat een mannelijke Belgische Commissaris het met een “prutsportefeuille” zou moeten stellen, is zo mogelijk nog meer van de pot gerukt: het feit alleen al dat er prutsportefeuilles zijn en daarmee gedreigd wordt, is een slag in het gezicht van elke voorstander van het Europees project, waartoe ik mezelf reken.

Europa heeft hervormingen nodig. Weg van de prutsportefeuilles, weg van de onnozele regeldrift zoals over de flesjes olijfolie op restaurant. Meer integratie en diepgang in de interne markt, in de monetaire unie en op het vlak van veiligheid en energiezekerheid. Een commissievoorzitter die zich met zulke spelletjes inlaat, zulke dreigementen vertoont, de Europese Centrale Bank politieke richtsnoeren wil opleggen en vasthoudt aan de onzinnige peperdure maandelijkse verhuis van Brussel naar Straatsburg, brengt Europa niet meteen dichter bij de burger en bewijst de Unie geen goede dienst.

Europa heeft hervormingen nodig, en ook België. De aanduiding van de Europese Commissaris was een eerste moeilijke horde. Nu moet er verder gewerkt worden op onze eigen socio-economische hervormingen en het opstellen van een begroting. Er is veel voorbereidend werk gebeurd, maar de moeilijkste knopen moeten nog doorgehakt worden. Eén ding is zeker: er is de wil om die door te hakken en tot een akkoord en een regering te komen met deze partijen van de Zweede coalitie. Dat geeft hoop en biedt perspectief. Wordt ongetwijfeld vervolgd, hoe sneller hoe beter.


Swedish flag boat
© CC 2.0 Christopher Neugebauer

Syndicate content

Politiek engagement

N-VA logo

 

cover boek "Een Zuil van Zelfbediening"

Contact

Je kan me steeds contacteren via het contactformulier of rechtstreeks:
Muilaardstraat 60, 9000 Gent (privé)
Leuvenseweg 21, 1000 Brussel (kantoor) 
Peter.Dedecker@N-VA.be